Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Tanja Simić

TOP STUDENT - NEKAD I SAD

Borba genijalke s dva faksa

MARIJA TOMIĆ PREINER psihologinja i socijalna radnica dobitnica je Nacionalove Top stipendije 2004.

DVOSTRUKA DIPLOMA
Marija Tomić Preiner diplomirala je na Filozofskom i Pravnom
fakultetu i dobila je nagradu za najbolju diplomanticu svoje generacije, ali zbog
hendikepa onemogućeno joj je
zapošljavanjeDVOSTRUKA DIPLOMA Marija Tomić Preiner diplomirala je na Filozofskom i Pravnom fakultetu i dobila je nagradu za najbolju diplomanticu svoje generacije, ali zbog hendikepa onemogućeno joj je zapošljavanjeDvadeset sedmogodi šnj a Zagrepčanka, bila je dobitnica Top stipendije 2004. godine. Prije toga je već bila stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te dobitnica Dekanove nagrade za iznimno uspješnog studenta u okviru Pravnog fakulteta, a uskoro su uslijedile i Stipendija grada Zagreba, Rektorova nagrada za istraživački rad te Nagrada za najbolju diplomiranu studenticu svoje generacije. Maria Tomić Preiner u tom je razdoblju diplomirala na dva fakulteta: na Filozofskom fakultetu u Zagrebu psihologiju, te na Pravnom fakultetu socijalno pravo. Od tada je honorarno radila u mnogim velikim hrvatskim kompanijama: Zvijezdi, Coca Coli HBC Hrvatska, Combisu, Plivi.

Radila je i u tvrtki Geneza, u Centru za organizaciju edukacije te u UNDP-u, United Nations Development Programmeu. Volontirala je i u mnogim udrugama za pomoć djeci: od Dječje kuće Borovje i Hrabrog telefona, do udruga UPIM i Let. Sve to radila je s jednim ciljem: kako bi jednog dana imala veću šansu pronaći posao. Naime, Maria Tomić Preiner rođena je s cerebralnom paralizom i kreće se pomoću invalidskih kolica. Zbog te činjenice je bila svjesna da će imati poteškoća u pronalaženju posla, ali nije ni sanjala koliko: “U svim sam kompanijama radila honorarno, ne bih li stekla što više iskustva kako bih lakše mogla naći posao. Međutim, to se pokazalo nemogućim. Na natječajima na koje sam slala CV često bih se pokazala kao idealni kandidat, što bi mi i dali do znanja, ali kad bi me vidjeli, ili kad bi im rekla da sam u kolicima, to bi sve palo u vodu. Najčešće bi se izvlačili da se radi o terenskom poslu, da bi ja kasnije saznala da se radilo o uredskom.

Osim toga, ako se nekad i radilo o poslu koji uključuje odlazak na teren, to nije nešto što se ne može organizirati. Jednom mi se dogodilo da mi je žena rekla kako sam joj idealan kandidat te kako neće nikog drugog ni tražiti, ali kad sam joj rekla da sam u kolicima čula se promjena u glasu i pitanje: “Zašto to niste naveli u CV-ju, skratili biste i sebi i meni posao.” To je kao nekakvo prokletstvo: kad sam dobila Rektorovu nagradu na Pravnom fakultetu, mislila sam da ću se tamo i zaposliti. Kad sam diplomirala, kao Top studentici je ministar Primorac garantirao da mogu nakon diplome postati znanstveni novak. To su mi potvrdili i u ministarstvu pa sam tražila da postanem novak na studiju socijalnog prava. Obišla sam sve profesore i svi su me uputili na Katedru za socijalni rad s invalidima, koji vodi časna sestra. Ona mi je rekla kako smatra da nisam u stanju voditi predavanja zbog invaliditeta te da mi je bolje da radim nešto od kuće. Kod te iste profesorice sam dobila Rektorovu nagradu za istraživački rad.”

MARIA TOMIĆ PREINER trenutno radi u sektoru za ljudske resurse u Zvijezdi, na poziciji PRVA RATA TOP
STIPENDIJE 2004.
najprestižnije i najveće stipendije u Republici Hrvatskoj uručena je dobitnicima kod tadašnjeg predsjednika Mesića, a bila im je isplaćena u deset mjesečnih rata u iznosu od 4000 kunaPRVA RATA TOP STIPENDIJE 2004. najprestižnije i najveće stipendije u Republici Hrvatskoj uručena je dobitnicima kod tadašnjeg predsjednika Mesića, a bila im je isplaćena u deset mjesečnih rata u iznosu od 4000 kunaasistenta, u sklopu Agrokorove akcije privremenog zapošljavanja 1000 ljudi “Radom iz krize”. Taj je posao dobila na tri mjeseca. To je najduži period u kojem je radila i u drugim tvrtkama. “U ovih mjesec dana koliko sam zaposlena u sektoru ljudskih resursa, već sam se upoznala s različitim područjima rada u ovom sektoru i zahvaljujući kvalitetnim mentorima koji mi svakodnevno daju nove radne zadatke stječem iskustvo koje će mi uvelike koristiti u daljnjem profesionalnom razvoju. Prilikom ova tri mjeseca koliko ću raditi u Zvijezdi radit ću predano, savjesno i kompetentno, kako bih ne samo opravdala povjerenje koje sam dobila kada su me zaposlili, već i pokazala da posjedujem kvalitete zaposlenika koje mogu pridonijeti razvoju kompanije.”

UZ RAD U ZVIJEZDI Maria Tomić Preiner i dalje volontira u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak, na projektu socijalizacije djece s cerebralnom paralizom, u udruzi LET honorarno pruža psihološku pomoć samohranim roditeljima, vodi grupu podrške za rastavljene te vodi grupu za osobni rast i razvoj maloljetnih mama. “Osim želje za radom u ljudskim resursima moja velika ljubav je rad s djecom. Upravo iz tog razloga sam upisala i dva fakulteta kako bi se pripremila za savjetodavni rad. Mogu reći da su mi upravo iskustva u radu s djecom bila najbolja i tu sam postizala najbolje rezultate. Naime, djeca s kojom sam radila i još uvijek radim suočavaju se s različitim poteškoćama. S njima sam relativno lako postizala dobar kontakt, što je pridonosilo njihovom bržem oporavku. Trenutačno kroz različite poslove provodim savjetodavni rad s djecom u sklopu projekta koji sam sama napisala i prijavila zajedno s udrugom RE centar.” Uza sve to Maria Tomić Preiner je i majka dvoipogodišnjeg sina. Unatoč invaliditetu, kaže, zahvaljujući podršci majke, oca i sestre imala je u potpunosti normalan život.

“Prije 9 godina upoznala sam svog supruga Darka, s kojim imam predivnog sina Nou i upravo su njih dvojica glavni razlog zašto se trudim, iako je to u ovom društvu punom predrasuda ponekad teško. Njih dvojica su moja najveća sreća i životni uspjeh.” Kad je dobila Top stipendiju bila je presretna: “Tada mi je značilo jako puno, mislila sam da su moje znanje i trud prepoznati od stručnjaka i da će mi to pomoći u karijeri. Dobivanje Top stipendije bio je i motivator da i dalje postižem izvrsne rezultate. Top stipendija mi je dala i određenu sigurnost da ću uz trud i ovako vrijedno priznanje u rukama, kad završim fakultet, pronaći posao u nekoj uspješnoj tvrtci. Osjećala sam se ponosno, sretno i sposobno. Kada sam ju primila vjerovala sam u sebe i u to da mogu puno postići.” Kao i prijašnjih tjedana, i u ovom broju Nacionala objavljujemo kupon za prijavu koji je nužno priložiti uz prijavnicu koju studenti mogu pronaći na web stranici www.topstipendija.net ili u referadi matičnog fakulteta. Kupone ćemo objavljivati u svakom broju tjednika Nacional sve do 24. svibnja 2011.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika