Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Marko Biočina

Crkva reklamama financira obnovu katedrale

U Zagrebačkoj nadbiskupiji odlučili osmisliti model financiranja po uzoru na brojne europske gradove gdje se obnova sakralnih objekata financira postavljanjem reklama

PLIVA je prva kompanija čija će reklama biti na tornju zagrebačke katedralePLIVA je prva kompanija čija će reklama biti na tornju zagrebačke katedralePliva, Croatia osiguranje i Zagrebački holding prve su kompanije čije bi reklame trebale biti postavljene na čeličnu skelu južnog tornja zagrebačke katedrale Sv. Stjepana. Radi se o novom projektu kojim se želi motivirati kompanije da financijski potpomognu obnovu katedrale koja proteklih godina zbog nedostatka novca ide vrlo sporo. Zbog toga su u Zagrebačkoj nadbiskupiji odlučili osmisliti model financiranja po uzoru na brojne europske gradove gdje se obnova sakralnih objekata financira postavljanjem reklama.

Ipak, s obzirom na to da se radi o katedrali, u Crkvi su se odlučili na malo konzervativniji pristup, pa tako na njezin toranj neće biti postavljena klasična reklama, već grafički prikaz katedrale nakon obnove, dok će samo na dnu biti ime tvrtke sponzora obnove, dimenzija 14 x 14 četvornih metara. Iako ni Zagrebačka nadbiskupija ni tvrtke donori ne žele otkriti s koliko su novca potpomogle obnovu katedrale, marketinški stručnjaci smatraju kako se radi o vrlo efikasnom načinu za prikupljanje prihoda za obnovu.

Katolička crkva je prije nekoliko godina pokušala ubrzati obnovu apelirajući na vjernike da doniraju plastičnu ambalažu, no ta inicijativa pokazala se potpuno neuspješnom.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 10.05.11. 07:02

prva reklama na tornjevima bila je ona Željezare Sisak, visila je na skeli početkom 90ih, jer je skela bila željezarina. već dvajset godina stružu taj kamen ko da ga stružu džepnim nožićima, umjesto da ga obruse drot kefom za mjesec dana. nakon potresa 1880.godine, zidari su katedralu napravili za 8godina, a naši "restauratori" i crkva stružu smog već preko dva desetljeća. sramota!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika