Objavljeno u Nacionalu br. 422, 2003-12-16

 

ZADARSKI BOSS U SANADEROVOJ VLADI

Nastavit ću POS i dobre Čačićeve projekte

Najizgledniji nasljednik Radimira Čačića na mjestu ministra graditeljstva i javnih radova, Božidar Kalmeta, govori o stavu HDZ-a oko Gotovine, Reni Sinovčiću, budućim ministraskim potezima te pojašnjava zašto je prije dvije godine podržao Ivića Pašalića kontra Ivi Sanaderu

Božidar Kalmeta pojavljuje se kao novo lice na nacionalnoj političkoj sceni. Kandidat je, naime, za ministarstvo graditeljstva i javnih radova.Božidar Kalmeta pojavljuje se kao novo lice na nacionalnoj političkoj sceni. Kandidat je, naime, za ministarstvo graditeljstva i javnih radova.Nakon što je sedam godina bio gradonačelnik Zadra, 46-godišnji Božidar Kalmeta pojavljuje se kao novo lice na nacionalnoj političkoj sceni. Kandidat je, naime, za ministarstvo graditeljstva i javnih radova u Vladi koju sastavlja predsjednik HDZ-a i novi hrvatski premijer Ivo Sanader. Za nasljednika HNS-ovca Radomira Čačića izabran je, očito, kao osoba koju prati glas da je daleko bolji u političkoj operativi i organizaciji, nego u ideologiji i strategiji. Kao prilog toj dijagnozi, u njegovom uredu i na zadarskom antičkom zidu i nadalje je izložena velika fotografija haaškog bjegunca Ante Gotovine sa sloganom “Heroj, a ne zločinac”. Istodobno, predsjednik njegove stranke daje čvrsta obećanja da će njegova Vlada surađivati s Haaškim tribunalom.

'Zbog nedostatka potpunih informacija oko Gotovine ćemo zauzeti konačan stav tek kada Sanader formira vladu' Čačić je bio dobar ministar s kojim sam, kao zadarski gradonačelnik, na projektu POS-a i gradnje autoceste odlično surađivao NACIONAL: Ako Sanader, predsjednik vaše stranke i novi premijer, uhapsi Antu Gotovinu, hoće li njegova fotografija i nadalje visjeti na zadarskim gradskim zidinama? – O tome će odlučiti gradonačelnik koji će doći nakon mene, ako mislite na sliku u gradskoj vijećnici.

NACIONAL: Ne mislim na sliku u vijećnici, već na sliku koja visi na muraju. – To je spekulativno pitanje. Uostalom, ovog trenutka prioritet su nam gospodarski problemi i u njih imamo potpuni uvid, ali će sva neriješena pitanja doći na red i za svako od njih imat ćemo za Hrvatsku najbolje rješenje.

NACIONAL: Preformulirat ću pitanje: hoćete li podržati Sanadera ako uhapsi Gotovinu i izruči ga Haaškom tribunalu, ili ćete se – s obzirom na sve fotografije u čast haaškog bjegunca – tome usprotiviti? – Mislim da su oko Haaga i Gotovine predsjednik i vodstvo stranke zauzeli jasan stav. Zalažemo se za suradnji s Haagom te rješavanje neriješenih pitanja. Danas nemamo potpune informacije i tek kada Sanader formira Vladu, dobije uvid u kompletnu informaciju i obave se razgovori sa svima koji su relevantni za tu problematiku, tada ćemo definirati i naš konačni stav.

NACIONAL: Po struci ste agronom. Nije li s time malo nekompatibilno ministarstva graditeljstva i javnih radova koje, kako se najavljuje, trebate preuzeti? – Nakon što sam diplomirao agronomiju na zagrebačkom Sveučilištu, radio sam u Maraski, prvo kao pripravnik, kasnije tehnolog pa šef proizvodnje. Bio sam i predsjednik Nadzornog odbora, voljom malih dioničara. Nije me, dakle, na to mjesto postavio Fond za privatizaciju, već mali dioničari. Tako sam stekao prilična iskustva koja nisu najuže vezana uz moju agronomsku struku, već uz gospodarstvo. Još kasnije, kao gradonačelnik, mislim da sam najbolje rezultate ostvario upravo u izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture. Bili smo među prvima koji smo ušli u projekt poticajne stanogradnje. Štoviše, mi smo jedini grad koji je korisnike POS-a oslobodio plaćanja stambene naknade koja ide gradu. U tih deset godina, koliko sam gradonačelnik, mislim da smo učinili mnogo posla na izgradnji grada, gdje sam nužno morao poznavati ekonomske i građevinske probleme.

NACIONAL: Dakle, prilično je sigurno da ste nasljednik dosadašnjeg ministra Čačića? – Nismo još točno odredili tko će preuzeti koje ministarstvo i kakva će ta ministarstva biti. U vodstvu stranke se još o tome razgovara. No odluka će se uskoro donijeti. Za sada je sigurno da će biti manji broj ministarstava.

NACIONAL: U novinama se pojavila vijest da će HDZ ukinuti poticajnu stanogradnju. Je li to točno? – Već sam rekao nekim vašim kolegama da smatram da je Radimir Čačić bio dobar ministar. S njim sam kao gradonačelnik imao i dobru komunikaciju. Držim da je POS bio dobar program. U samom Zadru izgrađeno je više od 200 stanova iz programa POS-a i stanari tih stanova su zadovoljni jer su riješili problem po povoljnim cijenama. Ako o tome budem odlučivao i to bude u domeni mog budućeg rada, nastavio bih taj program.

NACIONAL: Ako postanete ministar graditeljstva, koje još akcije planirate osim nastavka POS-a? – Najprije bih pričekao da svaki ministar zasjedne na svoje mjesto i da se upozna s onim što su prethodni ministri započeli i s kojim su se problemima sretali. Ono što je bilo dobro treba nastaviti, a ono što nije promijeniti.

NACIONAL: Zadarski HDZ svojedobno je optuživao Čačića da je putem svog poduzeća napravio neke malverzacije oko gradnje vezane uz Tehničku školu. Da li se to ikada rasčistilo do kraja i je li Čačić doista nešto bio kriv ili je to bila priča za politički obračun? – Bila je afera no tada nisam bio u politici i nisam upućen u detalje.

NACIONAL: Viđate li Ivića Pašalića? – Ne.

NACIONAL: Bili ste frakcijski i politički istomišljenici. Vi ste HDZ-u donijeli najveći broj glasova, a on je doživio potpuni izborni krah. Kako to objašnjavate? – Meni to izgleda prilično logično. Dok je bio u uredu Predsjednika oko Pašalića se stvorio mit bez pokrića, čijem su stvaranju dosta pridonijeli i pojedinci iz medija. Kasnije se vidjelo da to baš nije tako. Snaga svakog političara leži prije svega u bazi, odnosno u tome koliku mu potporu daju birači.

NACIONAL: Niste li i osobno vjerovali u njegove izuzetne sposobnosti? – Bio je jedan od tri kandidata za predsjednika stranke. Pristao sam, a ako nešto obećam, toga se i pridržavam. No sve je to vrijedilo dok je bio unutar stranke, odnosno dok su to dopuštale stranačke odluke. Zbog nikoga se nikad ne bih odrekao HDZ-a. Danas, kada razmišljam o tom razdoblju, glasati za bilo koga drugog, a ne za Sanadera bila je velika pogreška. I ja sam pogriješio. No, ljudski je pogriješiti i priznati pogrešku.

NACIONAL: Zadar je, negdje osamdesetih, bio među prvih deset gradova po nacionalnom dohotku među svim jugoslavenskim gradovima. Koji je danas na rang listama? – Zadar je nesumnjivo među prvih nekoliko gradova u Hrvatskoj. Zadarsko gospodarstvo je pokazalo izuzetnu žilavost. Kod nas je privatizacija uglavnom završena, prilično bezbolno i bez skandala pri čemu smo uspjeli sačuvati najveće gospodarske subjekte. Primjerice, Tankersku plovidbu koja je ostala zadarska i nakon privatizacije.

NACIONAL: Na koju ste tekovinu svog dugog gradonačelničkog mandata najviše ponosni? – Najponosniji sam što sam sa svojim suradnicima od Zadra, koji je bio zapušten grad, osobito u komunalnom smislu, napravili grad koji je uzor u Hrvatskoj: od komunalne izgradnje i čistoće ulica, do rješavanja gorućih socijalnih problema. Zadar je danas jedan od rijetkih gradova u čiji građani ne plaćaju prirez, čijih se 7000 umirovljenika vozi javnim gradskim prijevozom besplatno. Izgradili smo puno sportskih objekata. Za nekoliko dana ćemo otvoriti zatvoreni plivački bazen i novu, polivalentnu, sportsku dvoranu. U Zadru su svi gospodarski pokazatelji iznad hrvatskog prosjeka. Porast zaposlenosti je 6,5 posto, imamo još 8400 nezaposlenih, ali je to znatno manje nego prijašnjih godina. Zadar je po dinamici izvoza prvi u Hrvatskoj. Ukratko, bilježimo dobar gospodarski rast koji pokazuje da je grad izašao iz krize.

NACIONAL: U Zadru ipak nešto ne štima. Najzorniji simptom društvene atmosfere je činjenica da je Zadar grad s najdrastičnijim porastom narkomanije u Hrvatskoj. Imate li objašnjenje? – To je svakako jedan od najvećih problema u Zadru koji svi moraju rješavati, od obitelji i Crkve pa do policije, pravosuđa i lokalne samouprave. Što se tiče gradskih vlasti, izdvajamo maksimalna sredstva. Inicirali smo jedinstveni lokalni program prevencije “Tu među nama” kojim ćemo stalno upozoravati na probleme ovisnosti. U okviru istog programa uveli smo tjelesnu zaštitu škola. Svaka škola ima zaštitarsku službu koja nadzire sigurnost djece i štiti ih od dosega dilera. Ovih dana smo iz Izraela doveli stručnjaka, doktora Andrea Weismana, koji će uskoro početi s terapijom liječenja ovisnika tzv. ANR metodom, nakon koje ovisnici gube potrebu za drogom. Dr. Weisman dolazit će u Zadar u nekoliko navrata i ujedno će svaki put, pored tretmana 20-ak ovisnika, obučavati zadarske liječnike za primjenu te metode.

NACIONAL: Liječenje ovisnosti je jedna tema, no druga je stvar zašto su zadarska djeca toliko prijemčiva na narkotike. Koliko su vaša djeca stara? – Devetnaest i petnaest godina i to je zaista problematična dob. No ne bih se složio da su mladi Zadrani više ili manje prijemčivi na narkotike od mladih u bilo kojoj drugoj hrvatskoj sredini. Vjerujem, s obzirom na to da Zadar izlazi iz krize, da će se to reflektirati i u smanjenju tamnih brojki ovisnosti.

NACIONAL: Kako je Reno Sinovčić, čovjek koji se obračunavao s prodavačicama na ribarnici, a kasnije namještao nogometne utakmice, postao jedan od bitnih poslovnih faktora Zadra u vašem gradonačelničkom mandatu? – Ne mislim da je Reno Sinovčić važan faktor i ne mislim da je na bilo koji način vezan uz moj gradonačelnički mandat. Osim toga, kad ga već spominjete, vjerujem da vam je poznato da sam i s njim, kao i s mnogim drugima, dolazio u sukob. Vodio sam gradsku upravu tako da ona bude servis građana i da je nitko ne može koristiti za bilo kakve osobne ili druge svrhe.

NACIONAL: Nešto ranije spomenuli ste Tankersku plovidbu. Prema prilično ozbiljnim zadarskim ćakulama, Sinovčić odnedavno kontrolira tu najuspješniju zadarsku firmu. – Poznavajući ljude koji danas vode Tankersku plovidbu, mislim da to neće biti moguće. Tankerska je preozbiljna i prevažna tvrtka za grad.

NACIONAL: Zadrani, poput mnogih gradova hrvatske provincije, nerijetko optužuju centralne vlasti u Zagrebu da nedovoljno brinu za njih, čak da ih pljačkaju. Mislite li vi da je Zadar, uz veću potporu Zagreba, mogao više prosperirati? – Zadar nipošto nije zanemaren od centralne vlasti. Čak i u proteklom razdoblju kada je na vlasti bila koalicija, a ne HDZ, Zadar je imao potporu Zagreba u mnoštvu značajnih projekata koje smo osmislili. Zadar nema razloga biti ljut na Zagreb. S ponosom mogu reći da pripadnici svih stranaka u Zadru, kada je riječ o interesima grada, zaboravljaju na svoj rivalitet. U nizu primjera sve stranke su nastupale zajednički u odnosu na središnja ministarstva: zajednički smo se borili za autocestu, a prije toga protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u zadarskom zaleđu. Zajedništvo je jedan od bitnih razloga uspjeha i razvoja Zadra.

NACIONAL: Usput, znate li arbanaški jezik? – Na žalost, ne znam, samo nekoliko riječi. Ali moja majka nije iz Arbanasa i to je glavni razlog. Moja majka je s Puntamike i ona ne zna arbanaški, a obično majke uče djecu jezik.

NACIONAL: Je li točno što piše u Jutarnjem listu da ste u mladosti bili štemer iz Arbanasa koji se tukao s maloljetničkim skupinama iz drugih zadarskih četvrti? – To je pretjerano. Ne bih rekao da sam bio štemer, već su to bili dječački nestašluci. Nije bilo ništa dramatično, malo smo se tukli šakama. Nije bilo nikakvog oružja i nikakvih loših posljedica.

NACIONAL: Postoji li i danas ta tradicija kvartnih ratova? – Mnogo manje, ali ne bi ih trebalo biti uopće. Treba se okrenuti drugim vrijednostima.

Vezane vijesti

Kalmeta podržava Karamarka

Kalmeta podržava Karamarka

Božidar Kalmeta, koji je danas ponovno izabran za predsjednika zadarskoga Županijskog HDZ-a, izjavio je nakon stranačke Izborne skupštine u Zadru,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika