Objavljeno u Nacionalu br. 415, 2003-10-28

Autor: Mladen Pleše

EUROPA UPOZORAVA HRVATSKE BIRAČE

EU ne želi povratak Sanadera i HDZ-a

Visoki diplomatski predstavnici EU-a upozoravaju da će, ako u Hrvatskoj na idućim izborima dođe do promjene vlasti, vrata Europske Unije Hrvatskoj ostati zatvorena i iza 2008.

"To što je Sanader dobio načelnu potporu nekih čelnika europskih narodnjačkih i konzervativnih stranaka ne znači da će mu oni, ako dođe na vlast, gledati kroz prste ne bude li poštovao preuzete međunarodne obveze Hrvatske.""To što je Sanader dobio načelnu potporu nekih čelnika europskih narodnjačkih i konzervativnih stranaka ne znači da će mu oni, ako dođe na vlast, gledati kroz prste ne bude li poštovao preuzete međunarodne obveze Hrvatske."“Ako se u Hrvatskoj promijeni vlast i ako na izborima pobijede stranke desnice, sasvim sigurno od prijema Hrvatske u EU u ovom desetljeću neće biti ništa. I to iz vrlo jednostavnog razloga: dio vodećih političara glavnih stranaka desne koalicije, prije svega HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, prijeti da će preispitati dosadašnji način suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu, kritizira sadašnju vladajuću koaliciju da je bila previše popustljiva u toj suradnji te čak najavljuju da će promijeniti Ustavni zakon o suradnji sa Sudom u Haagu. A to znači da HDZ, HSLS i HSP neće, kako to obećavaju njihovi lideri, unaprijediti suradnju s međunarodnom zajednicom, nego upravo suprotno: vratit će je na razinu iz sredine 90-ih kad je Hrvatska bila gotovo posve izolirana od međunarodne zajednice. Stoga EU, ne želeći da se međunarodna pozicija Hrvatske bitno pogorša, podržava vladajuću koaliciju, a ne HDZ i njegove koalicijske partnere”, izjavio je u ponedjeljak, 27. listopada, u razgovoru za Nacional diplomatski predstavnik jedne od vodećih članica EU u Hrvatskoj. Njegovo mišljenje, koje dijeli većina u diplomatskom zboru i međunarodnim institucijama u Zagrebu, utemeljeno je na stajalištima EU, u što se uvjerio Nacional u razgovoru s nekolicinom visokih dužnosnika EU u Bruxellesu.

LEAD1 EU i SAD inzistiraju na punoj suradnji s haaškim sudom jer su uvjereni da taj odnos pokazuje kako u zemlji funkcionira pravna država i poštuju se zakoni LEAD2 Premda HDZ već mjesecima nedvosmisleno podupire sve američke poteze, Washington se ne upliće u kampanju niti pokazuje javne znakove zahvalnosti LEAD3 Čak i kad bi Sanader u roku 6 mjeseci skršio otpor u svojoj stranci, gubitak vremena bi se teško nadoknadio i Hrvatska ne bi ulovila vlak za EU s Bugarskom i Rumunjskom LEAD4 U istupima Andrije Hebranga, Joška Kontića, Dražena Budiše i vodećih ljudi HSP-a, zapad je prepoznao stari antieuropski i antidemokratski rječnikJedan od najutjecajnijih diplomatskih predstavnika u Zagrebu, njemački veleposlanik Gebhardt Weiss, u intervjuu Novom listu izjavio je da hrvatski birači ne bi trebali imati nikakvih iluzija te da će u slučaju pobjede krajnje desnice vrata EU za Hrvatsku biti za dogledno vrijeme zatvorena. Premda je veleposlanik Weiss izravno reagirao na izjavu Ivića Pašalića da će se nova saborska većina pobrinuti da Gotovina nikada ne bude izručen Sudu u Haagu, njegova je izjava, tvrde u diplomatskom zboru u Zagrebu, odgovor je i na istupe nekolicine čelnika HSLS-a, HDZ-a i HSP-a koji su izravno ili posredno ponovili ono što je najavio Pašalić.

“Zbog svega toga, za razliku od dijela razočaranih hrvatskih građana koji smatraju da nije važno tko će pobijediti na skorim izborima, vodeći političari Europske unije i čelnici većine država članica ne dijele to mišljenje. Smatraju da su ovi izbori presudni za europsku budućnost Hrvatske. Ako su EU i SAD bili nezadovoljni načinom na koji vladajuća koalicija ispunjava svoje obveze prema Sudu u Haagu, možete samo zamisliti kako će tek ocjenjivati ponašanje desne koalicije koja otvoreno napada Račanovu vladu da je bila previše popustljiva prema Međunarodnom sudu. Zbog svega toga u EU prevladava uvjerenje da će Hrvatska, ako ostane na vlasti sadašnja koalicija, imati izgledne šanse da do 2008. uđe u EU. A to je u interesu ponajprije hrvatskih građana, ali i EU. No ako HDZ i desna koalicija dođu na vlast, sučelit će se sa zatvorenim vratima EU”, istaknuo je Nacionalov sugovornik iz diplomatskog zbora u Zagrebu i dodao: “Čak i kad bi Sanader imao najbolju volju surađivati s Haagom učinkovitije od sadašnje vlade, trebalo bi mu najmanje šest mjeseci da slomi otpore u vlastitoj stranci i među koalicijskim partnerima. Toliko bi još trebalo Europskoj uniji da se uvjeri u iskrenost novih Sanaderovih opredjeljenja. A to je gubitak vremena koji se teško može nadoknaditi: umjesto u proljeće 2004., molba Hrvatske za primitak u status kandidata za EU razmatrala bi se najranije u zimu 2004. ili, realnije, u proljeće 2005. A to znači da bi o molbi Hrvatske odlučivalo 25, a ne 15 država članica EU, što bi dodatno zakompliciralo i produljilo postupak. Zbog toga, ako HDZ preuzme vlast, nema ni teoretskih šansi da Hrvatska uskoči u vlak u kojem će Bugarska i Rumunjska ući u EU.”

Na primjedbu da unatoč svim tim upozorenjima predsjednik HDZ-a Sanader ipak uživa javnu podršku nekoliko europskih političkih moćnika, prije svih talijanskog premijera Silvija Berlusconija, predsjednika bavarske vlade Edmunda Stoibera, austrijskog premijera Wolfganga Schussela i predsjednika irske vlade Bertieja Aherna, Nacionalov je sugovornik odgovorio: “To što je Sanader dobio načelnu potporu nekih čelnika europskih narodnjačkih i konzervativnih stranaka ne znači da će mu oni, ako dođe na vlast, gledati kroz prste ne bude li poštovao preuzete međunarodne obveze Hrvatske. Sve članice EU u odnosu na suradnju država s područja bivše Jugoslavije s Haaškim sudom, bez obzira koja je politička grupacija na vlasti, vode identičnu politiku. A to znači da ustraju na zahtjevu da se sve obveze moraju striktno ispunjavati te da se svi optuženici moraju naći pred Haaškim sudom. To nije stajalište samo njemačkog kancelara Gerharda Schrodera nego i predsjednika bavarske vlade Edmunda Stoibera. Europski konzervativci mogu dati načelnu potporu Sanaderu, ali HDZ i Hrvatska zbog toga neće imati popust ni drukčiji status pred Haaškim sudom.”

Reakcije na izjavu predsjednika bavarske vlade Stoibera da je uvjeren da će njegov prijatelj Sanader završiti demokratizaciju države, riješiti gospodarske probleme i uvesti Hrvatsku u EU najkasnije do 2008., neće trebati dugo čekati. Već u četvrtak, 30. listopada, Zagreb će posjetiti njemački kancelar Gerhard Schroder, predsjednik njemačkog SPD-a, koji, očekuje se, sasvim sigurno neće propustiti priliku javno odgovoriti svom suparniku Stoiberu. Očekuje se da će za posjeta Hrvatskoj Schroder otvoreno podržati Račana. Uostalom, Schroder je za zadnjeg posjeta upitao Račanu kad mu, radi predizborne kampanje, najbolje odgovara da posjeti Hrvatsku.

Premda se pokušava stvoriti drukčiji dojam, izbori u Hrvatskoj ipak neće dovesti do podjela među članicama EU. Doduše, do podjela je došlo, ali unutarnjih, i to u Njemačkoj, Austriji i Italiji: tamošnji desničari i konzervativci otvoreno podupiru Sanadera i HDZ, dok socijaldemokrati u tim državama ne kriju naklonost spram SDP-a i Račana. Stranke iz drugih država, poput Francuske ili Španjolske, drže se po strani, dok su britanski laburisti, ugošćujući predsjednika SDP-a Račana na svoj konvenciji, dali otvorenu potporu o SDP-u. Kako pak socijaldemokrati i liberali još uvijek vode glavnu riječ u EU, posve je logično da SDP i koalicija lijevog centra uživa njihovu podršku.

Kao i u EU, nema bitnih promjena ni u stajalištima SAD-a. Premda HDZ već mjesecima nedvosmisleno podržava sve poteze Bushove administracije, Washington se ne upliće u predizbornu kampanju niti pokazuje javne znakove zahvalnosti za podršku HDZ-a. Sve to potvrđuje da u EU i SAD-u još postoji ne baš mala doza nepovjerenja u prave pobude nove politike HDZ-a. To je posljedica ponašanja te stranke do siječnja 2000., ali i nekih najnovijih javnih istupa čelnika stranaka desnice. Za razliku od većine hrvatskih građana, koji brzo zaboravljaju, u međunarodnoj zajednici dugo pamte: još uvijek nisu zaboravili da je HDZ, i to predvođen Sanaderom, odbio u Saboru podržati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Dok dio građana olako prelazi preko javnih istupa vodećih hrvatskih političara, predstavnici međunarodne zajednice zgranuti su istupima potpredsjednika HDZ-a Andrije Hebranga na televiziji, Joška Kontića, člana užeg vodstva HSLS-a, u Saboru, intervjuom predsjednika HSLS-a Dražena Budiše u Nacionalu te izjavama vodećih političara HSP-a. U njihovim javnim nastupima i govoru predstavnici međunarodne zajednice prepoznaju stari antieuropski i antidemokratski rječnik. Jedan od njih uvjeravao je Nacional kako je Hebrangov nastup na HTV-u otkrio svu tragikomičnost položaja HDZ-ovih čelnika: verbalno pokušavaju braniti Sanaderovu politiku, a zapravo je potpuno odbacuju i duboko u sebi ne prihvaćaju.

Još se jednom pokazalo, tvrde predstavnici diplomatskog zbora u Zagrebu, da je za međunarodnu zajednicu odnos spram Haaga i pravne države najbolji pokazatelj koja su prava politička opredjeljenja pojedinih stranaka i pojedinaca. Dok većina od njih, načelno i verbalno, podržava suradnju s Haagom, čim se prijeđe na konkretne slučajeve, primjerice, slučaj Gotovine, slijedi isti odgovor: on je nevin, heroj Domovinskog rata i za svoje postupke ne može odgovarati pred Sudom u Haagu.

Upravo zbog toga toliko inzistiranje međunarodne zajednice na odnosu prema Haagu nije slučajno niti je posljedica iracionalnog inata. EU i SAD, ali i sve ostale demokratske države, uvjereni su da taj odnos pokazuje kako u kojoj zemlji funkcionira pravna država i kako se poštuju zakoni. Odbijanje Gotovine da se pojavi pred sudom i podrška koju za takvu odluku uživa u dijelu javnosti, medija i politike, za EU i SAD jasan su dokaz da pravna država funkcionira tek djelomice. Uvjereni su da je to poticaj i za sva ostala kršenja zakonitosti, kao što su odluka da se izbjeglim Srbima oduzme stanarsko pravo, otezanje s povratkom izbjeglica i njihove imovine, neprocesuiranje privatizacijskog kriminala, oslobađanje od odgovornosti čak i mafijaških ubojica.

Upravo zbog toga EU i SAD inzistiraju na punoj suradnji s Haaškim sudom: smatraju da je to uvjet bez kojeg je nemoguće osigurati učinkovio funkcioniranje pravne države. Nije u pitanju samo odnos spram Haaga, nego i funkcioniranje pravne države. A tu je, po mišljenju vodećih političara EU, vladajuća koalicija na čelu s SDP-om, uza sve prigovore za sporost i nedosljednost, ipak postigla određene rezultate. Zbog toga je, za razliku od HDZ-a, i zaslužila potporu EU.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika