09.05.2011. / 10:37

Autor: Hina

Inzko: Spremni smo odlučno odgovoriti na Dodikove napade Daytona

U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Inzko je ocijenio kako se BiH suočava s vjerojatno najtežom političkom krizom od završetka rata 1995. godine

Valentin InzkoValentin InzkoStanje u Bosni i Hercegovini iznimno je zabrinjavajuće, no ohrabrujuće je to što je međunarodna zajednica pripravna odgovoriti na takvu situaciju, izjavio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko uoči podnošenja redovitog izvješća o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Inzko je ocijenio kako se BiH suočava s vjerojatno najtežom političkom krizom od završetka rata 1995. godine.

"Ovo je vrhunac negativnog trenda koji je započeo 2006. godine", kazao je austrijski diplomat objašnjavajući kako je Daytonski sporazum, koji je zemlji donio mir i napredak, sada "pod napadom vlasti Republike Srpske".

Upozorio je kao dužnosnici RS otvoreno govore o raspadu BiH kao i na činjenicu da država ni sedam mjeseci nakon izbora nije dobila novu vladu.

"Sve to jasno ukazuje na potrebu da međunarodna zajednica ostane odlučno angažirana u zemlji kako bi se spriječilo produbljavanje krize koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju", izjavio je Inzko dodajući kako je potrebno da u BiH s postojećim mandatima nastave djelovati i njegov ured (OHR), kao i vojne snage Europske unije (EUFOR).

"Naš odgovor (međunarodne zajednice) će biti zajednički. Imam svu potporu koja mi je potrebna kako bih djelovao sukladno mom mandatu", kazao je Inzko poručivši kako su u zabludi oni koji potcjenjuju odlučnost međunarodne zajednice da djeluje na zaštiti Daytonskog sporazuma.

Inzko je potvrdio svoju raniju ocjenu kako pokušaj vlasti RS da organiziraju referendum o statusu Suda i Tužiteljstva BiH predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma te stoga odluka o njegovu održavanju mora biti poništena.

Inzko je kazao kako mu je i samom nejasno zbog čega u RS-u inzistiraju na ovakvom referendumu kada je jasno da država BiH ima pravo na svoja pravosudna tijela.

Na upit što očekuje od Hrvatske i Srbije u odnosu na trenutačno stanje u BiH, Inzko je kazao kako su sve potpisnice Daytonskog sporazuma preuzele obvezu potpunog poštivanja preuzetih obveza.

"To je najmanje što očekujem od njih i zahvalan sam njihovoj potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH", kazao je visoki predstavnik.

Komentirajući stanje u Federaciji BiH, Inzko je kazao kako aktualna izvršna vlast u tom entitetu nastavlja djelovati a da se pregovarati može o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika