03.05.2011. / 13:36

Autor: Hina

Sporazum Rumunjske i SAD-a o proturaketnom štitu

Sjedinjene Države i Rumunjska dogovorile su se da će se elementi budućeg američkog proturaketnog štita postaviti u rumunjskoj vojnoj bazi Deveselu, na jugu zemlje, objavio je u utorak rumunjski predsjednik Traian Basescu.

Traian BasescuTraian BasescuSjedinjene Države i Rumunjska dogovorile su se da će se elementi budućeg američkog proturaketnog štita postaviti u rumunjskoj vojnoj bazi Deveselu, na jugu zemlje, objavio je u utorak rumunjski predsjednik Traian Basescu.

"Dogovorili smo mjesto na koje će biti postavljen proturaketni sustav. To je bivša zrakoplovna baza u Deveselu, u okrugu Olt, na jugu zemlje", rekao je Basescu u televizijskom obraćanju.

Oko 200 američkih vojnika bit će u prvo vrijeme smješteno u Deveselu, ali njihov bi broj mogao narasti do 500, dodao je.

Sjedinjene Države i Rumunjska mjesecima su pregovarale o mjestu i uvjetima raspoređivanja dijelova proturaketnog štita u Rumunjskoj.

"Proturaketni štit nije usmjeren prema Rusiji", naglasio je rumunjski predsjednik.

Bukurešt je 2009. objavio svoju namjeru da aktivno sudjeluje u novom američkom proturaketnom obrambenom sustavu koji razvija administracija Baracka Obame, nakon odluke da se odustane od projekta administracije Georgea W. Busha koji je izazvao velike prijepore s Rusijom.

Osim Rumunjske, Poljska i Češka također su pristale sudjelovati u novom proturaketnom štitu.

Rumunjska je Sjedinjenim Državama također odobrila da Constantu, njezinu glavnu luku na Crnom moru, koriste i kao zračnu luku za tranzit vojnih postrojba i opreme prema i iz Iraka i Afganistana, rekao je rumunjski predsjednik.

Bukurešt je godinama blizak saveznik Sjedinjenih Država. Rumunjska je poslala svoje postrojbe u Irak i ima blizu 2000 vojnika u Afganistanu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika