24.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

TAJNE SLUŽBE

UMRO BIVŠI DIREKTOR CIA RICHARD HELMS

UMRO BIVŠI DIREKTOR CIA RICHARD HELMS

Richard Helms, jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih direktora američke Centralne obavještajne agencije CIA, koji ju je vodio krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina kada je ona planirala ubojstva raznih državnika i rušila strane vlade, umro je u svojem domu u Washingtonu u 89. godini. Helms je bio prvi direktor CIA, koji se do tog položaja popeo kroz redove same organizacije, a nije bio postavljen izvana.
Helms, koji je bio iz vrlo ugledne obitelji, nakon uspješne novinarske karijere regrutiran je tokom Drugog svjetskog rata u ondašnju američku vojnu obavještajnu službu OSS, koja je kasnije prerasla u CIA. Kao agent sudjelovao je u raznim operacijama, te istodobno napredovao, te ga je 1966. godine ondašnji predsjednik Lyndon Johnson imenovao za zamjenika direktora CIA zaduženog za operacije, a 1967. godine i za direktora CIA. Helms je tada isplanirao atentate na razne inozemne ličnosti, od kojih su neki uspjeli, a neki, na primjer, pokušaj ubojstva kubanskog predsjednika Castra – nisu. Helms je vodio operaciju CIA protiv vlade čileanskog socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, koji je oboren 1973. godine. Po naređenju Johnsonovog nasljednika Richarda Nixona on je početkom sedamdesetih počeo ilegalno špijunirati i američke građane. No, nije želio poslušati Nixonovo naređenje ta upotrijebi CIA kako bi se spriječila istraga skandala “Watergate”, pa je Nixon smijenio Helmsa i poslao za ambasadora u Iran, što mu nije pomoglo, jer je zbog tog skandala i sam morao otići.
Helms se u drugoj polovici sedamdesetih našao i sam pod istragom kada je američki Senat počeo kontrolirati djelovanje CIA, te otkrio brojne nezakonitosti iza kojih je stajao Helms. Zato što je lagao pred senatskom istražnom komisijom Helms je kažnjen uvjetnom zatvorskom kaznom. On se tada potpuno povukao iz javnosti.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika