Objavljeno u Nacionalu br. 408, 2003-09-11

Autor: Berislav Jelinić

Prljavi rat za kontrolu medija

Pašalić preko Huljića sprema udar na Croatiu Records

Kako bi zadržao mogućnosti financijskog manipuliranja i spriječio gubitak kontrole nad Novom TV, Pašalić namjerava na čelo Croatie Records postaviti svog čovjeka: procjenjuje da se sadašnji direktor priklonio HDZ-u te da više nije jamac zaštite njegovih interesa na Novoj TV koja se dijelom kontrolira kroz Croatiu Records

Pašalić i njegovi medijski ortaci htjeli su prevariti Ćaletu i nelegalno ga istisnuti iz vlasničke strukture Nove TVPašalić i njegovi medijski ortaci htjeli su prevariti Ćaletu i nelegalno ga istisnuti iz vlasničke strukture Nove TVPoznati hrvatski skladatelj Tonči Huljić, jedan od moćnijih suvlasnika Croatia Recordsa, ideološki sljedbenik i skriveni poslovni partner najmračnijeg hrvatskog političara Ivića Pašalića, početkom listopada namjerava s čela diskografske kompanije Croatia Records smijeniti njenog direktora Miroslava Škoru i na njegovo mjesto postaviti svog bliskog poslovnog suradnika Romana Majetića.

Tom operacijom Huljić zapravo za Ivića Pašalića i njegove medijske partnere iz kontroverznog kartela Grupo želi zadržati utjecaj na brojne mogućnosti financijskog manipuliranja kroz Croatiju Records. Uz 10 posto dionica koje Croatia Records ima u Novoj TV, Majetić bi bio zadužen i za zadržavanje čvrste kontrole preostalog dijela utjecaja na tu televizijsku postaju s nacionalnom koncesijom, koja polagano dolazi pod dominantnu kontrolu njima konkurentske grupacije poduzeća koju neizravno kontrolira Ivan Ćaleta.

Neposredan povod za iniciranje Škorine smjene Pašalićevoj netransparentnoj ortačkoj družbi dao je baš Ivan Ćaleta, kome je upravo Huljić svojedobno pomagao da neizravno stekne kontrolu nad dijelom dionica Croatie Recordsa. Bilo je to u vrijeme kad su Ćaleta i tajni ortaci iz kartela Grupo još bili u partnerskim odnosima.

No to se tijekom posljednjih mjeseci promijenilo. Pašalić i njegovi medijski ortaci htjeli su prevariti Ćaletu i nelegalno ga istisnuti iz vlasničke strukture Nove TV. Ćaleta je tada neizravno počeo otkupljivati dionice od ljudi koji su ih držali za Pašalića i ortake. Za razliku od svojih protivnika, on je u osvajački pohod na Novu TV krenuo zakonitim putem, plaćajući dionice koje je kupovao i ovjeravajući ugovore kod javnih bilježnika.

U svom osvajačkom pohodu na kontrolni paket dionica Nove TV Ćaleta je, kroz jedno od poduzeća koje neizravno kontrolira, nedavno preuzeo još 10 posto dionica Nove TV.
Otkupio ih je zato što je Davor Vrbanjc, nezaposleni novinar koji je jedno vrijeme kao paravan ‘čuvao’ te dionice za suvlasnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića, odlučio prevariti stvarnog vlasnika tih dionica.

Pavić je Vrbanjcu nominalno prodao dionice Nove TV koje je on kontrolirao kroz Sportske novosti. Vrbanjc ih je preuzeo kroz izmišljenu firmu Sportel KA – VA. Iako je firma bila izmišljena i cijela prodaja nezakonita, a prijenos suvlasničkih prava ovjeren falsificiranim žigom, Vrbanjc je zahvaljujući Enveru Hadžiabdiću, predsjedniku Nadzornog odbora Nove TV, bio upisan u knjigu dioničara. Cijelu operaciju i danas istražuje USKOK i osmišljena je zato da se Pavić nominalno distancira od suvlasništva u Novoj TV za vrijeme dok je afera Grupo zanimljiva pravosudnim dužnosnicima.

Vrbanjcu su, zato što je glumio paravan za Pavića, obećali obilatu nagradu. No vrijeme je prolazilo, a Pavić mu nije isplaćivao ništa. Vjerojatno razočaran otkrićem da se Pavić ne pridržava obećanja o kojima nema pisanih tragova, Vrbanjc je prodao dionice kompaniji koju kontrolira Ćaleta. Prema informacijama dostupnim Nacionalu, Vrbanjc se nakon toga sklonio izvan Hrvatske i navodno se skriva u Beču.

Poslovni krugovi bliski Ivanu Ćaleta tvrde da on nakon te kupovine kontrolira oko 60 posto dionica Nove TV. Kako je Pašalićeva grupacija pod dojmom da se Škoro u posljednje vrijeme previše zbližio sa sada protivničkim HDZ-om Ive Sanadera, više nije bio jamac zaštite njihovih interesa na Novoj TV, koji se dijelom kontroliraju i kroz Croatiju Records.

Da Škoru žele smijeniti dao je naslutiti i sam Roman Majetić. On se u posljednje vrijeme u pojedinim poslovnim krugovima hvalio kako je već stekao kontrolu nad nekim dionicama u toj firmi, te neizravno najavio i kako će ondje postati direktor.

Roman Majetić nije slučajno odabran kao mogući Škorin zamjenik. On i Tonči Huljić tijekom posljednjih mjeseci već su neformalno promovirani u Pašalićeve glavne operativce za medije. Huljić se i privatno zbližio s tim bivšim novinarom koji se bavio i odnosima s javnošću, pa su tijekom ljeta proveli mnogo vremena u Huljićevoj kući u Stanićima pored Splita.

Majetić je s Huljićem, a navodno i sa novinarom tjednika Globus Nedžadom Haznadarom, suvlasnik firme Ava, koja sa Croatijom Records ima zanimljiv poslovni ugovor. Tvrdi se da Ava, gdje Majetić vrši i funkciju direktora, za Croatiju Records obavlja poslove odnosa s javnošću, istraživanja tržišta i slično. Tako Huljić neizravno oplođuje svoj vlasnički utjecaj u Croatia Recordsu, a nagađa se da dio tog profita usmjerava u financiranje Hrvatskog bloka Ivića Pašalića.

S druge strane, Pašalićev Hrvatski blok angažirao je Avu i Romana Majetića za osmišljavanje njihove medijske kampanje. Majetić je tako koncipirao propagandne plakate Hrvatskog bloka, nakon čega je Hrvatski blok ostao učvršćen na pozicijama hrvatske supkulturne političke margine. Taj projekt navodno je naplatio 55 tisuća dolara.

Istodobno Huljić i Majetić kroz kompaniju Ava pokušavaju realizirati i neke nove medijske projekte kroz koje bi njihova političko – interesna grupa ostvarivala dodatnu zaradu, ali i osvajala medijski prostor potencijalno pogodan za ‘peglanje’ imidža Ivića Pašalića i njegovih političkih partnera. Tako je 5. rujna Večernji list objavio da je Ava ponudila Hrvatskoj televiziji projekt koji bi se realizirao u vanjskoj produkciji. Riječ je talk – showu Profesionalka koji bi vodila pjevačica Alka Vuica. U njemu bi se portretirala poznata lica iz sportskog, estradnog, političkog i kulturnog života, a tko bi bili gosti, odlučila bi Alka Vuica vjerojatno u dogovoru s Majetićem i Huljićem.

Dakako, emisija tog profila trebala bi biti emitirana jednom tjedno u nekom od elitnih termina na nacionalnoj televiziji, a početak emitiranja podudario bi se i s početkom aktivne političke kampanje uoči izbora, najavljenih za kraj godine. Tvrdi se da je Jasna Ulaga Valić, glavna urednica Hrvatske televizije, upravo zbog pozadine vlasničkih odnosa u Avi odlučila odbiti ponudu.

Smatra se da Ava namjerava osnovati i novu radijsku postaju koja bi trebala konkurirati Narodnom radiju Juraja Hrvačića. Hrvačić je osnovao izdavačku kuću Hit Records gdje je direktor Branko Pajić. U sklopu jačanja pozicija njihovih estradnih akvizicija, po ocjeni ortaka iz kartela Grupo, program Narodnog radija počinje diskriminirati izvođače Croatia Recordsa. Zbog toga su privatni poslovni interesi njihovog nekadašnjeg podzemnog medijskog ortaka Hrvačića pridonijeli narušavanju skladnih odnosa unutar jednog dijela kartela Grupo. Prema procjenama Huljićeve i Pašalićeve struje i zato bi dovođenje Majetića na čelo Croatia Recordsa bio logičan potez.

U sklopu realizacije projekta osnivanja nove radijske postaje Huljićeva grupacija navodno je ponudila Zlatku Turkalju, jednom od poznatijih urednika i voditelja Narodnog radija, prijelaz na njihovu radijsku postaju. Hrvačić je navodno zainteresiran za angažiranje Miroslava Škore bude li najuren iz Croatia Recordsa.

Miroslav Škoro zasad mirno čeka rasplet situacije, iako je ljut na svoje donedavne prijatelje. Jednom prijatelju koncem proteklog tjedna izjavio je kako po statutu Croatie Records Huljić za njegovu smjenu mora osigurati 2/3 glasova dioničara. Škoro smatra da Huljić trenutno kontrolira tek 51 posto dionica.

Za epilog tog obračuna bit će važno i kako će se postaviti Miroslav Lilić, moćni čovjek unutar Croatie Records, koji se zasad drži sa strane.

U svim tim internim obračunima između zaraćenih frakcija na Novoj TV i Croatie Records konkretne poteze povukao je tek Ivan Ćaleta. Nedavno je najavio Vinku Grubišiću i njegovim kadrovima da više nisu poželjni na Novoj TV, i informirao ih da će uskoro raskinuti unosne ugovore prema kojima Grubišić i njegova klika na toj televiziji mjesečno zarađuju oko 10 tisuća eura.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika