20.05.2011. / 07:19

Autor: Nacional.hr

Ljeto je pred vratima: Vrijeme je za "godišnji servis" stopala

Njega stopala bitna je ne samo sa estetskog već i zdravstvenog aspekta

Proljeće je izvrsno vrijeme za "godišnji servis" stopalaProljeće je izvrsno vrijeme za "godišnji servis" stopalaSve toplije vrijeme poziva na izvlačenje laganih ljetnih sandala, cipela, pa čak i japanki koje smo u jesen s čežnjom u očima spremili u ormar. No, iako je toplo vrijeme kao stvoreno za prošetati gradom u omiljenom paru sandala, treba voditi računa u kakvom su stanju stopala.

Mnogi tijekom zime malo zapuste njegu tih dijelova tijela jer se oni ne vide, skriveni pod slojevima čvrstih cipela i čarapa. Stoga ne iznenađuje što mnogi ostanu šokirani kad primjete da su im nokti na nogama prerasli pristojnu dužinu ili su im pete ispucale.

I dok je dužinu noktiju relativno lako riješiti, ispucale pete mogu se pretvoriti u ozbiljan problem. A taj problem i nije tako rijedak, kako kod žena tako i kod muškaraca. Iako se češće javlja zimi, kada je koža zbog hladnoće i slabije cirkulacije jako suha, ispucale pete često su stanje i tijekom ljetnih mjeseci. Sintetičke čarape, zatvorene cipele koje sprečavaju "disanje" kože te nedostatak vitamina (posebice A i B) također mogu uzrokovati probleme. Ljuštenje kože, zadebljana i gruba koža, posebno na obodu pete pa čak i bol prilikom hodanja samo su neki od simptoma suhih stopala.

Jedan od načina da izbjegnete takve probleme je redoviti odlazak pedikeru. No, s obzirom da si tako nešto tek rijetki mogu priuštiti, tretman pedikure možete obaviti i kod kuće.

Barem jednom mjesečno trebalo bi nogama priuštiti toplu kupku u koju možete staviti i šaku soli i nekoliko kapi eteričnog ulja ili malo pjene za kupanje. U tako pripremljenu kupku uronite noge i pustite da se odmoče desetak minuta. Koža će postati mekanija i podatnija, a lakše ćete i odstraniti eventualnu mrtvu kožu sa stopala.

Za uklanjanje mrtve kože, zadebljanja i natisaka koji nastaju na stopalima najbolje je koristiti poseban kamen plovučac koji je dovoljno grub da skine ono što na stopalima ne treba, a dovoljno nježan da vam ne ošteti kožu. Za dodatnu "grubu" njegu možete upotrijebiti i grube rašpe za stopala ili pak grubi ručnik kojim ćete napraviti suhi piling na stopalima.

Nakon uklanjanja suvišne kože, potrebno je kožu stopala nahraniti kako bi ona bila mekana i privlačna u otvorenim cipelama i sandalama. Domaći lijek je veoma jednostavan. Namažite stopala i noge maslinovim uljem, a ako imate izuzetno suhu kožu možete stopala gurnuti u vrećice za zamrzavanje i ostaviti da se ulje upije pola sata.

Ukoliko su vaša stopala u gorem stanju no što ste mislili i otkrili ste da su vam pete ispucale, morati ćete potražiti stručnu pomoć u obliku posebnih krema za ispucale pete, poput Schollove kreme za ispucale pete, koje će obnoviti i omekšati grubu i suhu kožu.

"Godišnji servis" stopala trebao bi svima postati dio mjesečne rutine pa ulazak u laganije cipele ili sandale neće predstavljati nikakav problem, niti ćete se sramiti svojih stopala.

Vezane vijesti

Saznajte jesu li vaša stopala spremna za ljeto

Saznajte jesu li vaša stopala spremna za ljeto

Napokon možemo spremiti u ormar zimsku obuću i čizme zamijeniti laganijim, otvorenim cipelama, sandalama i natikačama. Ispucana i oštećena stopala,… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 21.05.11. 15:16

pretpostavljam da je ovaj clanak Scholl uredno platio?


registracija
28/2/08

lepiaf, 21.05.11. 15:16

pretpostavljam da je ovaj clanak Scholl uredno platio?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika