13.05.2011. / 23:35

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 3. dan: 'Kontroverzni' film o Lady Di zapravo obračun s britanskim medijima i kraljevskom obitelji

Sve to poznato je britanskoj javnosti, s time da u filmu nema najavljenih ekskluzivnih fotografija mrtve Lady Diane. Allen je, zapravo, prva osoba koja je sve te dokaze prikupila i stavila u jedan film i zbog toga film izgleda vrlo zanimljivo

Keith Allen za smrt princeze Diane optužuje britanske medije (Reuters)Keith Allen za smrt princeze Diane optužuje britanske medije (Reuters)Treći dan festivala najviše se čekala premijera dokumentarnog filma „Unlawful Killing" redatelja Keitha Allena, poznatijeg i kao oca pjevačice Lily Allen. Kako su britanski mediji napuhali da se radi o senzacionalnom filmu koji će razotkriti dokaze o tome kako je Lady Diana prije 14 godina ubijena, tako se trebalo dobrano potruditi da se uđe na premijeru, ali i da se prisustvuje maloj konferenciji za novinare na kojoj je govorio Keith Allen.

Uspio sam u jednome i u drugome, ali uzaludno. Film nije nikakva senzacija jer ne donosi niti jedan novi dokaz koji već nije prije objavljen, ali još je veći problem taj što je film u potpunosti financiran od Mohameda Al Fayeda, oca Dodija Al Fayeda koji je prije 14 godina bio ljubavnik Lady Diane i koji je poginuo zajedno s njom u automobilu koji je u Parizu doživio saobraćajnu nesreću.

Film započinje s poznatim pismom koji je nepune dvije godine prije svoje smrti Lady Diana poslala svom prijatelju u kojem je napisala da će poginuti u slučajnoj automobilskoj nesreći koju će srediti njezin suprug princ Charles. Slijedi opis događaja, izjave brojnih osoba koji ne vjeruju u teoriju o saobraćajnoj nesreći, među kojima je i Piers Morgan, voditelj sa CNN-a.

Allen se najviše okomljuje na britanske medije, koji su bez ikakvih dokaza proglasili da je za sve kriv pijani vozač automobila Henry Paul, te kraljevsku obitelj koju smatra rasistima i koja nije mogla podnijeti da bi musliman Dodi Al Fayed mogao postati očuh sinova Princa Charlesa.
Da bi pojačao dokaze, Allen u filmu prikazuje fotografije princa Philipa, supruga Elizabethe II,kako šeta s nacistima, dodajući kako je on, istina, sudjelovao u Drugom svjetskom ratu na pravoj strani, ali je kraljevska obitelj simpatizirala Hitlera na početku njegovog uspona, tvrdi Allen u filmu.



Najveći dio filma odnosi se na suđenje u povodu smrti Lady Diane koje je bilo zatvoreno za javnost, a novinari su ga pratili iz posebne sobe. Allen je među novinare ubacio svog prijatelja Richarda Wisemana koji je također govorio na konferenciji za novinare u Cannesu, a njegov je zadatak bio da prati ponašanje i komentare novinara. Po njemu, novinari su znali da suđenje i objavljeni novi dokazi nude fantastičnu novinsku priču ali su se bojali da će ih se prikazati pro-Fayedovskim ako objave nova saznanja.

Suđenje je razotkrilo nove dokaze - Henry Paul, vozač automobila, nije bio pijan, njegov uzorak krvi je nestao, paparazi koji su na motorima pratili automobil nisu te noći u Parizu ušli u tunel pa nisu mogli skriviti nesreću. Ostaje nejasno tko su bili motoristi koji su ušli u tunel, tko je vozio Fiat Uno koji se nalazio u tunelu te je zasmetao automobilu u kojem je bila Lady Diana, zašto je vozilu hitne pomoći trebalo 37 minuta da dođe na mjesto nesreće, zašto im je trebalo 81 minuta da dođu do bolnice te Allen tvrdi kako bi Lady Diana bila spašena da je odmah odvezena u bolnicu.

Allen tvrdi da je mnogo toga ostalo nerazjašnjeno na suđenju, recimo zašto je obdukciju u Parizu obavila osoba s kriminalnim dosjeom, te se ne čudi što je 2008. godine donesena presuda koja glasi Unlawful Killing što znači da je došlo do ubojstva čije bi okolnosti trebalo istražiti do kraja. On na kraju opet napada britanske medije koji su objavili da je do ubojstva došlo zbog paparaza, iako to u presudi nigdje ne stoji.
Sve to poznato je britanskoj javnosti, s time da u filmu nema najavljenih ekskluzivnih fotografija mrtve Lady Diane. Allen je, zapravo, prva osoba koja je sve te dokaze prikupila i stavila u jedan film i zbog toga film izgleda vrlo zanimljivo.

Na konferenciji za novinare Allen je rekao kako film nije senzacionalistička priča već forenzička analiza događaja te je potvrdio da u filmu nema ničeg novog već da spajanje informacija donosi zanimljiv rezultat. A onda su počele kritike novinara na film, započete sa pitanje „Zašto se nigdje u filmu ne vidi da ga je Mohamad Al Fayed financirao?". Allen se branio da je svugdje tražio novac ali nitko nije želio pomoći, pa se obratio Al Fayedu koji je dao 2,5 milijuna funti za ovaj film. Uz to je nemušto dodao „Pa u Americi mafija financira snimanje filmova pa se to nigdje u filmu ne vidi" i objasnio kako Al Fayed nije utjecao na sadržaj filma. I dalje misli, kako je naveo u filmu, da su članovi kraljevske obitelji zapravo „mafija s tijarama". A onda ga je napao Martyn Gregory.

Martyn Gregory je britanski istraživački novinar koji je prije 11 godina objavio knjigu „Diana- The Last Days" koji se također pojavio na konferenciji za novinare u Cannesu. Kazao je
kako je razočaran filmom, kako u njemu nema ništa novog, ali ima čudnih stvari poput intervjua s izvjesnom Simone koja je bila najbolja prijateljica Lady Diane dok Gregory tvrdi da ona nije bila njezina najbolja prijateljica već njezina vidovnjakinja. Konferencija za novinare u tom se trenutku gotovo pretvorila u obračun Allena i Gregoryja koji su se ipak nekako smirili.
Na kraju, Allen je rekao da je film napad na britanski establišment te i želi da ljudi otvoreno razmisle o svemu što se tada dogodilo.

Vezane vijesti

Kontroverzni dokumentarac o princezi Diani: 'Planiraju me ubiti u prometnoj...

Kontroverzni dokumentarac o princezi Diani: 'Planiraju me ubiti u prometnoj nesreći'

Britanski glumac Keith Allen režirao je i producirao dokumentarni film "Unlawful Killing" o istrazi i uroti nakon prometne nesreće u kojoj je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika