04.05.2011. / 13:37

Autor: Nacional.hr

Smanjenje soli ne smanjuje rizik od srčanih bolesti?

Znanstvenici su upozorili da smanjenje unosa soli može biti dobro za osobe koje već pate od srčanih problema i povišenog krvnog tlaka, no nema utjecaja na pojavljivanje ovih tegoba.

IlustracijaIlustracijaNova studija provedena u Europi je pokazala da je vjerojatnost da će osobe koji jedu više soli dobiti srčani udar ili imati povišeni tlak, jednaka kao kod osoba koje jedu manje soli, prenosi MSN.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association i ova otkrića ne podupiru dosadašnje preporuke da se u prehrani smanji unos soli. U SAD-u je zdravstvena preporuka da se dnevno konzumirali manje od 2,300 miligrama soli i manje od 1,500 miligrama soli kod osoba kojima prijeti veći rizik od povišenog krvnog tlaka i srčanih bolesti, no to je novom studijom opovrgnuto. Znanstvenici su koristili rezultate iz dvije različite studije, a ispitanike su podijelili na tri grupe, one sa većim unosom soli, sa manjim i prosječnim. Svi su bili zdravi, bez srčanih problema i povišenog krvnog tlaka. Praćeni su osam godina, a znanstvenici su tijekom tog vremena promatrali koliko ih je dobilo srčane bolesti ili povišen tlak.

Ispitanici su uglavnom imali jednake šanse da obole od srčanih bolesti ili da im se povisi tlak, no kod ispitanika koji su uzimali najmanje soli bilo je najviše smrti od srčanih oboljenja, dok je kod ispitanika koji su uzimali najviše soli, bilo najmanje smrti od srčanih oboljenja. Ipak, istraživanje je pokazalo da je jedna vrsta tlaka, sistolički krvni tlak, kod povećanog unosa soli porastao tijekom vremena, no porast je bio vrlo mali, toliko da nema nikakve bitne zdravstvene posljedice. Znanstvenici upozoravaju da je moguće da se u restoranima i tvorničkoj hrani, zbog dodavanja manje soli, u hranu stavljaju drugi štetni dodatci kako bi se poboljšao okus hrane, koji je bez soli lošiji.

Znanstvenici su upozorili da smanjenje unosa soli može biti dobro za osobe koje već pate od srčanih problema i povišenog krvnog tlaka, no nema utjecaja na pojavljivanje ovih tegoba.

Vezane vijesti

Život je vodu pronašao u soli

Život je vodu pronašao u soli

Život će naći načina, rekao je zlokobno dr. Ian Malcolm, samodopadno ekscentrični teoretičar kaosa kad su mu se pohvalili da su svi velociraptori… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika