01.05.2011. / 12:33

Autor: Orhidea Gaura

Graha i igara - čemu prosvjedovati?

Otkaz radničkim pravima - Optimizam je u činjenici da 'kopito' čeka i sindikalne vođe

Josipović je odletio preko velike bare, susret će se čak i s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton, ali s njom sigurno neće razgovarati o radničkim pravima koja će ionako uskoro pasti kao posljednji trijumf modernog hrvatskog kapitalizma nad tim zastarjelim socijalističkim tekovinama

Prosvjednici na 'proslavi' praznika rada u Maksimiru. Photo: Anto Magzan/PIXSELLProsvjednici na 'proslavi' praznika rada u Maksimiru. Photo: Anto Magzan/PIXSELLPa da, zašto bi sindikati nastavili tradiciju prosvjedne šetnje od Trga bana Jelačića do Maksimira na Praznik rada? S obzirom na odlično stanje u Državi Nerada u kojoj vlada 'uspješni socijalni dijalog sindikata s Vladom i poslodavcima', izgubio se svaki smisao tih prešetancija, jedino se još nitko, očito, nije zasitio 'besplatnog' prvomajskog graha. Samo nek je 'graha i igara', hrvatski narod oduvijek je padao na te cirkusantske fore, limenu glazbu, mažoretkinje i folklor. Iako je najavivši svoj dolazak sat vremena ranije, gradonačelnik metropole Milan Bandić pokušao smuvati i tu šačicu nadobunih prosvjednika što se okupila pred vratima Maksimirske šume i Zoološkog vrta, on je barem imao tu hrabrost doći među puk.

Neki drugi, u strahu od prvomajskih prosvjeda, zbrisali su preko granice. Premijerka je u Rimu na beatifikaciji pokojnog pape Ivana Pavla II, a to je, valjda, dovoljan dokaz i njezine vlastite svetosti, pa se, sudeći prema tome, nitko neće drznuti gnjaviti je još s pitanjima o 300 i nešto tisuća nezaposlenih. Josipović je odletio preko velike bare, susret će se čak i s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton, ali s njom sigurno neće razgovarati o radničkim pravima koja će ionako uskoro pasti kao posljednji trijumf modernog hrvatskog kapitalizma nad tim zastarjelim socijalističkim tekovinama. Jedino čemu se čovjek u svemu tome može veseliti je činjenica da će tada - tim konačnim trijumfom - i navodni sindikalni vođe ostati bez posla. Uostalom, koga predvode te lutke na koncima s Markovog trga?

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima provjerava tijek priprema za prvosvibanjsku proslavu. Photo: Anto Magzan/PIXSELLGradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima provjerava tijek priprema za prvosvibanjsku proslavu. Photo: Anto Magzan/PIXSELLDa li zna netko neki sindikat koji ne predstavlja neke državne institucije? Dakle, sindikalni vođe bi trebali protestirati protiv ruke koja ih hrani. Moš' misliti. Normalan hrvatski radnik koji je svoj radni vijek započeo u 90-ima nije ni čuo za sindikat, a kamoli za K15, K19, regres, 13. plaću, božićnicu, uskrsnicu, kasu uzajamne pomoći i druge stvari koje običnim smrtnicima zvuče kao let u Svemir.

Radnička prava? Da, da, kako da ne! U kapitalizmu, kad ih tražiš - dobit ćeš cipelcug. U kapitalizmu je radnik samo kvarljiva roba koja dobije nogom u guzicu čim joj prođe rok trajanja, čim mu netko iscrpi najbolje godine i isisa mladenački entuzijazam. „Pravo na rad, njegovo primjereno vrednovanje te borba protiv izrabljivanja radnika civilizacijske su vrijednosti, na koje podsjećamo obilježavajući Međunarodni praznik rada“, rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić čestitajući hrvatskim građanima Prvi svibnja te tom prigodom priznajući i sam da je tužna činjenica što te vrijednosti nisu uvijek i posvuda samo po sebi razumljive. „Čak ni u Hrvatskoj!“, reče on mudro zboreći.

Baš zanimljivo. Čovjek koji je na čelu institucije koja donosi zakone koji omogućavaju izrabljivanje radnika, začuđen je činjenicom da se gramzljivi kapitalisti kojima je važan samo njihov profit usuđuju koristiti te iste zakone i izrabljivati radnike. No, iako s tim velikim otkrićem kasni punih 20 godina, Luki Bebiću treba čestitati jer je on barem na današnji dan uspio otvoriti oči. Neki drugi, uključujući i njegovu šeficu J.K. i dalje žive na ružičastim oblacima. Ma, toliko ju je lijepo za vidjeti kad se uvijek puna entuzijazma obraća nama vječnim pesimistima, kad se ne da isprovocirati pitanjima o gospodarskom ponoru u koji je upala zemlja, kad lupa praznu slamu tako sretna kao da je upravo izumila formulu za pretvaranje pišaline u naftu, da je čovjeku jednostavno žao drmnuti je i probuditi iz tako lijepog sna.

Neka barem naša Snjeguljica sanja svoj lijepi san, kad mi ostali moramo gutati govna u javi.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.05.11. 16:42

Orhidejice, kakvo Ti je to pitanje :
"Pa da, zašto bi sindikati nastavili tradiciju prosvjedne šetnje od Trga bana Jelačića do Maksimira na Praznik rada?"
Zašto?
Pa zato jer je kraća i ljepša šetnja od Jelačić placa do Banskih dvora na rukoljub premiloj Premijerki.
Treba se jedino čuditi zbog čega sindikalne vođe na srce još nisu pričvrstile broš s likom Jace.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.05.11. 17:39

Samo da je tih "Igara " svaki dan,ovako vec sutra umirovljenici,juris na kante.


registracija
1/5/11

allina, 01.05.11. 17:57

Hillary Clinton potpredsjednica SAD? Ovakva traljavost oko elementarnih činjenica za nekoga tko teži biti politički komentator je sramotna


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.05.11. 19:00

@allina,
kaj si se samo zbog kritike novinarke DANAS REGISTRIRALA?
Josipović se srel (ili se bu srel) s potpredsjednikom USA a za Clintonicu čak i pesek od novinarke zna da je državna tajnica.
A svakom pa i odličnoj novinarki se dogodi lapsus i zbog toga se nisi morala prvi put u životu javiti s komentarom u Nacionalu.
Glupo od Tebe.


registracija
1/5/11

allina, 01.05.11. 20:07

Pa jednom se moram registrirati. I nije bilo zbog neke pravopisne greške, nego zato što se pitam što je još od činjenica pomješala, ako je ovo uspjela pogrešno napisati. Osobito, ako njen pesek to tako dobro zna


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.05.11. 22:37

@allina,
pokraj tako lijepog imena kojeg si odabrala mogla si nešto i pametnije napisati a ne napasti novinarku zbog njenog, vjerujem, lapsusa.
P.S.
Nisam njen odvjetnik, poznam Orhideu samo po njenim tekstovima i žao mi je kada se reagira na Tvoj način.
Ipak,
šaljem Ti pozdrave


registracija
1/5/11

allina, 01.05.11. 23:02

Uz svo dužno poštovanje i prema Tebi i prema novinarki, ne vidim zbog čega si se toliko uznemirio. Nije problem što je netko pogriješio nego što je netko drugi to primjetio? Zašto je glupost ako smatram da netko tko je novinar koji piše o politici treba znati koja je čija funkcija? Osobito ako se radi o nekome tako medijski i politički prisutnom kao što je H.Clinton?
Hvala na komplimentu za ime


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.05.11. 23:37

@allina
napisala si "
"Zašto je glupost ako smatram da netko tko je novinar koji piše o politici treba znati koja je čija funkcija?"
allina,
zar zaista misliš da
novinarka Orhidea Gaura NE ZNA KOJA JE FUNKCIJA HILLARY CLINTON?
Slučajno poznajem mnoge novinare (nažalost ne i Orhideu) i ne znam nijednog koji bi bio toliko politički nepismen.
I stoga tvrdim da je to bio obični lapsus na koji se nije vrijedno osvrtati i zbog toga registrirati.
Molim, bez ljutnje!
Pozdrav!


registracija
25/10/10

cuma, 02.05.11. 15:11

hrvatska politička i sindikalna elita zapravo se ruga ljudima koje smo nekada u mrak državi zvali radnicima. nema ih u hrvatskom ustavu, ne postoje, nemaju svoje sindikate, a političkim strankama, bilo s desne ili lijeve strane Sabora ne mare,,, svi su oni u službi neoliberalnog kapitalizma, koji upravo u Hrvatskoj doživljava labuđi pjev, nigdje u svijetu radnik nema takav status, omalovažava ga se, nesposoban je i lijen, nestručan, inertan, nekoristan, gdje su one priče o cijeni naših radnika u inozemstvu, kako to da nas njemci vole, kao radišne i sposobne radnike, kao to da hrvatski poslodavci žele rumunje i bugare, kako to da političari podržavaju takvo sramoćenje radnika, koji zapravo na svojim plećima nose i one za koje bi sada Ustavni zakon,,,,ne treba radnicima Ustavni zakon, aliuvedite gospodo Glembajevi i tu riječ u USTAV.


registracija
7/1/11

djani, 04.05.11. 08:18

Svugdje u EU još i dalje je za radnika glavna i ključna stečevina rad na neodređeno vrijeme tj rad za stalno .
kod nas u ovoj fašističkoj državi koju su pošteni ljudi stvorili za fašiste bandu i dalje a sve i više je rad na određeno tako da te se što lakše rješava i neda ti raditi u vlastitoj zemlji kao đuro popijač i ostali krvnici gori i od ratka mladića,u biti goiri su od bilo kojeg četnika koji nas je ubijao 4 godine .
e pa sad nastavite glasati za HDZ I HNS ČAČOĆEV paa ćete vidjeti dokle ćete doći ionako ste već mna dnu dna


registracija
12/12/10

Klarens, 07.05.11. 19:29

KRMCI prde i bez Bazhula !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika