16.05.2011. / 07:13

Autor: Hina

Glasači u Zürichu odbacili zabranu "samoubilačkog turizma"

Glasači u Zürichu su u nedjelju velikom većinom odbacili predloženu zabranu pomoći pri samoubojstvu i "samoubilačkog turizma" stranaca koji dolaze u Švicarsku kako bi dobili pomoć u okončavanju života.

Švicarci i dalje podupiru pomoć pri samoubojstvuŠvicarci i dalje podupiru pomoć pri samoubojstvuGlasači u Zürichu su u nedjelju velikom većinom odbacili predloženu zabranu pomoći pri samoubojstvu i "samoubilačkog turizma" stranaca koji dolaze u Švicarsku kako bi dobili pomoć u okončavanju života.

Samo je 15,5 posto glasača na lokalnom referendumu podržalo zabranu pomoći pri samoubojstvu dok je nešto manje od 22 posto podržalo zabranu samoubilačkog turizma, pokazali su konačni rezultati. Švicarska Evangelička narodna stranka, koja je zagovarala zabranu, izjavila je da žali zbog ishoda referenduma ali da je zadovoljna što je inicijativa potaknula široku raspravu.

"Sada trebamo osigurati da se potpomognuto samoubojstvo ne širi bez granica i da se samoubilački turizam stranaca strogo nadzire", rekla je stranka u izjavi.

Švicarska vlada je rekla da priprema izmjenu zakona o potpomognutom samoubojstvu kako bi se zajamčilo da se ono koristi samo kao posljednje sredstvo i kako bi se ograničio "samoubilački turizam".

Stranci po novim pravilima ne bi bili isključeni ali bi se švicarski liječnik koji bi dao smrtonosne anestetike morao s osobom susresti dva puta tijekom određenog razdoblja kako bi bio siguran u njezinu želju.

Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je dozvoljeno od 1941. a posljednjih je godina Zürich često bio na naslovnicama zbog tzv. "samoubilačkog turizma", teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad kako bi im udruga Dignitas omogućila dostojanstvenu smrt.

Dignitas je osnovan 1998. godine. Njegova je temeljna ideja bila pomoći smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja. Riječ je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihičke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom.

U slučaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne količine lijekova, procedura se prekida. Potpomognuto samoubojstvo ne smije se izvršiti ukoliko se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrćivanju druge zbog vlastite materijalne koristi.

Po podacima Dignitasa tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1138 osoba, među kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a. U Zuerichu svake godine oko 200 osoba izvrši potpomognuto samoubojstvo.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika