Objavljeno u Nacionalu br. 809, 2011-05-17

Autor: Orhidea Gaura

Londonske modne zvijezde na hrvatskom Fashion Weeku

Na jednom od dva najveća domaća modna događanja ove će godine sudjelovati i mladi afirmirani inozemni dizajneri, a većina ih je svoje kolekcije već predstavila na Londonskom tjednu mode

'Inspirirano
slobodom
prirode'
naziv je najnovije kolekcije
branda Felder Felder, čije
su se autorice proslavile
rokerskim kreacijama'Inspirirano slobodom prirode' naziv je najnovije kolekcije branda Felder Felder, čije su se autorice proslavile rokerskim kreacijamaDvije sestre blizanke, jedan bračni par i frontmen muzičkog benda samo su dio popisa devet ekstravagantnih modnih dizajnera iz Londona i Madrida koji će se predstaviti publici na ovogodišnjem izdanju Dreft Fashion Weeka Zagreb koji će se od četvrtka do subote održavati u Hypo Alpe Adria Centru. Organizatori jednog od najzanimljivijih modnih događaja u Hrvatskoj, osim talentiranih domaćih mladih dizajnera, svake godine pozivaju i afirmirane strane dizajnere novije generacije. Od devet stranih imena, većina ih dolazi iz Londona i svi su oni predstavili svoje kolekcije i na London Fashion Weeku održanom početkom godine. Među najzvučnijim imenima svakako je Felder Felder, brend blizanki Danielle i Annette Felder čije rokerske kreacije obožavaju zvijezde poput Rihanne, Gwyneth Paltrow, Florence and the Machine i Allison Mosshart.


Njihova nova kolekcija koja nosi naziv "Inspirirano slobodom prirode" spoj je nježnih i grubih materijala poput svilenih haljina i motorističkih kožnih jakni. Inspiracije u militarističkom stilu pronašli su i suptužnici koji su zajedno stvorili brend Falguni & Shane Peacock koji kombiniraju tradicionalne motive u kombinaciji s perjem, printovima, kožom i šiljcima, a u sve to ubacili su i elemente arhitekture. Dovoljno atraktivno za zvijezde poput Lady Gage, Britney Spears, Katy Perry, Fergie, Nicole Scherzinger, Cheryl Cole i ponovno Rihanne. Putovanje kroz suprotnost polazna je točka i dizajnera Fyodora Podgornyja, latvijsko-ruskog podrijetla, i Golana Frydmana, Izraelca marokanskog podrijetla. Njih dvojica djeluju pod imenom Fyodor Golan, a novu kolekciju inspiriranu grčkim božicama i tribal uzorcima kao što je privid zmajeve kože nazvali su ‘Pagan poetry’. U toj kolekciji kombiniraju kozju kožu i svilu s raznim egzotičnim materijalima, a predvladavaju militarističke boje, zemljani tonovi i blage sive nijanse. Prije osnivanja vlastitog brenda prošle godine oba dizajnera radila su za ponata imena poput Alexandera McQueena, Raf Simonsa, Richarda Nichola i Driesa Van Notena. Avangarda i mistične vrijednosti te ironiziranje luksuza bit će tema glazbeno-modne predstave kakvima se proslavio The Rodnik Band iza kojeg stoji dizajner, umjetnik i muzičar Philip Colbert. Njegove revije pravi su performancei jer za vrijeme izlaska manekenki na pistu on nastupa sa svojim bendom. Mora je za njega ironična, čak i apsurdna, ali je baš zbog toga umjetnost koju treba voljeti i u njoj uživati. Metal, sport i noć, bijela i crna boja, platno, pamuk, svila, vuna, jelenja koža, mohar i baršun samo su neki od elemenata kolekcije "Leter" koju će predstaviti Carlos Diez, Španjolac za kojeg kažu da je najpoznatiji free-lance dizajner na svijetu. Možda je najpoznatija njegova suradnja s Conversom na liniji obuće, a osmislio je i Jockey capsule kolekciju donjeg rublja za muškarce te surađivao s brendovima kao što su Nike, Heineken i Hyundai. Iz Španjolske, točnije Barcelone, dolazi i Maria Escote koja je pokrenula vlastiti modni brend, ali i zadržala obiteljsko naslijeđe šivanja po mjeri. Nova kolekcija Honolulu Dark kroz materijale kao što su svila, gaze, pletiva i bambus na golim ženskim tijelima pokušava dočarati životinje koje u strahu izlaze iz svojih skrovišta. Životinjama su bili inspirirani i Marcus Wilmont i Maki Aminaka kad su osmišljavali kolekciju ‘Totem’. Neprobojne čizme do koljena i gležnja trebale bi asocirati na životinjska kopita, a digitalni printovi na tkaninama i pruge preko tijela osmišljeni su kako bi naglasili ženske siluete. Pod brendom Aminaka Wilmont kreacije ovog londonskog dizajnera i švedske dizajnerice mogu se kupiti u najluksuznijim svjetskim dućanima kao što je Harrods te na internetskoj stranici net-a-porter.

Danielle i
Annette
FelderDanielle i Annette FelderZvijezde poput Skin, Alison Goldgrapp, Keitha Richardsa, Nine Inch Nails, Kings of Leonea i Th Scissor Sisters ljubitelji su kreacija londonskog dizajnera azijsko-irskog podrijetla Jean-Pierre Braganze. Njegova kolekcija "Positronyx" posvećena je ženi ratnici, što ne čudi kad se zna da je na način kako ovaj umjetnik zamišlja modernu ženu utjecao SF. Njegove kreacije podsjećaju na uniforme post-cyber svijeta u čemu mu pomažu motoristički detalji i militaristički krojevi. Portugalski dizajner s londonskom adresom Louis De Gamma već se predstavio zagrebačkoj publici prošle godine. Za razliku od ostalih dizajnera koji teže militarističkom stilu njegova su čista suprotnost. Romantične volumenizirane haljine i slojevite suknje od laganih materijala koje savršeno prate liniju ženskog tijela kreirane su kako bi naglasile nenametljivu, ležernu eleganciju. Na modnoj pisti Dreft Fashion Weeka ovi strani dizajneri izmjenjivat će se s već poznatim domaćim modnim imenima poput Krie designa, Ivane Popović, Martine Sporiš, Ane Kujundžić, Artiđane, Ivana Midžića, Ines Zrnc Gregorine, Abe Tomičić, Sanje Jakupec, Tonija Rica i Natalije Smogor. Njihove su priče također potpuno različite, od geometrijskih motiva kakve koristi Ana Kujundžić do kolekcije "Žena ptica" koju je predstavila Martina Sporiš. Ivana Popović predstavit će hlače, topiće, torbe i razne modne dodatke, sve izrađeno od svile. Traper ukrašen zakovicama i kapice na kojima su ispisane riječi Save, fix, clean i feed glavni su motiv Ines Zrnc Gregorine, dok će Natalija Smogor predstaviti nešto više casual, a uz crnu boju koristit će i bež čipkaste topiće, košulje i tunike.

Osnovni smisao kolekcije "Slow" koju potpisuje Kristina Bruja za Krie Design je stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva u višeslojnim odjevnim predmetima koji mogu biti nosivi u više prigoda, a također želi motivirati ljude da malo uspore i odupru se današnjem ubrzanom načinu života. Sanja Jakupec svoje je kreacije u crnim, bijelim i crvenim tonovima posvetila patnjama japanskog naroda, a uz izlazak manekenki na pistu čut će se glazbena podloga hafristice Dore Karamatić. Aba Tomičić ponudit će kostime inspirirane filmom "Čarobnjak iz Oza", a Artiđana će ponuditi hlače, haljine i jaknice pomaknutih oblika s kolorističkim detaljima. Kipar Ivan Midžić predstavit će svoj nakit kojem pristupa kao skulpturalnim objektima, a Toni Rico kao jedan od rijetkih domaćih modnih dizajnera koji se bavi muškim odijevanjem do zadnjeg trenutka odlučio je čuvati tajnu svoje nove kolekcije koja je inspirirana finim manirama i kulturom.

Vezane vijesti

Kako su balerinke postale modni hit: Za sve je kriva Audrey Hepburn

Kako su balerinke postale modni hit: Za sve je kriva Audrey Hepburn

Kada su se balerinke prije nekoliko godina ponovno vratile u modu i osvojile ulice, mnogi su mislili: ah, to je kao i s japankama - plesat će jedno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika