Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Eduard Šoštarić

HRVATSKI DIV U OBNOVI IRAKA

Bagdad naručio hrvatske transformatore za 3 milijuna EUR

Zagrebački Končar prije mjesec dana postao je prva tvrtka iz Hrvatske koja je dobila posao na obnovi ratom uništene iračke infrastrukture: devet transformatora snage 63 MWA bit će isporučeni u Bagdad do travnja iduće godine, a do kraja godine bit će isporučeni transformatori za Kuvajt vrijedni 2.5 milijuna EUR

Ovaj će put za iračko tržište i potrebe Končar - energetskih transformatora Metal Dekor izraditi devet kompleta transformatorskih steznika, sveukupno trideset i šest steznika uz pripadajuću opremu.Ovaj će put za iračko tržište i potrebe Končar - energetskih transformatora Metal Dekor izraditi devet kompleta transformatorskih steznika, sveukupno trideset i šest steznika uz pripadajuću opremu.Zagrebačka tvrtka Končar – energetski transformatori (Končar Power Transformers Ltd.) dobila je sredinom prošlog mjeseca iznimno vrijedan posao izrade devet transformatora jačine 63 MWA za obnovu iračkog elektroenergetskog sustava ukupne vrijednosti tri milijuna eura.

KURIOZITET Končarovi transformatori u Belgiji i Luxembourgu najveći su transformatori uvezeni u EU iz zemlje koja nije članica EUROPSKA EFIKASNOT Končar ET je za europske standarde u vrhu po efikasnosti: godišnji promet po zaposleniku iznosi 150 tisuća euraPremda važnost spomenutog ugovora u financijskom smislu nije zanemariva, ugovor je značajan zbog činjenice da je to prvi konkretan posao dodijeljen nekoj hrvatskoj kompaniji u obnovi iračke infrastrukture od trenutka pada režima Saddama Husseina.

S obzirom na sveprisutnu američku i britansku dominaciju, politički utjecaj u raspodjeli poslova izgradnje infrastrukture u ratom razorenoj zemlji te veliku konkurenciju, a time i oštre kriterije u zadovoljavanju uvjeta natječaja, ovaj se ugovor smatra i velikim uspjehom hrvatskog gospodarstva.

Posljednjih se godinu dana izostanak hrvatskih kompanija u izgradnji iračke infrastrukture tumačio tihim američkim sankcijama prema Hrvatskoj, prije svega zbog izostanka hrvatske potpore američkim napadima na Irak. Primjer zagrebačkog Končara – energetskih transformatora demantirao je takva razmišljanja.

“Posao izrade devet transformatora jačine 63 MWA za Irak, Končar – energetski transformatori dobili su nakon što je potpisan ugovor između Siemensa Turska i odjela Ujedinjenih naroda za međunarodni razvoj kao krajnjeg kupca”, izjavio je za Nacional generalni direktor Končar – energetskih transformatora Ivan Milčić.

“Isporuka transformatora obavit će se u dva navrata, i to 17. ožujka, a potom i mjesec dana poslije, 17. travnja, preko luke Rijeka. Transformatori će se dopremiti u Bagdad, a dogovoreno je da plaćanje mora biti obavljeno 30 dana od njihova dolaska u Irak, ali ne i duže od 60 dana od ukrcaja transformatora na brod.

Nacional doznaje kako su na poslu izvoza hrvatskih transformatora u Irak angažirane i Končar – metalne konstrukcije, a transformatorske ormariće, hlađenje i signalizaciju obavit će hrvatska tvrtka Seling-El. Pored njih, u vrijedan posao uključena je i čakovečka tvrtka Metal Dekor, inače u privatnom vlasništvu inženjera Stjepana Vrhara.

Metal Dekor više od deset godina surađuje s Končarom u proizvodnom programu izrade transformatorskih kotlova, steznika i ostalih aktivnih metalnih dijelova transformatora. Svoje proizvode samostalno plasiraju u Sloveniju i Italiju, a posredstvom Končara na tržišta Nigerije, Alžira, SAD-a, Meksika, Češke, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine te Makedonije.

Ovaj će put za iračko tržište i potrebe Končar – energetskih transformatora Metal Dekor izraditi devet kompleta transformatorskih steznika, sveukupno trideset i šest steznika uz pripadajuću opremu.

Kako odabir Končar – energetskih transformatora za poslove obnove iračke elektroenergetske infrastrukture nije posve slučajan, uvjerio nas je direktor Ivan Milčić najavljujući nove poslove u Iraku:

“Očekujemo da ćemo uskoro dobiti sličan posao u iračkom gradu Kirkuku vrijedan 1,5 milijuna eura u suradnji s tvrtkom Siemens-Westinghouse za dva transformatora”, tvrdi Milčić i dodaje: “Vrlo vjerojatno ćemo i s američkom podružnicom General Electrica koja ima tvornicu turbina smještenu u francuskom Belfortu također sklopiti posao vrijedan 2,5 milijuna eura. Trenutačno su u fazi ispitivanja i transformatori za Kuvajt jačine 386 MWA. Dva bi trebala biti isporučena do 21. prosinca 2003., a preostala dva do travnja 2004.”

Končarovi energetski transformatori izvoze se na sve kontinente, od 1999. i u SAD. Končar je već proizveo i veće transformatore od ovoga za Kuvajt. Primjerice, od 725 MWA, pa dvije trofazne skupine od po 500 MWA koje su u pogonu u Brazilu već više godina. Končar je za Brazil isporučio više od 50 energetskih transformatora.

Krajem studenog 1999. francuska inženjering tvrtka ABB Alstom – svjetski broj jedan u izgradnji električnih centrala – naručila je iz Zagreba veliki Končarov energetski transformator od 485 MWA koji je ugradila u novu termoelektranu u Luxembourgu. To je bio drugi transformator što ga je Končar – energetski transformatori (KPT) isporučio u zemlje Beneluxa. Prvi, od 446 MWA, bio je izručen godinu i pol prije i to za elektranu St. Ghilslein u Belgiji.

U oba slučaja riječ je o kuriozitetu jer se radi o najvećim transformatorima uvezenima na tržište Europske unije od nekog proizvođača takve opreme izvan EU. Težina tog golemog Končarovog transformatora bila je približno 360 tona.

U suradnji s ABB Alstomom, bivšim CEGELEC-om, Končarovi transformatori ugrađeni su u elektrane i u Panami, Kolumbiji, Maleziji, Turskoj, Etiopiji, Peruu i Nepalu. General Electric EP-Europe kupovao je Končarove transformatore za centrale u Maleziji, Omanu, Bangladešu i Venezueli. Uz kvalitetu i dobre tehničke i poslovne reference te poštivanje rokova isporuka, koji znaju biti i iznimno kratki, prednost Končarovih transformatora je i u konkurentnim cijenama.

Objašnjavajući poslovne uspjehe prošlih godina Ivan Milčić polazi od trenutka kada je u siječnju 1995. osnovana joint venture kompanija Končar Power Transformers Ltd., s većinskim 51-postotnim vlasničkim udjelom njemačkog diva Siemens i 49-postotnim vlasničkim udjelom Končara. Inače, zanimljivo je da većinski vlasnik KPT-a Siemens svoj prvi početak u Hrvatskoj vezuje za daleku 1921. kada u Zagrebu stvara prvu proizvodnu liniju elektromotora. Tada su dvojica hrvatskih inženjera osnovali poduzeće Elektra koje je preuzelo zastupanje poduzeća Siemens. Nekoliko mjeseci poslije poduzeće Siemens Schuckert Werke A.G. i Siemens Halske A.G. iz Beča predložilo je da Siemens svojim kapitalom uđe u poduzeće Elektra i da se Elektra reorganizira u Jugoslavenski Siemens A.G. Poduzeće je registrirano 2. srpnja 1921. godine.

Početkom 1992. u Zagrebu se osniva poduzeće Siemens d.o.o., a već 1995. s tvrtkom Končar dolazi do osnivanja joint venture poduzeća Energetski transformatori.

“Od osnivanja mješovite kompanije Končar Power Transformers Ltd. 1. siječnja 1995. do danas produktivnost je uvećana pet puta, broj zaposlenika povećao se sa 150 na 290, a uzme li se u obzir godišnji promet kompanije od 45 milijuna eura, dolazimo do brojke od 150 tisuća eura po zaposleniku.

To je podatak koji i u okvirima tablice EU-a po efikasnosti našu kompaniju svrstava u gornji red. Smanjenje troškova proizvodnje i povećanje produktivnosti jedini je recept za opstanak na svjetskom tržištu. Problemi u upravljanju proizvodnjom uočeni su na vrijeme, a naši pokazatelji govore da smo od 1998. do danas trajanje proizvodnog ciklusa smanjili za više od 60 posto”, izjavljuje direktor Milčić.

“Dobilo se na povećanju kapaciteta tvornice za više od tri puta što je pak imalo za posljedicu dvostruko povećanje proizvodnje bez dodatnih investicija. Postali smo još konkurentniji jer smo smanjili troškove infrastrukture i sve druge zavisne troškove.

Od izvoza koji je veći od 90 posto dobivamo ne samo dobit već i dodanu vrijednost, odnosno dobit koju dobiva kompanija umanjenu za različita davanja ili takse”, pojasnio nam je direktor Končara – energetskih transformatora neke od pokazatelja poslovnih kretanja unutar tvrtke, a za trenutačno stanje na svjetskom tržištu kaže:

“Konkurencija u svijetu je velika, osobito sada, jer je zbog opasnosti od terorizma i ratnih sukoba sve manje ulaganja u infrastrukturne projekte. Sve to smanjuje cijenu proizvoda približno tri posto godišnje. Kapaciteti kompanija stoje neiskorišteni, sve je manje poslova i onda kada se pojave, morate biti konkurentni cijenom i kvalitetom”, rekao nam je na kraju razgovora generalni direktor Ivan Milčić.

Končar – energetski transformatori samo su jedan od 30 društava u sklopu hrvatskog industrijskog diva Končar – elektroindustrije koji sveukupno zapošljava približno četiri tisuće zaposlenika, među ostalim, sedam doktora, 47 magistara, 450 diplomiranih inženjera i 280 inženjera.

Končar je vjerojatno jedini preživjeli industrijski div iz doba socijalizma koji se devedesetih nije utopio u stečaju i propasti kao što je to bio slučaj s nizom drugih hrvatskih poduzeća.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika