24.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

ISTRAŽIVANJE

EUROPLJANI NE ŽELE SLOVENCE

EUROPLJANI NE ŽELE SLOVENCE

Rezultati najnovijeg istraživanja europskog javnog mnijenja Eurobarometar izazvali su veliko negodovanje slovenske javnosti jer su pokazali kako je Slovenija na dnu popisa poželjnih kandidata za ulazak u Europsku uniju 2004. godine. Članstvo Slovenije u EU ima potporu 35 posto državljana EU, a protiv ih je 40 posto. Ispred Slovenije je čak i Bugarska, koja je iz ovoga kruga širenja EU već ispala. Problem slovenske popularnosti među državljanima Europske unije poznat je već dulje vrijeme, a slovenska ga javnost pripisuje nedovoljnim naporima državnih institucija da Slovenija u europskom prostoru bude prepoznatljivija.
Općenito širenje EU podupire 50, protiv je 30 posto stanovnika članica EU, a među deset kandidata za članstvo najveću potporu uživaju Mađarska, Malta i Poljska. Samo nešto manje od potpore Sloveniji među Europljanima uživaju “potencijalni” kandidati za širenje EU, koji joj se približavaju putem procesa stabilizacije i pridruživanja. Iz te skupine ulazak Hrvatske u EU uživa potporu 32, a protiv je 45 posto, SRJ 30, odnosno 48, BiH 28, odnosno 47, a na začelju su Makedonija sa 28 posto potpore i 48 posto protivljenja te Albanija sa 26 posto za i 48 posto protiv.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika