13.05.2011. / 10:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Italija: Lokalni izbori test za rastresenog Berlusconija

Nervozan zbog tolika pritiska, suočen s četiri sudska procesa koja se protiv njega vode za korupciju, pronevjeru novca, seks s maloljetnicom i korištenje dužnosti za prikrivanje skandala, Berlusconi se prošlih dana obrušio na talijanske suce i nazvao ih "rakom demokracije"

Lokalni izbori u nedjelju i ponedjeljak pokazat će u kojoj su mjeri suđenja za korupciju i seksualne afere ugrozili popularnost premijera Silvija Berlusconija.

Gotovo četvrtina, 13 milijuna od 60 milijuna stanovnika Italije, pozvana je na birališta u 1,177 gradova i devet pokrajina, a očekuje se da će odziv biti slab u naciji razočaranoj političarima i njihovim aferama.

Najsilovitija bitka vodit će se u velikim gradovima kao što su Torino, Napulj i Bologna, te u Milanu, koji je poslovna prijestolnica Italije, ali i Berlusconijeva biračka baza gdje bi njegova koalicija desnog centra mogla izgubiti vlast prvi put nakon gotovo 20 godina.

Dvije godine prije parlamentarnih izbora, lokalni izbori velika su kušnja za premijera kojemu je popularnost pala na 30 posto, najniže otkako je 2008. treći put došao na vlast.

Potpredsjednik Saveza poslodavaca Alberto Bombassei kazao je da "lokalni izbori nikada nisu bili tako važni", kao sada kada je talijanski gospodarski rast kronično nizak, političko je stanje kaotično, a zemlja se gubi u svađama umjesto da udruži snage kako bi izašla iz krize.

Izbori su također kušnja za koaliciju Berlusconijeve stranke PDL i protuimigrantske Sjeverne lige, koja je Berlusconiju nužna da se održi na vlasti, napose ako njegov PDL osvoji malo, a Liga puno glasova.

Nervozan zbog tolika pritiska, suočen s četiri sudska procesa koja se protiv njega vode za korupciju, pronevjeru novca, seks s maloljetnicom i korištenje dužnosti za prikrivanje skandala, Berlusconi se prošlih dana obrušio na talijanske suce i nazvao ih "rakom demokracije".

I ljevicu je okrivio za stanje u zemlji te je sam ove izbore učinio izjašnjavanjem birača o premijeru umjesto o lokalnim pitanjima, piše Reuters.

Berlusconi je suce proglasio krivcima i za krizu s odvozom smeća u Napulju, koja traje godinama i postala je i izborno pitanje te je pozvao stanovnike da smeće ostavljaju pred uredom državnog odvjetnika.

Sjeverna liga koja se distancirala od premijera u nekoliko pitanja, a među njima je sudjelovanje Italije u NATO-ovoj operaciji u Libiji, pokušat će osvojiti i Lombardiju pošto je na pokrajinskim izborima lani osvojila Veneto i Pijemont.

Uspije li Liga dobro proći na lokalnim izborima, a Berlusconijeva stranka slabo, Liga će ojačati svoj položaj u vladajućoj koaliciji te pooštriti zahtjeve za promjenom talijanske politike.

Drugi izborni krug, bude li potreban, održat će se 29. i 30. svibnja.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika