20.05.2011. / 17:22

Autor: Hina

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti

Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da će nastaviti prosvjede i na izborni dan iako je središnje izborno povjerenstvo zatražilo zabranu jer je to protivno izbornom zakonu.

Jose Luis Rodriguez Zapatero (Reuters)Jose Luis Rodriguez Zapatero (Reuters)Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da će nastaviti prosvjede i na izborni dan iako je središnje izborno povjerenstvo zatražilo zabranu jer je to protivno izbornom zakonu.

Oko 34,6 milijuna španjolskih birača pozvano je izabrati 8.116 gradonačelnika, više od 68.400 gradskih vijećnika i 824 zastupnika pokrajinskih parlamenata. Deset mjeseci do parlamentarnih izbora, 13 od 17 autonomnih pokrajina bira lokalni parlament, a sve općine gradska vijeća.

U jeku izborne kampanje neočekivan prosvjedni pokret okupio je raznolike društvene slojeve, među kojima su mladi, nezaposleni i umirovljenici. U socijalista oni bude nelagodu, a u konzervativnoj oporbi želju da njihovu snagu iskoriste u izborne svrhe.

"Tijekom izbora naše zakonodavstvo zabranjuje svaki čin izborne propagande", objavilo je izborno povjerenstvo, no prosvjednici kane ostati na ulicama sve do nedjelje i oglušuju se o prijetnje.

Zadnji predizborni skup socijalista, predviđen u petak u Madridu, morao je biti premješten s trga Plaza Mayor na drugu lokaciju jer su organizatori ocijenili da je preblizu trgu Puerta del Sol gdje su prosvjednici, po uzoru na arapsko proljeće, podignuli šatorsko naselje uz slogan "Istinska demokracija, odmah!"

Njihovi su zahtjevi heterogeni jer osuđuju vladavinu dviju vodećih stranaka, korupciju, banke, gospodarsku krizu. Odraz su općeg nezadovoljstva o čemu svjedoči slogan "pravo na pobunu", kao da su se nadahnuli manifestom "Pobunite se" kojim Stephane Hessel, sudionik francuskog Pokreta otpora poziva svijet na otpor protiv oligarhije i diktata kapitala.

S rekordnih 21,19 posto nezaposlenih u prvom tromjesečju, Španjolci su među prvima u Europi i ankete predviđaju težak poraz socijalistima (na vlasti od 2004.), pred konzervativcima Narodne stranke (PP).

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero rekao je da vlada mora "poslušati i biti osjetljiva" na glas javnosti. On je 2. travnja poručio da se neće natjecati za treći mandat na parlamentarnim izborima i socijalisti se nadaju njegovim povlačenjem animirati birače.

Politički analitičar Josep Ramoneda drži da je najavljeno povlačenje slabašan poticaj jer Španjolska živi u "dubokoj moralnoj i političkoj krizi", jer su kandidati "optuženi za korupciju", nezaposlenost pogađa 43 posto mladih i "uništena je čitava generacija".

Prema anketama nakon izbora socijalisti će vladati samo u jednoj od 17 španjolskih pokrajina, u Andaluziji, a izgubit će povijesna uporišta, Kastilju la Manchu te Estremaduru.

U Barceloni, drugome najvećem gradu kojim 32 godine vladaju socijalisti, očekuje se pobjeda CiU (konzervativci), a u Sevilli Narodne stranke. U Madridu i Valenciji na vlasti bi trebala ostati desnica.

U nedjelju se biraju zastupnici u 13 od 17 autonomnih parlamenata, jer Katalonija, Baskija, Galicija i Andaluzija biraju u druge datume.

Vezane vijesti

Mariano Rajoy potvrđen kao španjolski premijer

Mariano Rajoy potvrđen kao španjolski premijer

Španjolski zastupnici u utorak su potvrdili Mariana Rajoya, čelnika konzervativne Narodne stranke, za novog premijera, koji na tom mjestu nasljeđuje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika