04.05.2011. / 15:48

Autor: Nacional.hr

Palestinski pokreti Fatah i Hamas potpisali pakt pomirenja u egipatskom Kairu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i Fatahov vođa izjavio je kako je pakt kraj 'crnog četverogodišnjeg razdoblja' koje je naštetilo nacionalnim palestinskim interesima

U gradu na Zapadnoj Obali Ramalahu slavi se potpisivanje sporazuma (Reuters)U gradu na Zapadnoj Obali Ramalahu slavi se potpisivanje sporazuma (Reuters)Sukobljene palestinske frakcije Fatah i Hamas potpisale su pakt pomirenja u prostorijama sjedišta Egipatske obavještajne službe u Kairu, a sporazum je okončao njihovo četverogodišnje neprijateljstvo, izvještava guardian.co.uk.

Saznaje se kako su ugovor potpisali Azam al-Ahmad u ime Fataha i Mousa Abu Marzouk, kao predstavnik Hamasa.

Dokument određuje uspostavljanje privremene palestinske vlade prije državnih izbora sljedeće godine. Dogovoreno je i formiranje prijelazne vlade koja će upravljati okupiranom Zapadnom obalom, koja je pod upravom Mahmuda Abasa i Hamasovim Pojasom Gaze, a jedna od dužnosti vlade će biti i pripremanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora unutar godinu dana. Palestinski predsjednik Mahmud Abas i Fatahov vođa izjavio je kako je pakt kraj 'crnog četverogodišnjeg razdoblja' koje je naštetilo nacionalnim palestinskim interesima. Vođa pokreta Hamas, Khaled Mešal, koji kontrolira Pojas Gaze rekao je kako je njegova frakcija 'spremna platiti bilo koju cijenu' za pomirenje između Palestinaca.

Egipat, koji je posredovao u potpisivanju sporazuma, imenovao je odbor koji će nadgledati implementaciju dogovorenog. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Arapske Lige, dužnosnici iz Katara, Omana i arapski čanovi Izraelskog parlamenta. Podsjetimo, jučer su se u Kairu u sjedištu Arapske Lige sastali njen glavni tajnik Amr Mousa i britanski ministar vanjskih poslaova William Hague. Arbitracija za potpisivanje sporazuma trajala je nekoliko dana. Hillary Clinton razgovarala je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim palestinskim kolegom Salamom Fajadom u ponedjeljak.

Glasnogovornik State departmenta izjavio je kako SAD moraju prvo vidjeti sastav bilo kakve nove palestinske vlade prije nego poduzmu korake što se tiču buduće pomoći. SAD smatra Hamas terorističkom organizacijom. Izraelski premijer Netanjahu osudio je potpisivanje sporazuma i unatoč upozorenju SAD-a zaustavio isplatu poreznih prihoda Palestinskoj samoupravi. Rekao je kako Fatah mora izabrati između Izraela i islamske grupe koja je neprijatelj mira. Kritičari tvrde kako sporazum neće biti dugog vijeka, dok Palestinci vide pakt pomirenja kao bitan pomak u uspostavljanju njihove nezavisne države na prostorima koje je okupirao Izrael u ratu 1967. godine.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika