Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Eduard Šoštarić

DRAMATIČNI SUKOB U MINISTARSTVU ZAŠTITE OKOLIŠA

Inspektori optužuju Banca da je zbog izbora izazvao skandal

Premda je krajem srpnja obavijestio Vladu da mu je obveza zatvoriti odlagališta koja nisu sanirana nakon 1. srpnja, Ivo Banac prošlog je tjedna poništio rješenje inspekcije vlastitog ministarstva o zatvaranju odlagališta, optužujući pomoćnike da protiv njega kuju političku urotu

Dužnosti su razriješene Iva Vasileski, načelnica Sektora inspekcijskih poslova zaštite okoliša, te Anita Pokrovac-Patekar, glavna inspektoricu Ministarstva, a Vladi je predloženo da s dužnosti pomoćnika ministra smijeni Slađanu Miočić.Dužnosti su razriješene Iva Vasileski, načelnica Sektora inspekcijskih poslova zaštite okoliša, te Anita Pokrovac-Patekar, glavna inspektoricu Ministarstva, a Vladi je predloženo da s dužnosti pomoćnika ministra smijeni Slađanu Miočić.Višemjesečni sukob zaposlenika i dužnosnika Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja zbog stalnih odgađanja sanacije odlagališta otpada nedavno je kulminirao rješenjima Inspekcijske uprave o zatvaranju 59 takvih odlagališta, na što je burno reagirao ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac.

Suprotstavljajući se inspekcijskim rješenjima, Banac je potkraj prošlog tjedna donio obveznu uputu kojom se rješenja ukidaju i stavljaju izvan snage. Premda su rješenja o zatvaranju nesaniranih odlagališta inspektori donijeli u skladu s postojećim Zakonom o otpadu, jer je rok za sanaciju odlagališta istekao još 1. srpnja 2003., ministar Banac je, tvrdeći da iza svega stoji politička zavjera protiv njega, razriješio dužnosti neke zaposlenike.

Dužnosti su razriješene Iva Vasileski, načelnica Sektora inspekcijskih poslova zaštite okoliša, te Anita Pokrovac-Patekar, glavna inspektoricu Ministarstva, a Vladi je predloženo da s dužnosti pomoćnika ministra smijeni Slađanu Miočić, jer kako navodi ministar Banac, odluku je provela u tajnosti, bez njegova znanja i suglasnosti.

Tako je odgađanje sanacije nelegalnih odlagališta otpada dovelo do skandala samo mjesec dana prije stupanja na snagu novog Zakona o otpadu koji produljava rok za sanaciju odlagališta do 1. siječnja 2005. Velikim dijelom današnji problemi ostavština su i bivšeg ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. On je na odlasku u diplomaciju, umjesto izmjena Pravilnika o uvjetima za postupanje s otpadom nakon 1. srpnja 2003., potpisao bezvrijedan nevažeći naputak koji nije mogao biti usklađen s postojećom zakonskom regulativom. Zbog Kovačevićeve neodgovornosti i žurbe da što prije zauzme mjesto hrvatskog veleposlanika u Moskvi, rok za sanaciju odlagališta i dalje je ostao 1. srpnja 2003. Nakon što je Kovačević napustio urede Ministarstva, a na njegovo mjesto postavljen Banac, inicijativa i prijedlog za izmjenom Pravilnika došla je od pomoćnice ministra zaštite okoliša Slađane Miočić. Međutim, od srpnja do danas prijedlog još nije razmotren niti su izmjene Pravilnika prihvaćene.

Stoga inspektorima Uprave za inspekcijske poslove nakon višemjesečnih upozorenja i beskorisnih konzultacija nije preostalo drugo nego da na temelju Zakona o otpadu donesu rješenja o zatvaranju 59 odlagališta.

Premda je ministar Banac 1. prosinca ustvrdio da ništa nije znao o tim zatvaranjima , potpuno ga je opovrgnuo njegov vlastiti dopis Vladi od 30. srpnja 2003. kojim ju je obavijestio da je obaveza inspekcije zaštite okoliša zatvoriti nesanirana odlagališta nakon što je 1. srpnja 2003. istekao Zakonom o otpadu propisani rok za sanaciju odlagališta.

Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove donijela rješenja, Banac odustaje od svog stajališta i na nagovor svog tajnika Vinka Mladinea potpisuje obveznu uputu o ukidanju svih rješenja. Odjel pravnih poslova u Ministarstvu zaštite okoliša ministrov naputak označava protuzakonitim, čime je postupak inspektora proglasio legalnim i zakonitim.

Suočen s činjenicom da su postupci inspektora na terenu ipak bili potpuno zakoniti, Banac je pokušao preko svojih savjetnika Bojane Markotić-Krstinić i Dražena Susića provesti svojevrsnu istrage koja bi rezultirala otkrivanjem navodne političke zavjere protiv Banca s ciljem njegove diskreditacije. To je je izjavom za Nacional potvrdila i dužnosti razriješena glavna inspektorica zaštite okoliša Anita Pokrovac-Patekar: “Ministar i tajnik nudili su mi da će mi spasiti glavu ako izjavim da ja ne krojim politiku djelovanja inspekcije nego pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Slađana Miočić. Od mene se tražilo da imenujem osobu koja je naredila donošenje rješenja o zatvaranju odlagališta, a svemu se pridavalo značenje zavjere, da je netko iz Uprave za inspekcijske poslove to radio smišljeno pred izbore, da se destabilizira ministar. Pitalo me se tko je prijetio svim inspektorima otkazima ili stegovnim mjerama u slučaju ako ne donesu rješenje. Od mene se tražilo i da potvrdim da je inspektorima prijetila Iva Vasileski, v.d. načelnica na sastanku inspektora u Opatiji, što nisam potvrdila jer tamo nisam bila. Istaknula sam čelnim ljudima Ministarstva da mi ne mogu prijetiti, jer kao državni službenik poznajem Zakon o upravnom postupku, te da ću sročiti službenu zabilješku i obavijestiti nadređene i Ministarstvo pravosuđa, Vladu, Državno odvjetništvo, jer je prisiljavanje inspektora na nezakonito djelovanje kažnjivo djelo. Istaknula sam da je ministar o svemu bio iscrpno pismeno obaviješten i da je sam pismeno obavijestio Vladu 30. srpnja 2003. da će inspekcija morati postupati po Zakonu od 1. srpnja 2003. jer Zakon propisuje zatvaranje neuređenih odlagališta otpada.”

Ministar Banac i njegovi suradnici za glavnog krivca zavjere optužili su pomoćnicu ministra za inspekcijske poslove Slađanu Miočić, koja je na mjesto pomoćnika došla javnim natječajem kao nestranačka osoba, glavnu inspektoricu Anitu Pokrovac-Patekar i dugogodišnju načelnicu Sektora inspekcijskih poslova Ivu Vasileski. Slađana Miočić u izjavi za Nacional osvrnula se na najnoviji skandal: “Zaprepaštena sam načinom na koji se u vrhu Ministarstva tumači taj događaj. Osobito se u zaštiti ministra Banca angažirala njegova savjetnica Bojana Markotić-Krstinić koja je na kolegiju Ministarstva 1. prosinca uzrujano objašnjavala da je ministar zbog rješenja o zatvaranju odlagališta ispao smiješan u medijima i da nečija glava ‘mora ići na panj’ kako bi se sačuvala ministrova. Izjavila je da je plaćena da po svaku cijenu sačuva ministrov ugled u medijima, što je za mene nespojivo s dužnošću koju obavlja. Začudila me i nedavna Bančeva izjava da nije znao za zatvaranje odlagališta. Ministra sam osobno više puta pismeno i usmeno obavijestila o obvezi zatvaranja odlagališta, a i djelatnici Uprave za inspekcijske poslove, počevši od Kolegija Ministarstva 23. srpnja 2003. Česta tema rasprava na Kolegiju bila je i teza da bi odlagališta koja su zatečena u nekoj fazi sanacije trebalo drukčije tretirati nego ona koja to nisu. Uprava za inspekcijske poslove redovito upozorava da inspektori mogu postupati isključivo po Zakonu o otpadu, a Zakon ne poznaje takvu razdiobu. Ministrovo savjetnik Dražen Susić intervenirao je da dam nalog inspektoru da povuče rješenje o zatvaranju odlagališta Đelekovec i da se drukčije odnosim prema komunalnom poduzeću ‘Saubermacher CRO’ čiji je on predstavnik. Posljednji kadrovski potezi uvjeravaju me da sam nekom smetala. Premda sam i dalje pomoćnica ministra, mimo mene ministrova savjetnica Bojana Markotić-Krstinić inspektore obavještava o novom rasporedu. Za takvo što ona jednostavno nema ovlasti. Dok afera traje, na mjesto višeg inspektora zaštite okoliša vraćen je Danko Papišt protiv kojeg je bio pokrenut stegovni postupak, a građevinska inspektorica Eugenija Besa postala je inspektora zaštite okoliša iako ne ispunjava uvjete.”

Na pitanje Nacionala zašto su rješenja o zatvaranju 59 odlagališta otpada donesena upravo sada, pred stupanje na snagu novog Zakona o otpadu 1. siječnja 2004. koji produljava rok za sanaciju odlagališta, Slađana Miočić kaže: “Početkom srpnja poslala sam nacrt prijedloga Izmjena i dopuna pravilnika o uvjetima za postupanje s otpadom kao odgovor na dopis bivšeg ministra Kovačevića od 1. srpnja kojim se propisuje postupanje inspektora nakon isteka roka za sanaciju neuređenih odlagališta, a koji nije usklađen s postojećom zakonskom regulativom. Premda je prema zaključku kolegija od 21. srpnja Uprava za upravno-pravne poslove zadužena da žurno pristupi izradi izmjena i dopuna Pravilnika da bi se premostio problem, iz meni nepoznatih razloga to do danas nije učinjeno. Istoga dana na sastanku kod ministra, zajedno s glavnom inspektoricom zaštite okoliša Anitom Pokrovac, dostavila sam tablicu zatvorenih odlagališta i još jednom kronološki izložila problematiku neuređenih odlagališta. Nakon sastanka uslijedilo je saslušavanje i nagovaranje inspektora, te iznuđivanje izjava u kojem je sudjelovao i ministar Banac, tajnik ministarstva Vinko Mladineo i savjetnica Bojana Marković-Krstinić. Sve je to trajalo do kasno u noć. Takvo neprimjereno ponašanje unijelo je strah i nesigurnost među inspektore. U uređenom sustavu inspektori su dužni postupati isključivo po zakonima, a ne samovoljno kreirati politiku ili provoditi nezakonite naloge”, rekla je na kraju Slađana Miočić.

Vezane vijesti

Josipović za DW: Čičak i Banac pretvorili su HHO u parapolitičku organizaciju

Josipović za DW: Čičak i Banac pretvorili su HHO u parapolitičku organizaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odbacio je optužbe HHO-a da se miješa u unutarnje stvari BiH, ustvrdivši kako to čine čelnici te organizacije Ivan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika