Objavljeno u Nacionalu br. 408, 2003-09-11

Autor: Mladen Pleše

POLITICAL REPORT: Spektakularni premijerov zaokret

Račan se odrekao najvjernijeg suradnika Gorana Granića

Zbog pragmatičkih razloga SDP neće sklapati prijeizborni koalicijski sporazum s dosad najvjernijim koalicijskim partnerom Librom: time je Račan potpisao smrtnu presudu stranci Joze Radoša, koja bez snažnog koalicijskog partnera nema nikakvih šansi preživjeti skore parlamentarne izbore

Udarac SDP-a tim je neugodniji jer su se članovi Libre razišli s Draženom Budišom i HSLS-om i stavili svoje političke karijere na kocku zbog toga što su stali na stranu Račana i SDP-aUdarac SDP-a tim je neugodniji jer su se članovi Libre razišli s Draženom Budišom i HSLS-om i stavili svoje političke karijere na kocku zbog toga što su stali na stranu Račana i SDP-aSamo dva i pol mjeseca prije izbora premijer Ivica Račan napravio je spektakularni politički zaokret: otpisao je potpredsjednika Vlade Gorana Granića te ministre zdravstva i prometa i veza Andru Vlahušića i Rolanda Žuvanića. Tako je predsjednik SDP-a, zbog pragmatičnih razloga, u presudnom trenutku ostavio na cjedilu članove Libre, najvjernije i najkorektnije koalicijske partnere. Predsjedniku Libre Jozi Radošu Račan je nakon nekoliko sastanaka ovih dana prenio konačnu odluku svoje stranke: socijaldemokrati neće sklapati prijeizborni koalicijski sporazum s njegovim liberalima. Račan se pred Radošem opravdavao da se članovi vodstva SDP-a protive zajedničkim listama s Librom te da on ne može promijeniti njihovu odluku, u što vodeći političari Libre ne vjeruju. Uvjereni su da je Račan samo da je htio mogao lako slomiti otpor u stranci. Tu su djelomično u pravu. Da Račan nije otpisao Gorana Granića i da mu je stalo do Libre on bi zasigurno uspio uvjeriti stranačko vodstvo u nužnost koaliranja s Librom. Vodstvo SDP-a samo je jednom razgovaralo o koaliciji s Librom, i to onda kad je dalo načelni pristanak za pregovore Račana i Radoša. Tada se zajedničkom koalicijskom nastupu javno usprotivila samo Željka Antunović, a u neformalnim razgovorima svi su se članovi stranačkog vodstva složili s njenim zahtjevom. Međutim, takvo obrazloženje u Libri ne prihvaćaju. “Ako je premijer Račan najavio da će na listama SDP-a biti mjesta za najmanje trećinu nestranačkih ličnosti, zašto se onda nije našlo mjesta i za nekoliko predstavnika Libre?”, upitao je u razgovoru za Nacional jedan od vodećih članova Libre.

Prekidom suradnje s Librom SDP na političku marginu tjera Jozu Radoša te ministre Andru Vlahušića i Rolanda Žuvanića Račan je inzistiranjem da se prihvati zakonsko rješenje po kojemu se Goran Granić ponovno može natjecati za mjesto direktora instituta Hrvoje Požar samo osigurao Graniću častan izlazak iz Vlade “Odluka SDP-a je konačna i njome je Račan potpisao smrtnu presudu Libri. Naime, bez snažnog koalicijskog partnera Libra nema nikakvih šansi preživjeti skore parlamentarne izbore. Izgube li parlamentarni status, što je posve izvjesno, to će značiti političku eutanaziju za stranku. Ali i kraj ozbiljnih političkih ambicija zamjenika premijera Gorana Granića, ministara Andre Vlahušića i Ronalda Žuvanića te predsjednika stranke Joze Radoša.

Udarac SDP-a tim je neugodniji jer su se članovi Libre razišli s Draženom Budišom i HSLS-om i stavili svoje političke karijere na kocku zbog toga što su stali na stranu Račana i SDP-a. Štoviše, otkazivanjem poslušnosti Draženu Budiši Radoš, Granić, Vlahušić, Žuvanić, Goranko Fižulić, Mladen Godek i ostali spasili su Vladu i premijersku funkciju Ivice Račana. Za uzvrat sada su nam Račan i njegova stranka okrenuli leđa”, razočarano je rezimirao jedan od članova vodstva Libre, zaključivši kako će im se sada s pravom podsmjehivati u njihov matičnoj stranci HSLS-u jer su ispali naivni i nedorasli Račanovim političkim igrama.

U SDP-u međutim tvrde da drugog izbora nisu ni imali. Libra, po njihovoj procjeni, u protekle dvije godine nije uspjela razviti ozbiljniju stranačku infrastrukturu tako da ta stranka zapravo nema organizacijskih pretpostavki za izlazak na izbore. Uz to, istraživanja javnog mijenja ne daju Libri više od 1 ili 1,5 posto glasova pa je i zbog toga potpuno neatraktivna za koaliranje. Unatoč svemu, Libra je navodno od SDP-a zahtijevala velike ustupke na listama na što socijaldemokrati nisu mogli pristati. U SDP-u također odbijaju i usporedbe s izborima u siječnju 2000., kada je upravo koaliranje s HSLS-om omogućilo uvjerljivu pobjedu socijaldemokrata. Smatraju da zajedničke liste s Librom ne bi bile pravi nadomjestak za tu koaliciju te da ju javnost ne bi doživjela na način kako je 2000. prepoznala koaliciju SDP-a i HSLS-a.

Najveće iznenađenje u cijeloj priči je što se Račan tako lako odrekao Gorana Granića, svoje desne ruke i operativnog vođe Vlade. Račan i Granić bili su više od tri godine najbliži suradnici i Račan je u Granića imao golemu povjerenje i na njega je prenio cijeli niz najvažnijih poslova. Granić je pripremao sjednice Vlade, bio zadužen za nacionalnu sigurnost, odnose s Haagom, sindikatima, vjerskim zajednicama, energetiku? Međutim, što je Račan prenosio više ovlasti na Granića to su rasli otpori prema njemu. Koalicijski partneri žalili su se da je Granić nekooperativan, da je uzeo previše maha, da je bez kontrole, nameće svoja stajališta? Nedavno je ministar znanosti Gvozden Flego potpuno izgubio živce pa je na sjednici Vlade izjavio da je s Granićem psihički neizdrživo raditi. Time je, kažu, izrekao samo ono što misli većina Račanova kabineta. No premijer ga je primirio i nagovorio da ipak prihvati zakonsko rješenje po kojemu se Goran Granić ponovno može natjecati za mjesto direktora znanstvenog instituta Hrvoje Požar. Već je po tom bilo jasno da Račan osigurava Graniću častan izlazak iz Vlade i politike.

Svojim protivnicima Granić je u međuvremenu dao dovoljno materijala za napade. U SDP-u tvrde da je napravio cijeli niz političkih i diplomatskih gafova koji su nanijeli ozbiljne političke štete. Kažu da je neopravdano optužio neke strane diplomatske predstavnike u Zagrebu da rade protiv interesa Hrvatske, bespotrebno se posvađao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, neutemeljeno tvrdio da se Ante Gotovina skriva u Austriji i da nije smio optužiti međunarodnu zajednicu u BiH da radi protiv interesa Hrvata. Uz to, u SDP-u kažu da je upravo Goran Granić odgovoran za neuspjeh nekoliko reformi za koje je bio zadužen, poput promjena u državnoj upravi, potpisivanja kolektivnog ugovora sa sindikatima? Zbog svega toga, tvrde izvori bliski premijeru, Ivica Račan iskoristio je pripreme za parlamentarne izbore da se na elegantan način bez sukoba i sporova na vrijeme riješi Granića.

Nakon sloma pregovora razočarani predsjednik Libre Jozo Radoš najavio je promjenu u odnosima prema SDP-u i Vlade. I doista, već u subotu 6. rujna na sjednici vodstva Libre najavio je da njegova stranka neće podržati rebalans državnog proračuna. Radoš je kazao da je apsolutno nedopustivo da su dva ministarstva, obrane i unutarnjih poslova, članovi SDP-a, prekoračili troškove za plaće u visini od 600 milijuna kuna. Tako su, tvrdi Radoš, doveli u pitanje politiku racionalizaciju troškova državne uprave na kojoj je inzistirao dok je bio na čelu MORH-a.

Librino otkazivanje poslušnosti SDP-u ipak neće stvoriti veće probleme u funkcioniranje Vlade Ivice Račana, no gorak okus izdaje vodeći političari Libre neće moći tek tako zaboraviti. Naime, Radoševi liberali nemaju drugog koalicijskog partnera osim SDP-a. HSS, HDZ i ostale stranke desnice i desnog centra iz programskih i političkih razloga ne dolaze u obzir. HNS Vesne Pusić već je odavno najavio da će sam na izbore, dok je s LS-om, tvrde u Libri, nemoguće ozbiljno raspravljati o suradnji. Ne samo zbog toga što je svojedobno predsjednik LS-a Ivo Banac najavio da će u slučaju koalicijskog dogovora LS-a i Libre on biti nositelj svih izbornih lista, već i zbog toga što LS u posljednje vrijeme potresaju teški unutarnji sukobi.

Dakle nije stranački egoizam i pohlepa političara, kao u slučaju nekih drugih koalicija, onemogućila predizbornu suradnju SDP-a i Libre. Presudila je procjena Ivice Račana da su se Granić i Libra potrošili te da mogu biti smetnja u pregovorima s budućim koalicijskim partnerima.

Vezane vijesti

Granić: Jeftina cijena energije nikome nije donijela korist

Granić: Jeftina cijena energije nikome nije donijela korist

„LNG terminal velika je investicija i ne bi bilo pravedno da ga financiraju porezni obveznici. Uvozimo samo trećinu prirodnog plina, a on bi možda… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika