Objavljeno u Nacionalu br. 415, 2003-10-28

Autor: Maroje Mihovilović

SJEČA NAJVEĆEG RUSKOG OLIGARHA

Putin uhićenjem Hodorkovskog uništio rusku burzu

Najbogatiji ruski oligarh, vlasnik naftne kompanije 'Yukos' Mihail Hodorhovski, uhićen je prošlog tjedna u Novosibirsku u sklopu Putinove akcije čišćenja Rusije od njemu nesklonih tajkuna: njegovo je uhićenje odmah izazvalo drastičan pad vrijednosti ruskih dionica i jak udarac ruskoj privredi

Hodorkovski je izvučen iz aviona u lisičinama s kapuljačom preko glave, a neki od njegovih suradnika iz aviona tvrde da je i izudaran.Hodorkovski je izvučen iz aviona u lisičinama s kapuljačom preko glave, a neki od njegovih suradnika iz aviona tvrde da je i izudaran.Moskovska burza doživjela je u ponedjeljak jedan od najtežih padova otkad je osnovana. Nakon samo dva sata trgovanja ruski industrijski indeks MICEX, koji pokazuje opće stanje na moskovskoj burzi, pao je za 12,5 pusto, pa je prema pravilima trgovanje na burzi prekinuto dok se situacija ne smiri. Razlog je svima poznat, uhićenje najbogatijeg Rusa, vlasnika najveće ruske naftne tvrtke Jukos, prošle subote u Novosibirsku.

Hodorkovski je bio na višednevnom službenom putovanju po unutrašnjosti Rusije. Njegov avion sletio je nešto prije zore prošle subote na aerodrom u Novosibirsku u zapadnom Sibiru da uzme gorivo. Aerodromska kontrola naložila je pilotu da avion odveze do udaljenog dijela stajanke, gdje su ga opkolili pripadnici antiterorističke postrojbe FSB-a u crnim uniformama i s maskama na licu zatrčali se prema avionu vičući: “Ovo je FSB, bacite oružje! Pucat ćemo!” Upali su u avion i uhitili Hodorkovskoga na temelju naloga ruskog državnog tužitelja jer se Hodorkovski nije odazvao na poziv tužiteljstva na saslušanje u sklopu istrage o pronevjerama u Jukosu. Nitko u avionu nije bio naoružan.

Hodorkovski je izvučen iz aviona u lisičinama s kapuljačom preko glave, a neki od njegovih suradnika iz aviona tvrde da je i izudaran. Drugim avionom odvezen je u Moskvu. U državnom tužiteljstvu odbio je ispitivanje bez odvjetnika. Ubrzo je stigao njegov odvjetnik pa je Hodorkovski saslušan. Odvjetnik je zatražio da ga odmah puste, objašnjavajući da je uhićenje nelegalno jer je poziv Hodorkovskom da se u petak pojavi na saslušanju u Moskvi stigao u četvrtak predvečer kad je on već bio na službenom putu, a odvjetnik je, čim je stigao poziv, obavijestio tužitelja da zbog toga Hodorkovski ne može doći na saslušanje. Tužitelj nije prihvatio objašnjenje nego je od suda zatražio dvomjesečni pritvor zbog neodazivanja na poziv, što mu je sud i odobrio. Hodorkovski je sada u pritvoru, koji se može produljiti na šest mjeseci.

Hodorkovski bi mogao završiti na dugogodišnjoj robiji i ostati bez svog poslovnog carstva. Prvo upozorenje mogla mu je biti sudbina drugih ruskih oligarha protiv kojih je predsjednik Putin nasrnuo već prije, Borisa Berezovskog i Vladimira Gusinskog, koji su ostali bez cijele svoje goleme imovine u Rusiji, koji su pred uhićenjem pobjegli u inozemstvo, a ruska je vlast pokušala postići njihovo izručenje iz zemalja gdje su se sklonili, Britanije i Španjolske, ali nije uspjela. Putin se upustio u akciju protiv njih jer su financijski pomagali opoziciji. To je počeo činiti i Hodorkovski.

U srpnju su istražitelji u upravi njegove kompanije 17 sati pretraživali dokumentaciju i kompjutere. Potom je uhićen jedan od najbližih suradnika Mihaila Hodorkovskog i optužen za o teške financijske malverzacije te je još u zatvoru. Optužen je i šef sigurnosti Jukosa, a prošlog je tjedna uhićen i optužen i šef računovodstvenog odjela Jukosa zbog teških financijskih malverzacija. Sada se govori da će i protiv Hodorkovskoga biti podignuta optužnica zbog pronevjere milijarde dolara.

Hodorkovski se mogao dogovoriti sa vlašću, ući s njom u izravne ili posredne razgovore i prestati s političkim aktivnostima koje su vlasti smetale, a ona bi ga vjerojatno pustila na miru, naravno, ako bi dao i ekonomske ustupke koje je vlast tražila od Jukosa. Hodorkovski je mogao i otići iz Rusije, poput Berezovskoga i Gusinskoga, te kao što je poslije učinio i oligarh Roman Abramovič, koji nije pod osobito velikim pritiskom, ali se ipak preselio u Englesku. Abramovič je počeo prodavati svoju imovinu u Rusiji, a naftnu tvtku Sibneft prodao je upravo Jukosu.

Hodorkovski to nije htio učiniti iz dva razloga. Da je otišao u inozemstvo, posredno bi priznao ono što mu se pripisuje. On za sebe tvrdi da je čist. Za Hodorkovskog se govori da je bio prvi od ruskih oligarha koji je u svoje poslovno carstvo uveo zapadne metode kontrole poslovanja i poštovanja propisa. A sa svojim golemim poslovnim carstvom i bogatstvom od 11 milijardi dolara osjećao se politički zaštićenim. Smatrao je da ga se Putin neće usuditi dirati da ne doživi kolaps burze i ne izazove bijeg stranih investitora.

Putin je to ipak učinio a čim se burza u ponedjeljak otvorila, za prva dva sata vrijednost dionica Jukosa pala je za 18,79 posto, a pale su dionice i drugih velikih ruskih kompanija. Lukoil je pao za 10,65 posto, Rostelecom za 13,44 posto, Norilsk Nickel za 12,77 posto. Dogodilo se ono što su mnogi ruski ekonomski analitičari najavljivali, da će uhićenje Hodorkovskoga snažno utjecati na burzu i na rusku privredu u cjelini, zbog Jukosove veličine i značenja u cjelokupnoj ruskoj privredi. Jukos sam pokriva 30 posto prometa na ruskoj burzi. Rublji je u ponedjeljak pala vrijednost u odnosu na dolar za otprilike 4 posto.

Ruska se burza tako potresla zbog općeg uvjerenja da bi to uhićenje moglo ugroziti strane investicije u Rusiji. Nakon što je Jukos nedavno preuzeo veliku rusku naftnu kompaniju Sibneft Romana Abramoviča, Hodorkovski je počeopregovore da u Jukos/Sibneft uđe američki kapital. Dva interesenta, nafte kompanije Exxon/Mobil i Chevron/Texaco, za udjele nude između 25 i 40 milijardi dolara. Taj bi novac dao nov poticaj cijeloj ruskoj privredi koja je u posljednje vrijeme u znatnoj ekspanziji.

Uhićenje Hodorkovskoga zabrinulo je inozemne investitore. Po nekim procjenama Putin želi spriječiti ulazak Amerikanaca u Jukos jer ne želi da Amerikanci preuzmu ključnu rusku kompaniju. To znači da od velike injekcije američkog novca neće biti ništa. A uhićenje Hodorkovskoga dovodi u pitanje i sveopću stabilnost ruske privrede, ali i sigurnost pojedinačnih investicija, a to može zabrinuti i druge američke investitore. Njihova razmišljanja dobro je artikulirao američki veleposlanik u Moskvi Alexander Vershbow: “Američka vlada jako je zabrinuta zbog povećanja napetosti oko tvrtke Jukos. Uvjeren sam da će se zbog tih događaja povećati i zabrinutost direktora stranih kompanija koje posluju na ruskom tržištu te potencijalnih investitora koji su htjeli ulagati u Rusiji. Naravno, mi ne možemo komentirati pravne aspekte tog slučaja, ali ti događaji izazivaju sumnju ne primjenjuje li se ruska pravda ? selektivno.” Vershbow je ruskoj novinskoj agenciji izjavio da ne može predvidjeti pregovore o ulasku američkog kapitala u Jukos, ali iz drugih izvora objavljeno je da su pregovori do daljnjega suspendirani.

Neki ruski analitičari tvrde da će uhićenje Hodorkovskoga biti uvod u novu rusku ekonomsku krizu. Mnogi potencijalni investitori u rusku privredu sada će odustati od svojih planova i novac usmjeriti drugamo, procjenjujući da pri takvom ponašanju ruske vlasti njihov novac neće biti zaštićen. Istodobno će iz istih razloga dosadašnji investitori, ali i sami ruski bogataši, početi izvlačiti novac iz Rusije.

U trećem tromjesečju ove godine iz Rusije je izvučeno 7,7 milijardi dolara, ali su se posljednjih dana, prije uhićenja Hodorkovskoga, čule procjene da će se taj trend zaustaviti, jer se očekivao novi pozitivan razvojni ciklus ruske privrede, posebno nakon što je američka agencija Moody, koja određuje investicijski rizik u pojedinoj zemlji, povoljnije nego dosad ocijenila uvjete investiranja u Rusiji. Sada će se taj pozitivan trend sigurno zaustaviti, a bijeg kapitala će se intenzivirati. Mnogi ruski oligarsi, zabrinuti da im se ne dogodi isto što i Hodorkovskom, pobjeći će sa svojim bogatstvom iz Rusije, kao što je to učinio Abramovič, kupivši londonski nogometni klub Chelsea i preselivši se u London. Ovih se dana priča da će još jedan iznimno bogati ruski oligarh jednako postupiti. Navodno Vladimir Potanin, 42-godišnji vlasnik Interrosa, namjerava kupiti londonski klub Arsenal i sa svojim kapitalom preseliti se u Englesku.

Zabrinuti ruski poduzetnici, okupljeni u svojoj udruzi, zatražili su u ponedjeljak hitan sastanak s predsjednikom Putinom, kako bi ga upozorili da uhićenje Hodorkovskoga može loše utjecati na cijelu rusku privredu, ali i da vide Putinove daljnje namjere. On je, međutim, na sjednici vlade mogućnost takvog sastanka energično odbio: “Neće biti nikakva sastanka, neće biti nikakva cjenkanja o djelovanju ruskog pravosuđa, naravno, ako oni djeluju u okvirima zakona.” O inozemnim upozorenjima da bi uhićenje Hodorkovskoga moglo imati šire posljedice on je izjavio: “Slučaj Jukosa ne treba generalizirati niti iz njega izvlačiti zaključke o navodnim vladinim planovima za deprivatizaciju.” Putinove su riječi bile odlučne, ali nisu umirile strane investitore. On je svima u Rusiji dao do znanja da “može napraviti sve što želi”. Iz njegova kruga već stižu indicije da bi se pregovori o ulasku američkog kapitala u Jukos mogli nastaviti ? bez Hodorkovskoga. Putin se nada da će Hodorkovski u moskovskom zatvoru ubrzo biti zaboravljen, da će strani investitori ipak zaključiti da s Rusijom treba dalje poslovati te da je u cjelokupnoj ruskoj tranziciji Hodorkovski, kao i drugi oligarsi, koje je stvorila sama ruska država, ipak samo prolazna roba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika