07.05.2011. / 14:22

Autor: Orhidea Gaura

Gdje je nestala Hrvatska Švicarska?

Hrvatski standard postao je život bez dostojanstva

Kad se Hrvatska osamostalila, mislili smo da ćemo i mi jednog dana biti Švicarska ili Njemačka. Danas je došao dan da nikad od tog sna nismo bili dalje

Za mnoge je ovo svakodnevnicaZa mnoge je ovo svakodnevnicaI oni koji ne znaju ništa o ekonomiji, mogu pretpostaviti da veći dohodak stvara veću potrošnju. Veća potrošnja valjda onda znači i više posla za sve, tako nekako bi to u normalnoj zemlji trebalo ići. Šteta da Hrvatska nikad nije bila normalna zemlja, a teško da će ikada i biti. Svaka čast onima koji imaju bogatstvo, bez obzira na koji to način stekli, i nije problem u tome što oni imaju i što žive (pre)dobro. Problem je u tome što prosječan čovjek ne može živjeti ni pristojno, a kamoli dostojanstveno.

Zašto prosječan Hrvat za svoj pošteni rad na baušteli, u školi, na općini, u poljoprivredi, u dućanu, u ambulanti ili bolnici, u policiji i na bilo kojem drugom radnom mjestu ne bi imao zagarantiranu plaću od barem tisuću eura. Tisuću eura! Bod dragi zna da s našim hrvatskim cijenama koje svakodnevno dostižu samo nebo, i pikaju tako i ometaju Boga u njegovom miru, tisuću eura nije nikakva cifra. Toliko primaju tete u DM-u, i to obične tete prodavačice. A zamislite samo koliko primaju obične tete prodavačice u njemačkom DM-u? Zašto tete u Konzumu ili Kerumu mogu samo sanjati o tome? Zašto čistačice koje ustaju u pola pet ujutro da bi u pola šest bile na poslu i počistile urede prije no što drugi radnici stignu na posao, za svoj mukotrpan rad ne bi bile u društvu cijenjene i za to primale adekvatnu plaću. Po čemu je neki 'marketinški stručnjak' vrijedniji od radnika u kanalizaciji koji odštopava cijevi kad ih previše zatrpamo našim drekom. Ma neka on bude vredniji, ali zašto taj radnik u kanalizaciji ne bi mogao računati na barem pristojan život? Zašto je tako nešto moguće u jednoj Njemačkoj, Švicarskoj, Australiji ili Kanadi, gdje su naši 'gastarbajteri' desetlječima odlazili trbuhom za kruhom? Većina njih nije se ondje obogatila, ali je čisto pristojno živjela. I svi su stekli dovoljno ušteđevine da naprave kuće dvokatnice na rodnoj grudi, da voze Mercedese ili Audije, i da imaju susjedima što za pokazati. Uz to, obično su stekli i barem jedan stan ili kuću u svojoj drugoj domovini.

Kad se Hrvatska osamostalila, mislili smo da ćemo i mi jednog dana biti Švicarska ili Njemačka. Danas je došao dan da nikad od tog sna nismo bili dalje. Prosječna plaća u Hrvatskoj je pet i nešto tisuća kuna, ali koliko radnika zapravo radi za tri tisuće? Zašto je onda prosjek 5?

Pa, možda zbog raznih menadžera poput onog tipa iz Eurolinea koji prima 25 tisuća eura mjesečnu plaću, iako je tvrtka pred stečajem, barem je tako pisalo u novinama? A koliko je samo takvih stranih ili domaćih menadžera u Hrvatskoj? Možemo samo zamišljati koliku plaću imaju predsjendici uprava raznih domaćih/stranih banaka, trgovačkih lanaca, šoping centara i telekomunikacijskih tvrki. Pa ti ljudi bi sa svojom plaćom mogli hraniti cijela sela, neki čak i predgrađa. I to im nije dosta. A portiri na ulazu u njihove nacifrane nebodere i zgrade u širem centru grada ili zaštitari u njihovim bankama koji se goloruki obračunavaju s naoružanim razbojnicima riskirajući vlastite bijedne i u ovom sirovom kapitalizmu bezvrijedne živote, rade za pišljivih tri, četiri ili maksimalno pet tisuća kuna. Pa gdje je tu zdravi razum, pravda, Bog ili Vlada koja bi trebala propisati neke zakone protiv besramnog izrabljivanja ljudi?

Dobro, nemojmo biti naivni. Zna se koji sloj ova Vlada štiti. Ali, predizborna kampanja je već odavno počela pa se lijepo nadati da će možda, ali samo možda, Vlada učiniti nešto i za obične glasače, osim što je podigla cijenu benzina na iznad 10 kuna. Samo što Ona koja je na čelu te Vlade slabo zna o cijenama benzina, a neki kažu da se zna da ona i inače malo o bilo čemu zna.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 07.05.11. 18:00

Sramota za TE bogate sa 10-ak stanova ,poslovnih prostora,đipova za žene,ljubavnice ,kćeri kurbetine itd itd koji su uništili jednu čitavu državu više od bilo kojeg četnika ili krvnika Hrvatske,to su krvnici države i gdje god ih vidite,a odudaraju od ostalih pljunite ,jer te familije sa tom posiljenom djecom nisu zaslužili ovu državu,nisu zaslužili nikakvu dostojanstvo,oni su sve do jednu ali sve do jednu hrvatsku tvrtku pokrali i radnike tj pola milijuna hrvata na ulicu poslali,i sada su u materijalnom smislu bijeda koja djecu nemože školovati ,kuće stvarati ,posao imati,a i zdravstveno će biti nedostižno,pa odlučimo na referendumu ne EU dok ih ne kaznimo ,pa makar novu šugoslaviju stvarali kako god se zvala ali najprije njih riješiti,sa tim utegom tih lažnih pljačkaša bogataša ja sa njima neželim u EU jer tad smu i u EU nastradali od takovih ,radit će se kao robovi a satnica od 3-6 eura kao rumunji i ostali to znači neće biti ravnopravnosti pa eto birajmo onaj život kada smo svi radili kao u njemačkoj i normalnim zemljama danas ili ćemo u ovakvim klimavim državama živjeti bez budućnosti i perspektive fuuujjjj na ovu bandu


registracija
12/12/10

Klarens, 07.05.11. 18:47

Koji li je to madjionicharski trik
Nestaje ono chega nikad ni bilo nije !!!
Carevi pomrli a "novo ruho" doshlo
NA NAPLATU !!!
I tako Sitnozubci plachaju CARSKU SHMINKU
Sa debelim kamatama dok
DVORJANI to jest KRMCI
Zhderu
NASHE UNUKE i PRAUNUKE !!!
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
KOMUNISTICHKA PARTIJA JUGOSLAVIJE !!!
Ti su oni koji su nas izdali....SVE , AMA LJUDI
SVE SU NAS IZDALI
I CRNE I CRVENE
A najtuzhnije shto upropastishe tolike
GENERACIJE NEVINIH !!!!
I recite vi sebi drugovi
ZASHTO , ZA KOGA I KOME ?????


registracija
30/12/08

csiki, 07.05.11. 19:27

Djani i Klarens dok Vi vredjate ostale nacije i to Vam je glavni cilj u zivotu dotle oni pune svoje dzepove i smeju se. Narod je okupljen sa generalima, Titom ( u to vreme se zivelo) Stjepincem, crkvom, ustastvom, cetnicima oni se bogate a narod to ne vidi. Vi ste ih izabrali sada mozete uzivati u blagostanju


registracija
2/1/11

prohujalo, 08.05.11. 04:48

izgleda da je zagustilo cim i Djani mijenja temu-sad ima na umu i sugoslaviju
Narodna kaze nikad nije kasno, a ja osobno mislim da je malo kasno.....
jer jos uvijek ima onih koji zive od nacionalizma i raznoraznih fora koje kao kos bacaju politicari
Dok nasi sve metnu na papir i onda nam masu sa tim papirima dotle normalne drzave nemaju to na papiru ali su gradani deset puta sigurniji.....
Pade mi na pamet Pisalo na plotu......


registracija
1/1/07

majaMED, 08.05.11. 10:19

Možemo mi pisati o Vladi što god hoćemo ,i mogu oni raditi što žele dok ovce bleje i mirno stoje u redu za šišanje.
Pitam se zašto netko u predizbornoj kampanji ne pokrene grupnu tužbu protiv vlade a zbog donošenja zakona koji ugrožavaju ustavna prava građana na dostojanstven život.


registracija
29/4/09

florenz, 08.05.11. 10:44

Tako je to kad premijerka-novinarka piše kolumne po svojim željama a umjesto članaka u novinama su to članci zakona. Da je još nešto starija, vrijedila bi ona narodna: Što se babi htilo, to joj se i zbilo". Ovako, ni to ne vrijedi. Premijerka (na žalost) nema svog urednika - da cenzurira njene zablude!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.05.11. 12:05

Trebalo bi hitno donijeti zakon da najniža plaća ne može biti niža od sindikalne košarice,a najviša zastupnička ili političarska 1,5 puta toliko.Ni mirovina ne treba nikome preko vrijednosti sindikalne košarice.Ako je netko bio političar, ustavni sudac,premijer,mogao je za radnog vijeka sebi obezbjediti još jednu mirovinu preko drugih stupova,ušteđevine itd.


registracija
23/8/09

xaron, 08.05.11. 20:59

Hrvatski standard postao je život bez dostojanstva..
......................................
Ako hoces dostojanstvo moras zestoko raditi, a to nam nije jaca strana. Vani se vise zaradi, ali se i mnogo vise radi. U nas nema preduzetnickog sloja, svi bi da zive od drzave. Svi govore o placama a nitko o zaradama, tu je i problem.


registracija
6/5/11

380, 09.05.11. 08:04

@xaron-
mjenjam svoj posao za najžešće opterećen posao u Njemačkoj i njemačku plaću, i smatram da se neću naraditi kao ovdje za pet puta manje novca.
Xarone, bio sam vani i vidio šta i kako se radi, radi se normalno, prima se za to normalna plaća i živi se normalno.
Kod nas je stvoren mit o lijenosti, a to nije istina, istina je da je u pitanju neorganiziranost i nemar, a za to su odgovorni oni sa najvišim plaćama, jer umjesto da se oni trude , uživaju u blagodatima easy money koji im je naštelio rođo ili kum.
I molim lijepo, privatne visoke škole, za koga, za bilmeze bogataša koji nemogu upisati redovne jer ne prelaze prag, a moraju imati papir jer ih nakon diplome čeka sinekura...


registracija
8/7/10

Maroje, 13.05.11. 13:41

Uz dobre viceve dobro su nas detuđmanizirali, a sve u ime demokratičnosti i ljudskih prava.Uživajmo u izabranom....


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.05.11. 17:33

Standard u RH je ugrožen zbog sveprisutnog ekonomskog ropstva koje nastaje kad banke kreiraju novac kao dug preko bankarstva djelomične rezerve.

Posljedice ekonomskog ropstva su slijedeće:
- Siromaštvo i besparica
- Produženje radnog vijeka za redovnu mirovinu
- Slabljenje zdravstvenog i socijalnog osiguranja
- Uvođenje sve viših školarina za neobavezno obrazovanje
- Rad bez plaće
- Stalni rast nelikvidnosti - kašnjenja u plaćanju
- Stalni rast duga (vanjskog i unutrašnjeg)
- Neisplativost rada u mnogim djelatnostima - zbog neplaćanja
- Pojava firmi gubitaša koja se ne može rješiti - gubitaši postaju prvo najlošiji, a onda ostali
- Nemogućnost otplate kredita
- Socijalni nemiri - nemogućnost ispunjenja ugovora o radu
- Rast kriminala
- Besperspektivnost
- Rast poreza te bezglava porezna politika
- Inflacija
- Usporen razvoj države - stagnacija ili nazadovanje bez nekog višeg uzroka
- Visoka cijena proizvodnje zbog ugradnje troškova servisiranja dugova
- Raspad sustava mirovinskih fondova zbog izostanka globalne akumulacije kapitala
- Velika nezaposlenost
- Rasprodaja nasljeđene imovine (djedovine)
- Bezrazložna privatizacija svega i svačega
- Rasprodaja državne imovine radi podmirenja troškova države
- Davanje zemlje u koncesiju umjesto vlastitog ulaganja iz vlastite akumulacije
- Smanjeno ulaganje u infrastrukturni razvoj (npr. navodnjavanje, obrambeni nasipi, itd)
- Zapostavljanje ili izostanak razvoja pasivnih krajeva
- Slabljenje sportske i kulturne aktivnosti (bankroti klubova, smanjenje financiranja kulture)
- Zapostavljanje razvoja u fundamentalnim znanostima
- itd.

sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


registracija
25/10/09

sunce55, 15.05.11. 08:27

Sve nam je to učinio KRADEZE. Nadam se da će
slijedeći izbori pokazati što narod misli o njima.
To je zaista sramota, osigurali su dobar život i
praunucima.
A mi ostali ćemo valja kao na slici, kopati po
kontejnerima, tražiti hranu, skupljati plastične boce,
ej Hrvatsko zaista si za neke mačeha. Zašto smo
to dozvolili, zar nam nije bilo jasno da nam je to
donijela vladavina HDZ-a.
Kome reći, pamet u glavu i pazite koga birate.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika