08.05.2011. / 15:45

Autor: Deutsche Welle

Smrt Bin Ladena ne znači kraj, nego dolazak nove generacije terorista

Terorisitička mreža Al Qaeda je smrću Osame bin Ladena izgubila karizmatičnog vođu, ali to ne znači kraj te mreže. Nova generacija je preuzela vođstvo. Pripravnici Bin Ladena u Pakistanu pripremaju napade u SAD i Europi.

Ayman al-Zawahri najčešće se spominje kao Bin Ladenov nasljednikAyman al-Zawahri najčešće se spominje kao Bin Ladenov nasljednikNjemački mediji se i dalje bavi smrću Osame bin Ladena, njegovim nasljednicima i sljedećoj generaciji fanatičnih islamista na čelu Al Qaede. „Welt" piše da je Al Qaeda oslabljena smrću i da SAD u tome vide svoju šansu.

Obavještajne službe tvrde da je Al Qaeda samo oslabljena, ali ne i poražena. Bivši analitičar CIA-e Bruce Riddle upozorava: "Moramo očekivati učestalije napade." Ipak, stručnjaci smatraju da Al Qaede nije u stanju da izvrši napade većeg opsega.

U plemenskim područjima Pakistana, jača infrastruktura nove Al Qaede koja bi mogla nadoknaditi gubitak rukovodećih ljudi. U udaljenim planinskim selima u sjevernoj pakistanskoj provinciji Vaziristan, pripremljena je mlada generacija vođa koja čeka kako bi preuzela čelne uloge. Ovdje će vrhovno tijelo talibana, savjet Šura izabrati nasljednika Bin Ladena. Favorit je egipatski liječnik Ayman al Zawahiri, suradnik Bin Ladena i operativni "mozak" organizacije. Doduše, al Zawahiri nije posebno karizmatičan i teško se može zamisliti kao duhovni vođa globalnog pokreta džihada.

Tko god preuzeo vođenje Al Qaede, preuzeti će terorističku mrežu koja je u napadima američkih bespilotnih letilica tijekom proteklih godina izgubila brojne zapovjednike i glavne planere. Al Qaede trenutno vjerojatno ima manje od 200 boraca.

Pritisak na ISI

„Frankfurter allgemeine" piše da je udovica Bin Ladena potvrdila da je on neprimjećen živio u Pakistanu sedam i pol godina. Washington zahtjeva od Pakistana da otkrije imena agenata njihove obavještajne službe ISI. Američki mediji prenose svjedočenje Bin Ladenove udovice Amal al Sadah, u kojem ona to potvrđuje.

Washington zahtjeva objašnjenje od Islamabada, jer se pretpostavlja da je u sve bila uključena pakistanska obavještajna služba. Pakistanski dnevni listovi citiraju neimenovanog predstavnika pakistanskih snaga sigurnosti koji je sudjelovao u saslušavanju Bin Ladenove udovice: "Taj tip je skoro sedam i pol godina živio u Abotabadu, a svi mi, i Pakistanci i Amerikanci tražili smo ga na pogrešnom mjestu."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika