Objavljeno u Nacionalu br. 423, 2003-12-23

Autor: Ivo Pukanić

POLITIKAL REPORT

Sanaderovi aduti za reformu HDZ-a

Postavivši nekompromitirane i javnosti nepoznate ljude na čelne ministarske pozicije, novi predsjednik Vlade RH Ivo Sanader jasno poručuje da je odlučio raskrstiti s bivšom HDZ-ovom nomenklaturom koja je srozala ugled stranke

Marijan Mlinarić je član Predsjedništva HDZ-a, iako u vrhu stranke tvrde da je potpuno depolitizirana osoba.Marijan Mlinarić je član Predsjedništva HDZ-a, iako u vrhu stranke tvrde da je potpuno depolitizirana osoba.Neki ga vole, neki ga mrze, no nitko novom premijeru Ivi Sanaderu ne može predbaciti da od samoga početka svoje vlasti nije počeo vući vrlo čvrste poteze. Počeo je raditi upravo ono što Račan nije mogao ili se nije usudio. Sanader je očito shvatio da sa starim kadrom, koji vuče korijene iz vremena ranih devedesetih, ne može transformirati stranku. Nakon što je poput uragana prošao kroz HDZ-ov establishment predvođen do tada nedodirljivim Ivićem Pašalićem i izbacio ga bez ikakva okolišanja iz stranke, istu tu stvar, pomlađivanje kadra, radi i u vladi.

Sanader se odlučio okružiti vrhunskim stručnjacima: najavio je osnivanje vladina ureda za razvojnu strategiju i vijeća za znanost, koje će voditi ekonomist Ante Babić i znanstvenik Miroslav Radman Na ključna mjesta nove vlade postavio je potpuno nove ljude, ljude koji su se dokazali u svojoj okolini u provinciji. Odbacio je razvikana imena, što mu mnogi u stranci baš i ne uzimaju za dobro govoreći da je na ključne pozicije postavio neiskusne ljude. No bolje da je postavio neiskusne nego korumpirane ili one čija sama pojava asocira na strahovladu Tuđmanova režima. Koliko se daleko ide u tome da se ni slučajno ne angažiraju ljudi iz Tuđmanova represivnog aparata, govori i primjer Joška Morića. Iako nije bio umiješan u neki veliki skandal, iako nikad i nije bio član HDZ-a nego DC-a, Sanaderu nije na kraj pameti da ga postavi za ravnatelja policije, što su mediji spekulirali posljednjih dana. Inače o novom ravnatelju policije, koji dolazi nakon Ranka Ostojića, Sanader će odlučiti u drugoj fazi kadroviranja. Kada su vidjeli novi sastav vlade, mnogi su se upitali zašto je novi premijer odabrao posve nove ljude, za koje čak ni stručnija javnost nikada nije čula.

Sanader, kako saznajemo iz izvora bliskih najvišem HDZ-ovu vrhu, ne želi ni čuti da bi se u MORH-u ili policiji pojavio bilo tko tko je imao veze s represivnim aparatom u Tuđmanovo vrijeme. Zato je u ta dva ministarstva postavio dvoje potpuno neutralnih civila: Marijana Mlinarića, bivšeg varaždinskog župana, za ministra policije, a Berislava Rončevića, našičkog gradonačelnika, za ministra vojske.

Marijan Mlinarić je član Predsjedništva HDZ-a, iako u vrhu stranke tvrde da je potpuno depolitizirana osoba. Po njima na to mjesto treba doći čovjek kojeg ni u jednome trenutku neće zanimati politika nego jedino rad na poboljšavanju uvjeta rada policije. Mlinarićev zamjenik bit će sličnoga profila ? Ivica Buconjić, bivši gradonačelnik Belog Manastira.

Da pokaže kako to nije samo HDZ-ova vlada, Sanader je angažirao Dragana Primorca kao ministra obrazovanja i znanosti. Ako se Primorac pokaže stručnim u ministarstvu kao što se pokazao stručnim u radu s DNK-a, tada je Sanader napravio dobar posao. Kod Primorca se složilo sve što bi trebao imati jedan ministar suvremene vlade ? mladost, znanje, međunarodno iskustvo i veliki radni elan. I k tome nije član HDZ-a. Za Sanadera nije mogla biti bolja kombinacija.

Istim tragom Sanader je počeo slagati i onaj drugi ešalon svojih najznačajnijih ljudi. Pri novoj vladi, odnosno kabinetu premijera, bit će osnovan središnji ured za razvojnu strategiju koji će se baviti makroekonomskim projekcijama. Na njegovo čelo Sanader stavlja mladoga doktora, tridesetogodišnjaka Antu Babića. On će obnašati funkciju savjetnika premijera za razvojnu strategiju. Tu treba napomenuti da se mnogo prošloga tjedna spekuliralo i s imenom Ljube Jurčića za ministra gospodarstva. U vrhu HDZ-a tvrde da s Jurčićem nikada nisu razgovarali, ni izravno ni neizravno, te da o njemu nikada nisu razmišljali kao o čovjeku koji bi trebao ostati i u novoj vladi.

Uz ured za razvojnu strategiju Sanader osniva i vijeće za znanost. Na mjesto šefa vijeća, a ujedno i za svog osobnog savjetnika za znanost, što do sada nije imao ni jedan premijer, postavio je doktora Miroslava Radmana. Profesor u Parizu, jedini Hrvat član Francuske akademije znanosti i umjetnosti, pokrenuo je nedavno i veliki znanstveni projekt u Splitu. Planira se da u tom vijeću budu i dva nobelovca koje će dovesti sam Radman.

U takav “novohadezeovski” imidž koji stvara Sanader, savršeno se uklapa i nova ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović. Sanader je poznaje iz Ministarstva vanjskih poslova, kada je tamo bio drugi čovjek iza Mate Granića. A što se tiče Mate Granića, on se na krajnje civiliziran način povukao iz DC-a nakon izbornog poraza i sve prepustio Vesni Škare-Ožbolt. Kako Nacional doznaje, Sanader će svog bivšeg šefa pozvati da radi u vladi ili na ambasadorsku funkciju u neku od obližnjih zemalja. Sanaderu bi bilo šteta ne iskoristiti Granićevo iskustvo i znanje, koje ga u ovom trenutku neće ništa koštati.

Nova ministrica za europske integracije do sada je radila kao drugi čovjek hrvatske ambasade u Kanadi. Govori nekoliko jezika, ima velikoga iskustva u radu Ministarstva vanjskih poslova, bila je Fulbrightova stipendistica i majka je dvoje djece. Sve zajedno savršeno odgovara Sanaderovu idealu novog HDZ-ovskog dužnosnika, koji neokaljan blatom iz prošlosti može otvoreno govoriti, raditi i osigurati HDZ-u pobjedu i na sljedećim izborima. A to je ono na što Sanader već sada misli, jer zna da će samo s novim ljudima, velikim ulaganjima u gospodarstvo i znanost te što većim približavanjem Europi moći na sljedećim izborima poraziti sadašnju opoziciju, koja će se do tada vjerojatno sabrati.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika