13.05.2011. / 09:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Inzkov ultimatum: Dodik ima nekoliko dana za povlačenje odluke o referendumu

Srpski patrijarh Irinej je u četvrtak također stao u obranu referenduma u RS. Izjavio je u Foči kako je to demokratsko pravo koje ne smije biti uskraćeno Srbima.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u četvrtak u Sarajevu, po povratku iz SAD, kako će vlastima entiteta Republika Srpska biti ostavljeno još nekoliko dana za povlačenje odluke o referendumu kojim bi se pokušala osporiti zakonitost Suda i Tužiteljstva BiH.

"Može potrajati od dva do sedam dana da se ta odluka povuče", kazao je Inzko novinarima u sarajevskoj zračnoj luci istaknuvši kako očekuje djelovanje vlasti u RS-u.

"Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo im pomoći", kazao je Inzko potvrdivši kako je spreman djelovati i sam te poništiti odluku o sazivanju referenduma ogluše li se u RS-u na zahtjeve međunarodne zajednice.

Inzko je istaknuo kako je i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i u američkom State Departmentu dobio jasnu i čvrstu potporu za poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se stabiliziralo stanje u BiH i spriječilo ugrožavanje provedbe Daytonskog sporazuma.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je tijekom dana kako se pripreme za referendum nastavljaju, no naznačio je i kako se s Europskom unijom navodno pregovora o uvjetima pod kojima bi se od tog izjašnjavanja odustalo.

"Ako me pitate u sadašnjim uvjetima, mi idemo na referendum", izjavio je Dodik tijekom boravka u Foči gdje se sastao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem.

Dodik je pojasnio kako bi pitanje referenduma "moglo biti vraćeno u parlament RS" ukoliko se dobiju jamstva da će uslijediti reforma pravosudnog sustava u BiH.

Prvi i osnovni preduvjet za to po Dodikovim je riječima intenzivnije procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Srpski patrijarh Irinej je u četvrtak također stao u obranu referenduma u RS. Izjavio je u Foči kako je to demokratsko pravo koje ne smije biti uskraćeno Srbima.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika