15.05.2011. / 11:19

Autor: Boris Beck

Moć pozitivnog mišljenja: Sekularna verzija bez veze, ali vjerska nije bez vraga

Danas se ono posve odvojilo od biblijskog temelja i više u njemu nema Isusa: liječnici vas uvjeravaju da pozitivno mislite pa ćete sigurno ozdraviti od raka, na team buildingu govore vam da pozitivno mislite pa ćete biti uspješni i bogati, ženski časopisi govore vam da pozitivno mislite pa ćete se sretno udati i živjeti zauvijek sretno...

Za mnoge se stvari ne zna kada su nastale, ali za "pozitivno mišljenje" zna se točno tko ga je i kada uveo: bio je to američki metodistički svećenik Norman Vincent Peale koji je 1952. izdao knjigu "Moć pozitivnog mišljenja" (nedavno je prevedena i kod nas pa možete škicnuti). Ideja je jednostavna: Biblija na mnogo mjesta ističe da se čovjek ne mora bojati ničega ako je Bog s njim. "Ako je Isus sa mnom, sve mogu", tumači to N. V. Peale. Iz te misli proizlazi neumoljivi optimizam koji čovjeka nikada ne napušta i pomaže mu svladati sve prepreke.

Ovdje valja ukazati na jednu razliku između katolika i protestanata. Katolici smatraju da svojim djelima pokazuju koliko vjeruju, a budući da su djela uvijek nesavršena, pouzdaju se u Božju ljubav da će ih spasiti; spasenje je zbog toga nešto što ih čeka tek nakon smrti, a do smrti trebaju izdržati još razne patnje i kušnje. Kod protestanata je obratno: oni prvo povjeruju da su spašeni te potom "žive s Isusom". Odatle su katolici skloniji teologiji križa i više razmatraju o patnji, dok su protestanti skloniji teologiji uskrsnuća i više razmišljaju o kraju svijeta i slavnom Isusovom povratku. Na taj su način protestanti gotovo predodređeni za optimizam te nije neobično da je u spoju s američkim poduzetničkim mentalitetom nastalo pozitivno mišljenje.

Danas se ono posve odvojilo od biblijskog temelja i više u njemu nema Isusa: liječnici vas uvjeravaju da pozitivno mislite pa ćete sigurno ozdraviti od raka, na team buildingu govore vam da pozitivno mislite pa ćete biti uspješni i bogati, ženski časopisi govore vam da pozitivno mislite pa ćete se sretno udati i živjeti zauvijek sretno... To i je tako i nije tako. Malo optimizma nikad ne škodi, ali nije sve samo u tome: Ako Bog nešto ne čuva, uzalud bdiju stražari - piše u jednom psalmu.

Ima jedna zgodna Isusova priča o dva čovjeka - jedan je izgradio kuću na stijeni, a drugi na pijesku; kad je došla oluja, kuća s dobrim temeljima je izdržala, a ona na stijeni se srušila. "I bila je velika ruševina", rekao je Isus na kraju. Svi smo vidjeli zadnjih godina takve goleme ruševine - i državne, i političke, i ekonomske, i ljudske.

N. V. Peale je bio malo ćaknut, mrzio je Kennedyja jer je bio katolik i volio Nixona, a psihijatri su ga napadali kao nadriliječnika. Sekularna verzija pozitivnog mišljenja mi je totalno bez veze, ali vjerska nije bez vraga: jedino bih Pealovo "s Isusom možete sve" preveo kao "bez Isusa ne možete ništa".

Vezane vijesti

Što je čovjek: Biće s osjećajima i željama ili samo stroj?

Što je čovjek: Biće s osjećajima i željama ili samo stroj?

''Mozak je kao računalo koje će prestati raditi kada zakažu njegove komponente. Ne postojiraj ili zagrobni život za pokvarena računala'', riječi su… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.05.11. 12:30

Kada je u pitanju ozdravljenje pomoću komplementarne ili alternativne medicine, rijetko tko postavlja pitanje kako i zašto se to dogodilo jer je bolesnicima važno jedino - što prije ozdraviti.
Znanstvenici, uključujući i liječnike, uz poneke iznimke, teško prihvaćaju izlječenje bilo kojeg slučaja koje izlazi izvan granica unaprijed isplaniranog liječenja, odnosno prihvaćaju samo utvrđene metode školske, klasične medicine, a sve ostalo, dakle i komplementarnu medicinu, stavljaju pod znak pitanja. Teoretičari i praktičari komplementarne medicine jedinstveni su u tvrdnji da je tajna najvećeg dijela metoda komplementarne medicine u tomu što bolesnici instinktivno (ali i svjesno) znaju da su oni ti koji moraju odigrati aktivnu ulogu u vlastitom ozdravljenju. Upravo zbog toga - metode komplementarnog ili alternativnog pristupa liječenju i imaju znatan postotak uspješnih izlječenja.
Suvremena medicina sve češće prihvaća tvrdnju da pacijenti koji vjeruju u vlastito izlječenje, odnosno u liječnika koji ih liječi, metodu koja se primjenjuje i lijek koji se uzima, češće i brže ozdravljaju od onih koji u navedeno sumnjaju. Očito je da psihičko tijelo djeluje na izlječenje fizičke razine s kojom je neraskidivo vezano.
U izlječenju, ističu danas mnogi, vidnu ulogu igra pozitivno mišljenje jer ono utječe na pobudu unutarnje energije, jača imunitet i vodi u ozdravljenje.
Iako će iole ozbiljniji promatrač isključiti religiju kao razlog eventualnog ozdravljenja,ne treba zanemariti ni moć vjere kod nekih ljudi,upravo zbog snažne autosugestije.Vice versa,može i obratno,da čovjek sebe izloži vlastitom utjecaju crnih misli,dakle opet autosugestija,ali u suprotnom smjeru,a to,znamo, vodi u depresiju i time izazvane posljedice.
Bilo kako bilo,pozitivno razmišljanje ne košta ništa, besplatno je u odnosu na odlazak u crkvu i možete ga,bez opasnosti, prakticirati kod kuće.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika