21.05.2011. / 14:10

Autor: Hina

Kineski premijer najavio ublažavanje zabrane uvoza iz Japana

Kina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem.

Kina će ublažiti odredbe o uvozu japanskih proizvodaKina će ublažiti odredbe o uvozu japanskih proizvodaKina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem.

Wen, japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sastali su se na godišnjem summitu triju vodećih gospodarskih sila istočne Azije na kojemu će glavna tema biti suradnja u povećanju nuklearne sigurnosti i pružanje pomoći u slučaju katastrofe.

Trojica čelnika nakratko su u subotu posjetila grad Fukushimu koji se nalazi oko 60 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane pogođene potresom.

Zbog straha od kontaminacije nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Južna Koreja, zabranilo je uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, a Tokio se nada da će na ovom summitu uspjeti osigurati ublažavanje tih ograničenja.

"Kina želi ublažiti ograničenja uvoza japanskih poljoprivrednih i drugih proizvoda pod uvjetom da bude osigurana njihova sigurnost", rekao je Wen novinarima u Natoriju, gradu na sjeveroistoku Japana teško pogođenom tsunamijem.

Njegova izjava najavljuje ublažavanje kineskoga stajališta nakon što su ministri trgovine iz Kine i Južne Koreje prošloga mjeseca odbili poziv Tokija za "razumnijim" i ublaženim ograničenjima.

Susret čelnika triju zemalja koje vuku povijest dugotrajnih nesuglasica smatra se prigodom za poboljšanje njihovih veza nakon katastrofe koja je opustošila priobalna područja i u kojoj je poginulo ili nestalo 25.000 ljudi.

Wen je ponovio ponudu Pekinga da će pomoći u obnovi te je rekao kako se nada da će pomoć iz Kine pridonijeti poboljšanju često hladnih odnosa između druge i treće svjetske ekonomije.

"Nadam se da će napori poduzeti u obnovi nakon potresa omogućiti poboljšanje kinesko-japanskih odnosa", rekao je Wen.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika