21.05.2011. / 14:11

Autor: Hina

DORH: Istraga protiv Mravka i Galića zbog zlouporabe ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka i bivšeg direktora za razvoj te tvrtke Tome Galića zbog osnovane sumnje da je Mravak počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Galić kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ivan MravakIvan MravakŽupanijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka i bivšeg direktora za razvoj te tvrtke Tome Galića zbog osnovane sumnje da je Mravak počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Galić kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Mravak kao predsjednik uprave HEP-a, na traženje drugoosumnjičenog Galića, a kako bi mu pribavio znatnu nepripadnu materijalnu dobit, 25. svibnja 2005. zaključio ugovor o kupoprodaji stana u vlasništvu HEP-a po popusnoj cijeni od 429.327 kuna pri čemu taj iznos predstavlja 60 posto tržišne cijene stana od 715.546 kuna, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama ne navodeći imena osumnjičenika niti o kojoj se tvrtki radi.

Na popusnu cijenu su, temeljem odluke Uprave HEP-a o prodaji stanova, garaža i poslovnih prostora u njegovu vlasništvu imali pravo samo hrvatski branitelji, ujedno i radnici te tvrtke, uz dodatni uvjet da cijena bude plaćena od jednom u roku od 180 dana od sklapanja ugovora.

Mravak je, unatoč tome što mu je bilo poznato da Galić u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora više nije bio djelatnik tvrtke i unatoč tome što mu je bilo poznato da nije platio ugovorenu cijenu u roku od 180 dana, 4. rujna 2007. sastavio i potpisao tabularnu izjavu kako bi Galić uknjižio pravo vlasništva stana, navodi DORH.

Mravak je time Galiću, koji je iz HEP-a otišao na čelo Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), pribavio nepripadnu dobit u iznosu od razlike u cijeni stana odnosno 286.218 kn, oštetivši istodobno HEP za taj iznos.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika