09.05.2011. / 10:09

Autor: Deutsche Welle

125 godina kolonijalizacije Coca-Cole

Gotovo cijeli svijet danas zna za ovaj napitak, a recept njegova spravljanja je jedna od najstrože čuvanih tajni uopće. Coca-Colu je prije 125 godina izumio američki ljekar, tada još kao sirup protiv glavobolje.

ReutersReutersCoca-Cola je u kratkom vremenu nakon svog izuma postala planetarno popularan napitak. Dnevno ga u preko 200 zemalja popije više od 1,7 milijardi ljudi. Coca-Cola ne poznaje granice - čak ni ideološke: Još prije 30 godina ovo poduzeće probilo na kinesko tržište, netom nakon što se Kina otvorila za strane ulagače. Kapitalizam u komunizmu. No još uvijek postoje tri "utvrde" u kojima Coca-Cola nije dopuštena: Sjevernoj Koreji, Mijanmaru i na Kubi.

Coca-Cola = American Way of Life

Povijest Coca-Cole počinje u Jacob's Pharmacy, ljekarni u Atlanti, na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Ljekar John Pemberton je tu 8. svibnja 1886. napravio sirup od listova koke i kola lješnjaka. Zajedno sa sodom, odnosno mineralnom vodom, taj sirup je trebao pomoći protiv glavobolje, depresija i impotencije. I...rođena je Coca-Cola.

No, svome izumitelju Johnu Pembertonu taj napitak nije donio ni ozdravljenje a ni bogatstvo. Recept je, kratko prije nego je preminuo, za 2.300 dolara prodao Asi Candleru. Tek je njemu je pošlo za rukom tog neuglednog sirupa načiniti "national drink" (nacionalni napitak), a Coca-Colu poistovjeti s poznatom krilaticom "American Way of Life".

Candler poboljšava zatim taj sirup i poput misionara danas već legendarnu bocu sa strukom širi po cijelim Sjedinjenim Američkim Državama. U Drugom svjetskom ratu Coca-Cola, poznata i pod imenom "Coke", postaje definitivno globalna marka. Tadašnji general Dwight D. Eisenhower je 1942. osobno naredio izvoz tri milijuna Coca-Cola boca u Europu kako bi svaki američki vojnik imao svoju porciju osvježavajućeg napitka.

Nepokolebljivi imidž

Time je započela Coca-Cola kolonijalizacija. A i kulturološki utjecaj je bivao sve veći. Naime, Coca-Cola je 1931. godine bila zaslužna i za to da je Djed Božićnjak osvanuo u novom i sjajnijem ruhu, navodi Andrea Exler, autorica knjige "Coca-Cola - od samoproizvedenog stimulansa do američke ikone". „Činjenica da je Coca-Cola toga Santa Clausa odjenula u boje svoga poduzeća je utjecala na to da je u tim bojama diljem svijeta postao prepoznatljiv", objašnjava Exler.

Ali nije uvijek bilo sve ni blistavo kao što se često prikazuje u reklamama u kojima se poručuje: "Always Coca-Cola". Poduzeće su pratili i razni skandali. Od predbacivanja krivnje za pretilost djece u SAD-u, pa sve do uplitanja u ubojstva vođa sindikata u Kolumbiji. „Sve to nije moglo pokleknuti imidž Coca-Cole. To je i danas za marketinške menađere iznenađujuće. To je jedna od tajni toga produkta, koja do danas nije otkrivena", podsjeća Exler.

Također velika tajna je recept Coca-Cole, koji se nalazi dobro zaključan u trezoru banke. Poduzeće nikad nije dalo patentirati taj recept jer je Coca-Cola navrjedniji brend svijeta. To je i druga najpoznatija riječ na svijetu - nakon riječi "okay". U nekim afričkim regijama je postao običaj da se Coca-Cola pije na sprovodima; u Meksiku šamani taj napitak koriste za ceremonije čišćenja, a u Kini je Coca-Cola inspirirala i kuhare za neke nove gurmanske kreacije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Žena umrla od Coca-Cole?

Žena umrla od Coca-Cole?

Ogromne količine popijene Coca-Cole, u prosjeku 10 litara na dan, vjerojatno su pridonijele iznenadnoj smrti mlade Novozelanđanke, javlja Sky News u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.11. 11:26

Odlično sredstvo za otčepljivanje odvoda.Provjereno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika