08.05.2011. / 15:32

Autor: Deutsche Welle

Tajna moć poznatih marki: Google i Coca-Cola najuspješniji brandovi svijeta

One daju smjernice, pružaju orjentaciju, često jamče kvalitetu i nerijetko izražavaju luksuz i prestiž. Koje su trenutno najcjenjenije marke, zašto baš one i u čemu je zapravo njihova čar?

Google je u 2010. bio jedan od najvrijednijih brandovaGoogle je u 2010. bio jedan od najvrijednijih brandovaMarke šalju poruke. One pričaju priče o proizvodima i poduzećima koja ih proizvode. Marke su obećanja. One simboliziraju određenu kvalitetu.

„Marka je ugled koji neki proizvod posjeduje na osnovu dugogodišnjeg iskustva. One se obraćaju našim osjećajima i intelektu. U tome je njihova čar i ozračje", kaže Dieter Zetsche, predsjednik upravnog odbora koncerna Daimler.

Zetsche naravno zna o čemu govori. Najvredniji produkt ovog koncerna ujedno je i jedna od najpoznatijih i najuglednijih automobilskih marki na svijetu uopće - Mercedes. Ona u međuvremenu nije samo pojam za najbolje od najboljeg u automobilskoj industriji.

„Kada netko želi reći da je nešto najbolje, tada kaže da je to nešto - „Mercedes klasa". Više od toga može biti samo ukoliko se naglasi da je to nešto „S-klasa Mercedesa", kaže Zetsche.

"Marke nastaju u našim glavama..."

Nijemci su već desetljećima svjesni važnosti marki. Tako je još 1903. godine osnovan Savez marki Njemačke. Voditelj poslova ovog Saveza, Christian Koehler kaže da su „marke prije bile samo oznake te da se one prve mogu naći još na vazama kineske dinastije Ming, dok su one danas izuzetno složene slike, odnosno, asocijacije koje nastaju u glavama potrošača".

A apropos potrošača, njima marke nude i neku vrstu orijentacije. Koehler primjerice kaže da su one na neki način „naši autopiloti koji nam omogućuju da kupovinu obavimo u razumnom vremenu". „One odmah upućuju na proizvođača i nude identifikaciju kao i osjećaj povjerenja. U nekim slučajevima, marke zrače luksuzom i prestižem", dodaje Christian Koehler.

Prvi Google i Coca-Cola

Da se s markama zarađuju i velike svote novca, također nije ništa novo. Savez marki Njemačke primjerice broji oko 400 članova koji sveukupno godišnje zarade preko 500 milijardi eura. A koja je trenutno na svijetu najvrednija marka, može se vidjeti iz najnovijih tablica koje svake godine objavljuju američki Instituti za istraživanje marki Millward Brown i Interbrand. Prema prvom, 2010. godine najuspješnija je bila internetska tvrtka tražilica Google s vrijednošću od 114 milijardi dolara, dok se na ljestvici Interbranda nalazi Coca-Cola s vrijednošću od oko 70 milijardi dolara. Što se njemačkih marki tiče, njih nema na samom vrhu spomenutih Instituta ali se nalaze unutar prvih 100 - među njima naravno prije svega Mercedes, a prate ga BMW i Volkswagen.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

International Advertising Association - Young Professionals Croatian Chapter (IAA YP), hrvatski ogranak međunarodne oglašivačke udruge za mlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika