13.05.2011. / 09:55

Autor: Deutsche Welle

Dino Merlin i Slovenka Maja u finalu Eurosonga

Milijuni gledatelja širom Europe su sinoć prateći drugo polufinalno večer natjecanja za pjesmu Eurovizije glasali i zajedno sa stručnim žirijem presudili, da je i bh. predstavniku mjesto u finalu 56. Eurosonga.

Dino MerlinDino MerlinVijesti iz Düsseldorfa sigurno su najviše obradovale gledatelje u Bosni i Hercegovini. Dino Merlin je, doduše kao što se i očekivalo, ušao u finale. A zajedno sa njim i Nadine iz Austrije, Getter iz Estonije, bend Hotel FM iz Rumunjske, Zdob si Zdub iz Moldavije, zatim u međuvremenu, među glavne favorite za pobjedu ove godine svrstani blizanci iz Irske, Jedward . Na listi finalista, koja je izborom publike i žirija zaokružena, našla se i grupa „A Friend in London" iz Danske koju od samog početka prate optužbe da joj je kompozicija "New Tomorrow" čist plagijat. Tu su još i Mika iz Ukrajine, potom još jedan miljenik tinejdžera, odnosno tinejdžerki - Erik iz Švedske i, na veliko iznenađenje, Maja iz Slovenije, s obzirom da je Slovencima tri godine za redom "karta za finale" izmicala.

Dino: Bio sam poput otkačenih Iraca na početku karijere

Pjesma "Love in Rewind" pronašla je svoju publiku i podršku među Europljanima koji će subotu birati najveći eurovizijski hit po 56. put. Dino je, vidno raspoložen i oduševljen ishodom glasanja, sebi prizivao broj sedam u redoslijedu izvođenja pjesama u finalnoj večeri. Prije nego što je pred brojnim novinarima izvukao broj dva, odgovorio je na nekoliko pitanja, od kojih je jedno svakako vrijedno spomena.

Hrvatska namjerno minirala svoje šanse na Eurosongu?

Predstavnik BiH našao se naime u društvu nekoliko najmlađih sudionika, primjera radi "rame uz rame" sa blizancima Johnom i Edwardom iz Irske. Na pitanje da li neumorni i pomalo otkačeni klinci podsjećaju na njega sa početka karijere, Dino Merlin je odgovorio: "Mogao bih se poistovjetiti s njima. Slažem se da sam bio podjednako otkačen kao i oni na početku karijere."

Mnogo toga se promijenilo od devedesetih

I među samim predstavnicima sedme sile bilo je uočljivo oduševljenje što se eurovizijski veteran našao među ovogodišnjim finalistima. Vjerojatno i zbog činjenica, što se među njima nije našla eurovizijska pobjednica Dana International (Izrael). Zato su prisutni novinari od Dina zatražili da usporedi osjećaj koji je imao sudjelujući na Euroviziji u Jeruzalemu i ovoj koja se upravo odigrava u Diseldorfu.

Maja KeucMaja Keuc„Toliko toga se promijenilo od devedesetih. Eurovizija danas ima daleko veće standarde u produkciji. Živimo u digitalnoj eri. Ali nešto će uvijek biti isto. Morate imate dobru pjesmu, ali i dobar nastup. Međutim i iskustvo na Euroviziji u Jeruzalemu bilo je isto sjajno", kazao je Dino Merlin.

BiH i dalje među favoritima

Za to vrijeme u prognozama o mogućem ishodu finala dogodilo se nešto neobično. Francuz Vassili i dalje je na prvom mjestu. Od jutros su Irci Jedward drugi najveći favorit za pobjedu. A na trećem Ell i Nikki iz Azerbedjžana. Pozicija Dina Merlina mijenjala se konstantno, još od prvih trenutaka ovogodišnje Eurovizije. Sa osmog, veoma brzo je dospio na sedmo, a onda i do šestog po redu favorita. Uoči druge polufinalne večeri pjesma "Love in Rewind" dogurala je i do pete pozicije. Međutim, među najjačim igračima sada su i Šveđani i Danci, pa je Dino sada na desetom mjestu.

Realno ili ne, ima i onih koji vjeruju da je Bosni i Hercegovini, računajući od 2006. kada je Hari Varešanović u Ateni osvojio treće mjesto, pobjeda na Eurosongu bliža nego ikad.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Učini sve da ne pobijediš na Euroviziji'

'Učini sve da ne pobijediš na Euroviziji'

Pastora Soler, španjolska kandidatkinja na natječaju za najbolju pjesmu Eurovizije, otkrila je u četvrtak na javnoj televiziji kako su joj u njezinoj… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.05.11. 11:38

važno je da Jugoslavija ima svoje predstavnike, nije važno iz kojeg jugoslavenskog kraja oni dolaze :-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika