11.05.2011. / 20:22

Autor: Hina

IRB osniva centar za nuklearnu medicinsku dijagnostiku

Institut Ruđera Boškovića (IRB) osniva prvi regionalni centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima u kojemu će se znanstveno istraživati tumorske i neurodegenerativne bolesti.

Institut Ruđer BoškovićInstitut Ruđer BoškovićInstitut Ruđera Boškovića (IRB) osniva prvi regionalni centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima u kojemu će se znanstveno istraživati tumorske i neurodegenerativne bolesti.

Tim projektom IRB-u će se otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovu boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ima samo nekoliko takvih centara.

Kako se navodi u priopćenju IRB-a, na njihov institut stiže 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema – mini PET kamera za male laboratorijske životinje. Kamera je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology (S&T) projekta što ga financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U osnivanju toga centra IRB surađuje sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju (ETH) iz Zuericha, koji ima dugogodišnju ekspertizu u području nuklearne molekularne dijagnostike na laboratorijskim životinjama i smatra se jednim od najboljih centara te vrste u Europi. Dodaje se da će suradnja s vrhunskim ekspertima iz Švicarske omogućiti uspostavu IRB-ova centra po svjetski kompetitivnim pravilima, edukaciju znanstvenika toga instituta na ETH-u, te znanstvenu suradnju koja će omogućiti praćenje razvoja novih lijekova za tumore i neurodegenerativne bolesti.

Ističe se da je osnivanje toga centra logičan slijed napora IRB-a da se nedavno nabavljeni ciklotron, koji omogućuje komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe PET/CT dijagnostike ljudskih tumora u Hrvatskoj, iskoristi za kompetitivna, moderna predklinička istraživanja koja će otvoriti mogućnosti za uspostavljanje suradnje s vodećim europskim farmaceutskim kućama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika