Objavljeno u Nacionalu br. 408, 2003-09-11

Autor: Mladen Pleše

Ljubljansko smaknuće crnogorskog bossa

Atentatori su navukli Vujičića na lažni sastanak

Nepunih tjedan dana nakon spektakularnog ubojstva jednog od šefova crnogorske mafije u Ljubljani, slovenska je istraga utvrdila da je Vujčić namamljen u zasjedu te da su dva atentatora, od kojih je jedan snimljen kamerama za video nadzor, imali pomagače koji su ih informirali o njegovom kretanju

U vrijeme pucnjave u hotelu "Lev" bilo najmanje 14 pripadnika izraelske policije i što se istodobno održavao prijem slovačkog veleposlanstva u SlovenijiU vrijeme pucnjave u hotelu "Lev" bilo najmanje 14 pripadnika izraelske policije i što se istodobno održavao prijem slovačkog veleposlanstva u SlovenijiVijest o ubojstvu Miše Vujičića dobila je veliki publicitet u slovenskim medijima i srpsko-crnogorskom podzemlju, ali i u Hrvatskoj. Za Vujičića se u Hrvatskoj, naime, pročulo nakon što je Nacional objavio da je pripremao ubojstvo Ive Pukanića, direktora Nacionala. Početkom 2002. hrvatska policija zaprimila je službenu obavijest jedne strane obavještajne službe da se priprema ubojstvo Ive Pukanića. Razlog: kazna za napise Nacionala o švercu cigareta u Crnoj Gori u koji je, među ostalim, bio umiješan i tadašnji predsjednik vlade Milo Đukanović.

Kad je Nacional objavio cijelu priču, zagrebački odvjetnik Veljko Miljević podigao je u ime Miše Vujičića tužbu protiv Pukanića i Nacionala zbog klevete.

Konkurentska banda uspjela je likvidirati Vujičića tek u četvrtom pokušaju. Prvi put su to pokušali učiniti u siječnju 1999., nekoliko mjeseci nakon što je ubijen jedan od njegovih najbližih prijatelja i poslovnih partnera Veselin Jovović Vesa. Vujičić je međutim tada kroz prozor slastičarnice Kresnička u Šiški, četvrti Ljubljane, ugledao dva sumnjiva muškarca i odmah pobjegao kroz stražnji izlaz. Nikada nije ustanovljen identitet atentatora.

U hotelu “Super Li” u Ljubljani, 4. studenoga 1999., Vukašin Jovović, nakon kratke i burne svađe, pucao je u Vujičića iz pištolja i teško ga ranio. Svjedoci su potvrdili da je prije pucnjave Vukašin Jovović optužio Vujičića da je ubio njegova brata Veselina Jovovića Vesa te da mu je zaprijetio da će ubiti njega i cijelu njegovu obitelj. Brza liječnička intervencija spasila je Vujičiću život. Jovović je odmah po pucnjavi pobjegao, no u veljači 2002. pojavio se na ljubljanskom aerodromu i predao se slovenskoj policiji. Na sudskom procesu Jovović je međutim oslobođen optužbi za ubojstvo jer su svjedoci potvrdili da je pucao u Vujičića u samoobrani.

Tek što se Vujičić oporavio od drugog atentata, 26. lipnja 2000., u vrtu Caffe Ljubljana, u blizini hotela “Lev”, na Gospodarski cesti u Ljubljani, oko 10 sati ujutro, bio je treći put žrtva napada. Ovaj put metak ga je pogodio u leđa, a 39-godišnji Petar Sekavčnik koji je s njim sjedio za stolom ranjen je u rame. Slovenska policija nije uspjela otkriti identitet napadača.

Nacional je u Ljubljani doznao da u Sloveniji operiraju tri mafijaške skupine stranih državljana: albanska, crnogorsko-srpska i muslimanska.

Albanci kontroliraju krijumčarenje drogom, Srbi i Crnogorci bave se reketom, švercom cigareta i oružja te ucjenama, a Muslimani kontroliraju nezakonitu trgovinu i krijumčarenje raznih roba i automobila. Obračuni među njima nisu rijetki, no do sada još nije bilo tako spektakularnog mafijaškog ubojstva. Doduše nedavno je u Ljubljani bez traga nestao jedan od najboljih Vujičićevih prijatelja. Policija je pronašla njegov luksuzni automobil i dokumente, ali od Vujičićeva prijatelja već mjesecima nema ni traga ni glasa.

Premda Vujičić, koji je rođen u Sloveniji, nikada nije radio, živio je lagodnim životom. Upućeni tvrde da je imao novca u izobilju, no slovenska policija nikada nije ustanovila kako ga zarađuje. Protiv Vujičića, koji se uglavnom kretao u srpskim i crnogorskim društvima po Ljubljani, bila je svojedobno podignuta samo jedna kaznena prijava, i to zbog nedopustive proizvodnje i prodaje oružja. Osim toga Vujičić je jednom bio pozvan na obavijesni razgovor u policiji, nakon ubojstva njegova nekadašnjeg najboljeg prijatelja, kuma crnogorske mafije u Sloveniji, Veselina Jovovića Vese. Premda nije bilo dokaza da je Vujičić upleten u ubojstvo, obitelj Jovović bila je uvjerena da je baš Mišo Vujičić unajmio plaćene ubojice. Vujičić i Vesović bili su, naime, godinama nerazdvojni prijatelji dok se nisu posvađali oko plijena poslije nekog posla. Ubrzo nakon sukoba Vesović je, u lipnju 1998., ubijen u baru “Latino” dok je kartao s prijateljima. Njegova ubojicu policija nikada nije identificirala. Slovenski mediji tvrde da ni atentatori na Vujičića nikada neće biti otkriveni jer je riječ o plaćenim ubojicama koji su stigli u Sloveniju iz Srbije, Crne Gore ili Republike Srpske u BiH. Uz to u javnosti se nagađa da slovenskoj policiji odgovara da se srpski, crnogorski, muslimanski i albanski mafijaši međusobno istrebljuju te da zbog toga zapravo na posredan način potiče međusobne mafijaške obračune.

Mafijaško ubojstvo Miše Vujičića šokiralo je slovensku javnost ne samo zbog toga što se dogodilo u središtu mirne Ljubljane i usred jednog od najluksuznijih hotela, nego i zbog toga što je u vrijeme pucnjave u hotelu “Lev” bilo najmanje 14 pripadnika izraelske policije i što se istodobno održavao prijem slovačkog veleposlanstva u Sloveniji. U hotelu “Lev”, naime, odsjela je izraelska nogometna reprezentacija koju je pratilo 14 policajaca iz Tel Aviva. Nacionalovi novinari i sami su se u petak i subotu uvjerili da pred recepcijom stalno dežuraju izraelski policajci pa je doista čudno kako su ubojice mogle tako lako pobjeći iz tako čuvanog prostora.

Dva cronokosa kratko podšišana muškarca, visoka između 175 i 185 cm, jedan odjeven u crnu kožnu jaknu, a drugi u crni pulover i plave traperice ušli su u srijedu 3. rujna u 21.10 sat u luksuzni hotel “Lev” u središtu Ljubljane. Skrenuli su u kafić koji se nalazi do ulaza uputivši se prema stolu za kojim su sjedila dva gosta. Kada su im se približili, jedan od pridošlica izvukao je pištolj iz pojasa i počeo pucati. Svjedoci tvrde da je ispalio najmanje tri hica. Jedan od njih pogodio je žrtvu u glavu, a dva u tijelo. Dok se zaprepašteni gosti još nisu uspjeli ni snaći, atentatori su istrčali iz hotela i izgubili se u labirintu okolnih ulica. Osoblje hotela priskočilo je u pomoć žrtvi, ubrzo je došla i liječnička ekipa, a istražitelji su u ranjeniku prepoznali Mišu Vujičića, 37-godišnjeg Crnogorca, dobrog znanca slovenske policije. Čim su vidjeli da je upucan jedan od šefova crnogorske mafije u Sloveniji, ljubljanska policija digla se na noge. Odmah su blokirali okolne ulice i izlaze iz grada, no bilo je prekasno. Kako nagađaju slovenski mediji, profesionalni ubojice vjerojatno su pristigli iz Srbije i Crne Gore i netragom su nestali i, a ubrzo nakon pucnjave iz bolnice je javljeno da je Vujičić preminuo. Do sada je istragom ustanovljeno da je Vujičić namamljen u hotel “Lev” na poslovni sastanak, da je muškarac koji je sjedio s njim netragom nestao te da su ubojice imale obavještajce koji su ih informirali o Vujičićevu kretanju. Jedini ozbiljniji trag snimke su kamere za videonadzor hotela na temelju kojih je policija napravila fotorobot jednog od napadača.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika