10.05.2011. / 11:27

Autor: Ivona Bečeić

Chomsky: 'Zamislimo da su Iračani likvidirali Busha i bacili njegovo tijelo u more...'

"Puno se govori o Bin Ladenovu 'priznanju', ali to je otprilike kao da ja priznam da sam osvojio Bostonski maraton. Hvalisao se nečime što je smatrao velikim postignućem", kaže Chomsky

Noam ChomskyNoam ChomskyNoam Chomsky, jedan od najvećih mislilaca današnjice i žestoki kritičar američke politike, osvrnuo se u svom zadnjem komentaru na likvidaciju Osame Bin Ladena, koja je po njegovom mišljenju 'planirani atentat i višestruko kršenje osnovnih normi međunarodnog zakona'.

"Čini se da nije bilo pokušaja se privede nenaoružana žrtva, a pretpostavljam da je to bilo moguće uz 80 komandosa kojima je, kako tvrde, jedini protivnik bila Osamina žena koja je pohrlila prema njima. U društvima koja se pozivaju na neko poštovanje prema zakonu, osumnjičenicima se oduzima sloboda i dobivaju pošteno suđenje. Naglašavam 'osumnjičenicima'", kaže Chomsky, osvrćući se na događaje koji su se odigrali nedugo nakon terorističkog napada na SAD, kada je Osama Bin Laden prokazan kao američki neprijatelj br. 1.

"U travnju 2002. šef FBI-ja Robert Mueller obavijestio je medije da, nakon najintenzivnije istrage u povijesti, FBI može samo reći da 'vjeruje' da je leglo zavjere u Afganistanu, iako se provodila kroz Ujedinjene Arapske Emirate i Njemačku. To što su u travnju 2002. samo vjerovali, očito nisu znali osam mjeseci ranije kada je Washington odbio provizorne ponude talibana (koliko ozbiljne, ne znamo, jer su smjesta odbačene) da izruče Bin Ladena ako im se predstave dokazi - ubrzo smo doznali da ih Washington nije ni imao. Prema tome, Obama je jednostavno lagao kada je u službenoj izjavi Bijele kuće između ostalog rekao da smo 'vrlo brzo doznali da je napade 11. rujna izvela Al Qaeda'", uvjeren je američki filozof, koji primjećuje kako od toga razdoblja do danas nisu pruženi nikakvi ozbiljni dokazi za takav zaključak.

"Puno se govori o Bin Ladenovu 'priznanju', ali to je otprilike kao da ja priznam da sam osvojio Bostonski maraton. Hvalisao se nečime što je smatrao velikim postignućem", kaže Chomsky.

"Također se u medijima puno govori o ljutnji Washingtona na Pakistan što nije predao Bin Ladena, iako je zasigurno dio vojnih i sigurnosnih snaga bio svjestan njegove prisutnosti u Abbottabadu. Manje se govori o ljutnji Pakistana na SAD zato što je napao njihov teritorij da izvrši politički atentat. Antiameričke strasti već su vrlo jake u Pakistanu, a nedavni događaji će ih vjerojatno razbuktati. Odluka da se tijelo baci u more već je, kako se moglo i predvidjeti, potaknula istovremeno gnjev i skepticizam u velikom dijelu muslimanskog svijeta", tvrdi Chomsky, konstatirajući da se samo 'možemo zapitati kako bismo mi reagirali da su irački komandosi sletjeli u utvrdu Georgea W. Busha, ubili ga i bacili njegovo tijelo u Atlantik".

"Neosporno je da njegovi zločini uvelike nadmašuju Bin Ladenove, a on nije samo 'osumnjičeni', nego 'odlučitelj', onaj koji je izdao naredbe da se počini 'najveći međunarodni zločin koji se od ostalih ratnih zločina razlikuje samo u tome što u sebi sadrži akumulirano zlo cjeline' (citirajući Nirnberški sud) za koji su nacistički zločinci kažnjeni vješanjem: stotine tisuća mrtvih, milijuni izbjeglica, razaranje većeg dijela zemlje i ogorčeni sektaški sukobi koji su se proširili na ostatak regije", ističe Chomsky, te navodi još neke primjere za potkrijepljivanje svoje teze.

"Još se toga ima za reći... o kubanskom teroristu Orlandu Boschu (i bombaškom napadu na zrakoplov u kojem su 1976. godine stradale 73 osobe), koji je nedavno mirno preminuo na Floridi, uključujući pozivanje na 'Bushovu doktrinu' da su društva koja pružaju utočište teroristima jednako kriva kao i sami teroristi i trebalo bi se s njima u skladu s time i postupati. Čini se da je svima promaklo da je Bush time pozivao na invaziju i uništenje SAD-a i ubojstvo njihova kriminalnog predsjednika", kaže Chomsky, osvrćući se i na samo ime operacije koja je rezultirala likvidacijom Osame Bin Ladena - Geronimo.

"Imperijalistički mentalitet je tako duboko ukorijenjen u zapadno društvo da nitko ne opaža da oni slave bin Ladena poistovjećujući ga s hrabrim otporom protiv genocidnih osvajača. Kao što i naše oružje za ubijanje nazivamo po žrtvama naših zločina - Apache, Tomahawk... Kao da Njemačko ratno zakoplovstvo nazove svoje borbene zrakoplove 'Židov' ili 'Cigan'", piše Chomsky, ističući na koncu kako se 'toliko puno toga može reći' u ovom slučaju, ali da 'nam samo najočiglednije i najelementarnije činjenice daju dovoljno materijala za razmišljanje'.

Vezane vijesti

Tuđe strahote

Tuđe strahote

Profesor lingvistike Noam Chomsky piše za The New York Times Syndicate o prešućenim zločinima američke politike, strahotama koje se službeno ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika