15.05.2011. / 14:40

Autor: Hina

Vlada tvrdi:

'Odbacivanjem zakona o obrazovanju odbacio bi se i besplatni studij'

Važno je istaknuti da se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, navodi Ministarstvo

Radovan FuchsRadovan FuchsMinistarstvo znanosti, obrazovanja i športa u današnjem priopćenju još jedanput ističe da je novim zakonima o visokom obrazovanju i znanosti definirana jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve i poručuje da svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti, traži da se odbaci prvi put jasno definiran besplatni studij.

"Svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti mora biti svjestan da time ujedno traži odbacivanje, prvi puta jasno, zakonski definiranog, besplatnog studija", kaže se u priopćenju potaknutom, kako se navodi, špekulacijama pojedinih medija.

"Naime, kako bi se osiguralo da znanost i visoko obrazovanje djeluju u interesu čitavog društva, te kako bi bilo jednako dostupno svima, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa odlučilo je novim zakonima ukinuti školarine. Novim zakonima se predlaže potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (čak i bez naplate upisnina) dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Pritom valja naglasiti kako će se trošak upisnine redovitim studentima podmiriti iz državnog proračuna", kaže se u priopćenju.

Za one pak studente koji svoje obaveze ne ispunjavaju redovito, a studiraju u punom nastavnom opterećenju, osmišljen je model upisnina koji ih maksimalno štiti proizvoljnog utvrđivanja iznosa školarina, kakvo je danas prisutno na pojedinim fakultetima.

Štoviše u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija.

Važno je istaknuti da se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 15.05.11. 15:05

Na ponovno polaganje HRVATSKOG drzavnog
ispita za sve HRVATSKE akademce profesore
i obavezno na ponovno polaganje ispita za HAZU
jer su se pokazali da su se pretvorili u
Krvatsku akademsku elementarnu nepogodu, a
sve filozofske fakultete pozatvarati jer od ti
filozofa Hrvatska nema nikakve koristi.


registracija
17/5/11

fisija, 17.05.11. 01:21

Ovaj Fux je pao s grane ak misli da mu itko vjeruje,
njemu ili bilo kome iz njegove kriminalne organizacije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika