12.05.2011. / 14:26

Autor: Hina

Warholov autoportret iz 1963. prodan za 38 milijuna dolara

Prvi autoportret pop art umjetnika Andyja Warhola udahnuo je u srijedu nov život proljetnim aukcijama umjetnina u New Yorku postignuvši na aukciji kuće Christie's cijenu od 38,44 milijuna američkih dolara.

Warholov "Autoportret" (Reuters)Warholov "Autoportret" (Reuters)Prvi autoportret pop art umjetnika Andyja Warhola udahnuo je u srijedu nov život proljetnim aukcijama umjetnina u New Yorku postignuvši na aukciji kuće Christie's cijenu od 38,44 milijuna američkih dolara.

Na aukciji su prodane umjetnine u vrijednosti 301,68 milijuna dolara, više od očekivanog, a rekordne cijene postiglo je nekoliko umjetnika. Nisu prodane samo tri od 65 ponuđenih umjetnina. Vrijednost aukcije najveća je od svibnja 2008., prije nego što je financijska kriza srušila cijene.

Aukcijom je dominiralo osam Warholovih djela, prodanih za ukupno 91 milijun dolara.

Zvijezda aukcije bio je njegov "Autoportret" iz 1963./64., slika od četiri dijela, plave boje na kojoj najpoznatiji pop art umjetnik nosi baloner i sunčane naočale.

Prodala ga je obitelj kolekcionarke Florence Barron iz Detroita, koja ga je naručila za 1600 dolara prije gotovo pola stoljeća, otplativši ga u ratama.

Dvoje ponuđača licitiralo je 16 minuta, a prevagnuo je privatni kolekcionar iz Europe ponudivši 38,44 milijuna dolara. To je do sada najviša cijena koju je postigao jedan Warholov portret.

Drugi Warholov autoportret iz 1986., među posljednjima, prodan je za 27,5 milijuna dolara.

Europski kolekcionari kupili su četiri od šest najskupljih umjetnina na aukciji.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika