10.05.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

Istraživanje otkrilo: "Loš" kolesterol LDL ipak "dobar"

Otkriveno je da tkiva u ljudskom tijelu treba LDL kolesterol, jer je bitan za izgradnju mišića i što ga je više u krvi, veća je sposobnost izgradnje mišića tijekom vježbanja. Znanstvenici smatraju da bi ovo moglo biti korisno kod liječenja sakropenije, bolesti kod koje propada mišićna masa

IlustracijaIlustracijaStudija koju je objavilo teksaško Sveučilište A&M bacila je novo svjetlo na štetnost LDL kolesterola, koji prema ovoj studiji i nije toliko štetan koliko se mislilo, prenosi Science Daily.

Znanstvenici su pregledali preko pedeset osoba u dobi od 60 do 69 godina koje su bile zdrave, ali nisu bile fizički aktivne. Nakon istraživanja, na iznenađenje znanstvenika, ispitanici koji su podvrgnuti najstrožem režimu vježbanja i koji su dobili najveću mišićnu masu, imali su i najviše razine lošeg LDL kolesterola. Ovo znači da je potrebna određena količina LDL kolesterola kako bi se dobila veća mišićna masa i da su tijelu potrebna oba kolesterola, loši LDL i dobri HDL.

LDL kolesterol se smatra "lošim" jer se ugrađuje u stjenke krvnih žila, usporavajući krvni tok, što može dovesti do infarkta ili moždanog udara, dok HDL ili "dobri" kolesterol, pomaže u uklanjanju kolesterola iz krvnih žila. Otkriveno je da tkiva u ljudskom tijelu trebaju LDL kolesterol, jer je bitan za izgradnju mišića i što ga je više u krvi, veća je sposobnost izgradnje mišića tijekom vježbanja. Znanstvenici smatraju da bi ovo moglo biti korisno kod liječenja sakropenije, bolesti kod koje propada mišićna masa.

Osim prilikom izgradnje mišića, LDL kolesterol može biti koristan i kao znak upozorenje da nešto u tijelu nije kako treba. Ako je LDL previše povišen treba obratiti pozornost na ono što utječe na njegovo povišenje, bilo da se radi o lošoj prehrani ili manjku fizičke aktivnosti pa zato znanstvenici koji su provodili ovo istraživanje tvrde da LDL kolesterol ne bi uvijek trebalo zvati "loši" kolesterol.

Vezane vijesti

Zeleni čaj pridonosi smanjenju lošeg kolesterola

Zeleni čaj pridonosi smanjenju lošeg kolesterola

Zeleni čaj kojeg se pije u obliku pića ili kapsula sa jednim od najvažnijih sastojaka toga čaja - katehinima mogao bi pridonijeti smanjivanju lošeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika