12.05.2011. / 15:32

Autor: Hina

SUH pozdravlja Josipovićevu ocjenu o potrebi nove mirovinske reforme

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je danas ocjenu predsjednika Ive Josipovića da je došao trenutak za ozbiljnu novu mirovinsku reformu, s naglaskom na izdvajanje iz prvog mirovinskog stupa svih mirovina koje su uređene po posebnim propisima.

Stjepan KrajačićStjepan KrajačićSindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je danas ocjenu predsjednika Ive Josipovića da je došao trenutak za ozbiljnu novu mirovinsku reformu, s naglaskom na izdvajanje iz prvog mirovinskog stupa svih mirovina koje su uređene po posebnim propisima.

Takav je pristup, ističe u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić, na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe prihvatila i Vlada, pa se očekuju da neće biti dvojbe oko potrebe da se transparentno razdvoje mirovine stečene radom i one stečene prema, katkad, privilegiranim propisima, kao što je slučaj s mirovinama saborskih zastupnika.

SUH izražava uvjerenje da će nakon toga biti "lako uočiti neosporna činjenica da u mirovinama stečenima radom nema više prostora za daljnja rezanja, jer je oko 73 psoto 'običnih' umirovljenika već kliznulo u zonu rizika od siromaštva.

Ističe se kako pitanje visine mirovina iz rada ne dovode u pitanje i stručnjaci Svjetske banke, gdje prosječna mirovina (siječanj-ožujak 2011.) iznosi samo 1.924 kune ili 36,7 posto prosječne plaće, jer im je, kako se navodi, dobro poznato da teret mirovinskom fondu čine tzv. posebni umirovljenici koji troše više od petine svih sredstava za relativno mali broj korisnika.

SUH pozdravlja što je Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe pri Vladi prihvatilo prijedlog umirovljenika da se na dnevni red sastanka 18. svibnja stavi zahtjev za odmrzavanje mirovina, na kojem će biti govora o mogućnostima ranije obustave Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine.

Također se očekuje rasprava o zahtjevu SUH-a da se mirovine usklađuju s rastom plaća te spašavanju umirovljeničkog standarda, osobito stoga što su sve sindikalne središnjice zatražile da se problem nedostatka sredstava u mirovinskom fondu ne može rješavati rezanjem, već otvaranjem novih radnih mjesta i redovitom naplatom doprinosa za mirovinskog osiguranje.

IZ SUH-a upozoravaju kako mirovine u kontinuiranom padu te im je budućnost neizvjesna, "utoliko više što je u Hrvatskoj proguran krajnje nekonzistentan i autističan model drugog stupa mirovinske štednje, kojime zapravo upravljaju banke u dosluhu s politikom, a obveznici uplata su samo radnici, a ne i poslodavci, kako je to u većini europskih zemalja".

SUH ujedno najavljuje da će uskoro krenuti u razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kako bi se očitovali glede minimalne liste umirovljeničkih zahtjeva.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika