19.05.2011. / 09:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Ban Ki-moon: UN mora biti nepristran, ne neutralan

"Kad je riječ o priznatim međunarodnim načelima poput ljudskih prava, Ujedinjeni narodi ne mogu ostati neutralni. Smatram da je nužno prokazati kao krivca svakog tko krši ljudska prava, svakog tko krši međunarodne humanitarne zakone", dodao je

Ujedinjeni narodi moraju biti nepristrani, ali ne i neutralni u slučajevima u kojima se krše ljudska prava i u sličnim situacijama, rekao je u srijedu glavni tajnik UN Ban Ki-moon u razgovoru za francusku agenciju France Presse.

"Često sam nailazio na iskrivljenu tezu da UN mora biti u svemu neutralan. Ja smatram da mora biti nepristran", kazao je Ban.

"Kad je riječ o priznatim međunarodnim načelima poput ljudskih prava, Ujedinjeni narodi ne mogu ostati neutralni. Smatram da je nužno prokazati kao krivca svakog tko krši ljudska prava, svakog tko krši međunarodne humanitarne zakone", dodao je.

"Ne možemo ostati neutralni u takvim slučajevima, moramo poduzeti nužne mjere kako bi krivci bili proglašeni odgovornima", istaknuo je glavni tajnik UN.

"Mora se jasno napraviti razlika između neutralnosti i nepristranosti. Ujedinjeni narodi zadržavaju načelo nepristranosti, ali kad je riječ o vrijednostima i načelima priznatim u cijelom svijetu, Povelja UN-a nam daje mandat da ta načela sačuvamo i zaštitimo", dodao je.

Ban Ki-moon je u istom razgovoru dao naslutiti da će se ponovno kandidirati za položaj prvog čovjeka UN-a, budući da mu sadašnji mandat istječe krajem godine.

"Moja temeljna postavka je to da ako zemlje članice (UN) smatraju moj rad korisnim i nužnim, onda sam ja spreman staviti se na raspolaganje i služiti", rekao je Ban.

"No, to ovisi o zemljama članicama, a ja i dalje nastavljam naporno raditi na rješavanju kriza", dodao je. "Potrebna mi je podrška svih zemalja članica".

"Kad dođe odgovarajući trenutak, bit ću spreman iznijeti planove o svojoj budućnosti", napomenuo je.

Posljednjih je mjeseci glavni tajnik govorio kako je prezaokupljen svim krizama u svijetu da bi mislio na svoju kandidaturu, a sad je moguće da se ona nađe pred Glavnom skupštinom UN u bilo kojem trenutku tijekom rujanskog zasjedanja.

Sudeći po broju diplomata u UN-u koji njegovu kandidaturu smatraju vrlo vjerojatnom, ima velike izglede da bude ponovno izabran, procjenjuje AFP.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika