16.05.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Prvi Amerikanac u Pakistanu nakon ubojstva bin Ladena: Kerry dogovara financijsku pomoć?

U nedjelju prije puta u Pakistan izjavio je kako je zabrinut napetim odnosima između dvije zemlje i kako ima dokaze da pakistanska vlada zna za vojne aktivnosti na svome tlu

John Kerry i Jusuf Raza Gilani (Reuters)John Kerry i Jusuf Raza Gilani (Reuters)Američki senator John Kerry prvi je visoki izaslanik SAD-a koji je posjetio Pakistan nakon smaknuća Osame bin Ladena prije dva tjedna, izvještava france24.com.

"Ne smijemo nikad izgubiti iz vidika bitnu činjenicu da smo mi strateški partneri sa zajedničkim neprijateljem, terorizmom i ekstremizmom", izjavio je Kerry nakon sastanka s pakistanskim premijerom Jusufom Raza Gilanijem u Islamabadu.

"Što je najvažnije objasnio sam kako sam ovdje zbog potpore predsjednika Obame, veleposlanika SAD-a u Pakistanu Camerona Muntera i njihovog tima u obnovi povjerenja između dvije zemlje. Obije države su se žrtvovale, tako da ne bi imalo smisla prekinuti ili napustiti ovu vezu", rekao je predsjedavajući američkog Odbora za vanjske poslove.

Demokratski senator iz Massachusettsa završio je kako je imao 'konstruktivne razgovore' s pakistanskim dužnosnicima, ali ponovio je kako je i dalje 'zabrinut' prisutnošću Al Kaide u Pakistanu i skrovištima američkih neprijatelja u Afganistanu, koji je posjetio ranije u sklopu svoje turneje.

U nedjelju prije puta u Pakistan izjavio je kako je zabrinut napetim odnosima između dvije zemlje i kako ima dokaze da pakistanska vlada zna za vojne aktivnosti na svome tlu. Senator Kerry je jedan od glavnih zagovaratelja isplate novčane pomoći Pakistanu, potpisnik je 7.5 milijarde teškog paketa pomoći Pakistanu. Podsjetimo, kako je pakistanska vlada osudila akciju SAD-a u kojoj je ubijen Osama bin Laden, s kojom nije bila upoznata te je raciju nazvala napadom na svoj suverenitet.

Istovremeno u južnopakistanskom gradu-luci Karačiju nepoznati počinitelj ubio je zaposlenika konzulata Saudijske Arabije. Dosad nitko nije preuzeo odgovornost, ali poznato je neprijateljstvo između Al Kaide i saudijske vlade.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika