14.05.2011. / 12:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Kapetan Dragan Srbiji: 'Založite se za mene barem onoliko koliko ste se založili za Purdu'

"Tražim da Hrvatska pošalje istražitelje koji će me ispitati u australskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim vršiti politički pritisak na sud, ali imam pravo da se provede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim i da se država Srbija založi za mene kao svog državljanina", poručio je Vasiljković.

Dragan Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru u Australiji i čije izručenje Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zatražio je od srbijanskih vlasti da se založe za njega te da Hrvatska pošalje istražitelje kako bi ga ispitali u australskom zatvoru, prenose beogradske "Večernje novosti" od subote.

"Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu", poručio je Vasiljković u izjavi za taj beogradski dnevnik.

"Tražim da Hrvatska pošalje istražitelje koji će me ispitati u australskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim vršiti politički pritisak na sud, ali imam pravo da se provede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim i da se država Srbija založi za mene kao svog državljanina", poručio je Vasiljković.

List dodaje kako je skupina od 39 Srba iz Australije uputila vladi Srbije, ministrima pravosuđa i dijaspore te svim zastupnicima u Narodnoj skupštini Srbije pismo s molbom za diplomatsku i političku pomoć Vasiljkoviću.

Vasiljkovićev, kako je navedeno, polubrat Kićo Makuljević ističe kako su pisali i liderima oporbe te da su, od 270 pisama poslanih u Srbiju, odgovorili samo predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, podpredsjednik vlade Jovan Krkobabić, jedan zastupnik, kao i zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić i voditelj informacijsko-dokumentacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Predsjednica nas je uputila na Ministarstvo pravosuđa, a potpredsjednik je rekao da će se založiti za naš problem", naveo je Makuljević te dodao da nitko od ministara, ni od čelnika oporbe nije odgovorio hoće li i mogu li pomoći Vasiljkoviću.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Vasiljkovića uputila Australiji još 2006., a sumnjiči ga za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydneyu, podnio je još jednu žalbu australskom Saveznom sudu u pokušaju da spriječi svoje izručenje Hrvatskoj, objavili su australski mediji u prosincu prošle godine.

Konačna odluka o izručenju Vasiljkovića, koji se u Australiji koristi imenom Daniel Snedden, u rukama je ministra unutarnjih poslova Brendana O'Connora od svibnja 2010., nakon što je Visoki sud odobrio njegovo izručenje. O'Connorov ured je potvrdio da ministar neće donijeti odluku o izručenju dok je u tijeku postupak pred Saveznim sudom.

"Večernje novosti" objavile su u veljači ove godine da bi odlučivanje o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj moglo potrajati i do 2012. godine. Ne navodeći izvor informacije, list je tada prenio kako o njegovo posljednjoj žalbi na australskom Saveznom sudu neće biti raspravljano barem do kolovoza 2011.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 14.05.11. 12:57

Budalo jedna glupa.Pa Purda je branio svoje a ti si agresor.


registracija
14/11/07

laufer, 14.05.11. 13:04

Famozni "kapetan Dragan" ne shvaća da ga više nitko ne treba, a kamoli Srbija.
Izručenje mu ne gine.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.05.11. 15:12

Koji kretino.


registracija
2/1/11

prohujalo, 14.05.11. 15:51

fluid
to su novinarske patke da je Kapetan Dragan spomenio Purdu
Da je spomenio, spomenio bi kolegu po struci Gotovinu
Dragan je obucavao i Australijske vojnike
to sto kazes da je on agresor, ne on ti je isti ko i nas Ante placenik-nema taj osjecaja-struka vojnik
a ove sve novinske natpise ja smatram patkama
ljudi kao sto su oni, nemaju ti osjecaja.....


registracija
2/1/11

prohujalo, 14.05.11. 15:58

Mene osobno interesuje zasto se dize tolika prasina
i kakve su to politicke igre
Kao prvo po Australijskom zakonu- Australija ne izrucuje svoje drzavljane drugim drzavama
Kako to da covjek koji je Australijski drzavljanin pod drugim imenom bude prepoznat i trazen od Hrvatskih vlasti, kad iste te vlasti, do dan danas su pretrpane sa sudskim slucajevima....nista se ne radi.....
Ako itko moze da odgonetne moju zagonetku
Kako smo mi saznali da je isti kapetan Dragan koji je pocinio zlocin, osoba koja zivi u Australiji pod drugim imenom.....
u isto vrijeme ne mozemo kazniti zlozince, bilo ratne bilo ekonomske u samoj Hrvatskoj?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika