Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Robert Bajruši

NACIONALOVO ISTRAŽIVANJE

Stjepan Mesić i dalje najpopularniji političar

Prema rezultatima telefonske ankete provedene 7. prosinca u kojoj je sudjelovalo 1000 osoba većina građana slaže se s politikom budućeg premijera Ive Sanadera: Hrvati podržavaju koaliciju HDZ-a i Stranke umirovljenika, a protive se ulasku u Vladu Đapićeva HSP-a

Kako je Sanader odlučio preuzeti vladu, vjerojatni HDZ-ov kandidat bit će Hebrang, koji dobiva 12 posto.Kako je Sanader odlučio preuzeti vladu, vjerojatni HDZ-ov kandidat bit će Hebrang, koji dobiva 12 posto.Većina hrvatskih građana podržava sadašnju politiku budućeg premijera Ive Sanadera i njegovu odluku da koalira s Hrvatskom strankom umirovljenika, uz istodobno distanciranje od SDP-a i Đapićevih pravaša. Sudeći prema rezultatima ispitivanja javnosti koje je u nedjelju 7. prosinca proveo istraživački tim Nacionala, na pitanje “Podržavate li ulazak HSU u Sanaderovu vladu” potvrdno je odgovorilo 73,7 posto, dok negativan stav prema toj opciji ima 22,9 posto ispitanika. U anketi provedenoj telefonskim putem sudjelovalo je 1000 osoba iz svih hrvatskih regija. Kada je riječ o mogućnosti da HDZ koalira sa svojim suparnicima, rezultati su podjednaki: 60 posto je protiv suradnje sa SDP-om, a 32,4 je za, dok koaliciju s HNS-om ne podržava 58 posto ispitanika, a pozitivno na nju gleda 31,1 posto. Sudeći po tome, ispitanici nemaju ništa protiv definitivne bipolarizacije i stvaranja desnog i lijevog bloka na hrvatskoj političkoj sceni i još uvijek nisu za formiranje nekakve vlade nacionalnog jedinstva. Bude li se poštivala njihova volja, u Hrvatskom saboru sjedit će zastupnici dva snažna bloka i bit će jasno određeno tko je vladajuća većina a tko opozicija. Posebno je važan i odgovor o mogućem ulasku HSP-a u vladu ? 46,9 posto ispitanika protivi se ideji da Anto Đapić i njegovi desničari uđu u Banske dvore, dok to podupire 41,1 posto. Iako ne pretjerana, i ovolika prednost pokazuje kako većina građana razmišlja o politici na ozbiljan način i shvaća da donedavni ustašonostalgičari koji su se odrekli simbola ali ne u potpunosti i ideologije, mogu sudjelujući u vlasti Hrvatskoj nanijeti neprocjenjivu štetu.

Unatoč Sanaderovoj izbornoj pobjedi, položaj predsjednika Republike nije uzdrmanIvo Sanader trenutačno je i najcjenjeniji političar u zemlji, pokazuju rezultati istraživanja. Ispitanici su sami bez sugestija morali odlučiti koga najviše cijene, i za šefa HDZ-a opredijelilo se 17,8 posto, a slijede ga Ivica Račan sa 13,1 i Stipe Mesić sa 9,3 posto. Solidno prolaze Vesna Pusić, Zlatko Tomčić, Anto Đapić, Dražen Budiša i Radimir Čačić.

Dosadašnji ministar obnove i graditeljstva uvjerljivo je vodeći član Račanova kabineta kojega bi građani voljeli vidjeti u novoj vladi. Za Čačića je glasalo 16,9 posto što govori da su uspješni infrastrukturni projekti poput izgradnje autocesta i poticane stanogradnje bez sumnje povezani s njim. Premda je za vrijeme dok je vodio hrvatsku diplomaciju zabilježen niz skandala i imenovanja nekvalitetnih kadrova na važna mjesta, Tonina Piculu bi na sadašnjem mjestu rado gledalo 9,2 posto, dok 4,9 posto sudionika telefonske ankete smatra da bi Ljubo Jurčić mogao i dalje upravljati Ministarstvom gospodarstva.

I na kraju, ako postoji osoba oko čijeg imena i dalje ima najmanje dvojbi, tada je to Stjepan Mesić. Na upit “Da se danas održavaju predsjednički izbori, za koga biste glasali”, Mesiću povjerenje daje 44,4 posto osoba. To znači da bi Mesić u slučaju izbora možda trijumfirao već u prvom krugu, ali i da unatoč pobjedi HDZ-a čiji su čelnici najčešće bili njegovi žestoki kritičari tijekom posljednje tri godine, položaj predsjednika Republike nije ugrožen. Daleko iza Mesića na drugom mjestu nalazi se njegov oponent Andrija Hebrang koji dobiva 12 posto. Kako je Sanader odlučio preuzeti vladu, vjerojatni HDZ-ov kandidat bit će Hebrang. Antu Đapića podržava 8,7 posto, a dosadašnjeg premijera i izbornog gubitnika Ivicu Račana 8,3 posto. To znači da Račana čeka golem posao u ponovnom stjecanju biračke naklonosti ako se ? kao što je dao nagovijestiti ? odluči kandidirati na narednim predsjedničkim izborima.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika