22.05.2011. / 11:10

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Što je čovjek: Biće s osjećajima i željama ili samo stroj?

Izjava da filozofija nema što raditi u fizici je, filozofski gledano, tautološka: istinita, ali besmislena, kao da kažete da vam kišobran ne treba po sunčanom vremenu

''Mozak je kao računalo koje će prestati raditi kada zakažu njegove komponente. Ne postojiraj ili zagrobni život za pokvarena računala'', riječi su kozmologa Stephena Hawkingakoje su nedavno preplavile hrvatski internet. Riječ je o kratkom intervjuu koji je dao za engleske novine i u kojem je rekao da ni filozofija ni teologija nemaju nikakve veze s istraživanjem svemira.

Izjava da filozofija nema što raditi u fizici je, filozofski gledano, tautološka: istinita,ali besmislena, kao da kažete da vam kišobran ne treba po sunčanom vremenu. Ako se istraživanje svemira definira kao skup tehničkih radnji, opažanja i matematičkih analiza,onda sve ostalo ostaje izvan toga - filozofiranje, rezanje nokata na nožnim prstima, okopavanje vrta i lov na tunu - no to ne znači da su te radnje nepotrebne. Hrabrost da se uopće nešto tako kaže, pa da to još i svi nekritički prenesu, pokazuje da je kod Hawkinga, a i kod njegovih obožavatelja, posve prevladao tehnicistički pogled na svijet. Njegov je moderni začetnik Decartes: on je mislio da je čovjek stroj kojega s duhovnim svijetom povezuje organ zvan hipofiza - biološka nakupina u mozgu kroz koju nam dolaze impulsi iz Platonova svijeta ideja. Budući da takvu hipofizu nije još nitko našao, zaključilo se da ječovjek samo stroj, odnosno kompjutor. Na koji način taj kompjutor proizvodi simfonije,romane, freske, molitve, meditacije, ljubav i plemenita djela - ili, u krajnjoj liniji, monstruozne zločine - znanost još nije uspjela riješiti, ali, misli Hawking, samo što nije.

Forsiranje eutanazije posljedica je toga: ako je čovjek stroj, treba ga isključiti kada ne radi. Ako je auto star i ne isplati se popravljati, nema mu smisla produžavati registraciju;tako je i s isluženim starcima. Vrli novi svijet ukazuje se u sve jasnijim obrisima. Matematički izračuni kalorija, propisani mladenački izgled, premije osiguranja na riskantno zdravstveno ponašanje, ugradnja rezervnih dijelova u posustala tijela te isključivanje suvišnih ljudskih bića nije mračna budućnost nego stvarnost. Rođenje i smrt nisu objava volje Stvoritelja nego financijska transakcija pod nadzorom države i osiguravajućih društava. Muž i žena (pardon: parter A i B) uskoro neće više izgovarati riječi „dok nas smrt ne rastavi" nego „dok nam ne pritisnu gumb". Nakon toga ništavilo.

A i prije toga.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 23.05.11. 09:46

Glupo, vrlo glupo.


registracija
23/5/11

Quatro, 23.05.11. 10:10

MKC, možda tebi!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.05.11. 12:12

Majko moja,g.Beck,koliko vi možete izvrnuti teza.Nevjerojatno.U stanju ste i Hawkinga secirati svojim smiješnim,zatucanim svjetonazorom.Zato njegove knjige čitaju milijuni,a vašu kolumnu nas nekoliko bezuspješno pokušavajući da vas prosvijetlimo.Ali ne date Bibliju iz ruku.Majko mila.


registracija
15/8/09

vergilia, 23.05.11. 12:27

„Forsiranje eutanazije posljedica je toga: ako je čovjek stroj, treba ga isključiti kada ne radi.“
Smisao eutanazije nije „isključenje“ čovjeka, nego prekidanje neljudske patnje, pomoć u provođenju slobodne čovjekove odluke da li će patiti i umrijeti u patnji ili ne želi više patiti – svakako nije posljedica stava da je čovjek stroj, već sasvim suprotno – da je čovjek biće koje ne zaslužuje neljudsku patnju. Sam kažeš da je čovjek biće s osjećajima i željama ali nigdje nisi objasnio zašto bi čovjek kao biće osjećaja i želja bio protiv eutanazije. Pitam te – ako netko želi prekinuti svoju patnju – zar eutanazija ne bi bila samo ispunjenje njegove želje?? Vidiš – sve se svodi na to u kojem kontekstu ćeš stvar interpretirati. Eutanazija traži duboko promišljanje i sagledavanje u bezbroj konteksta prije nego bi čovjek uopće o tome mogao stvoriti neko konačno mišljenje, a ne banaliziranje kakvom si ti, očito sklon. Apriori za ili protiv bila bi vrlo nerazumna odluka za čovjeka koji je osim što je biće „osjećaja i želja“ i biće razuma. I biće još mnogo čega što ovdje nije spomenuto, npr biće slobodne volje, biće vjere i skepse, društveno biće etc, ovisno o prilikama i potrebama ima toga još.


registracija
11/1/10

fluid, 23.05.11. 14:54

vergilija@Vrlo dobro sročeno.Nadodao bih da mi je Stewen Hawking ,kao što vjerujem i mnogim drugima,jedan od najomiljenijih teoretičara koji je dao najčešće, ime i prezime osobnih intuitivnih razmišljanja o temi svega.Kako i on to voli reći-Teorija svega.No isto tako moram reći da sam se dosta loše osjećao i taj dan i sutradan,nakon što je objavljena ta njegova,nebih rekao općenito tvrdnja već samo mišljenje na temu kraj nakon smrti ili ne!?Ne zbog toga što mu bezrezervno vjerujem na sve ono što je izrekao,ne ni zbog osjećaja kako me tim svojim stavom poljuljao u osobnom vjerovanju o svrsi svega postojećega.Više je to bila reakcija na nešto od čega boluju mnogi znanstvenici svijeta.A to je stvaranje teorija o nečemu što oni sami nisu u stanju dokazati.Naime,mnoge teorije su za sada još uvijek samo teorije i pretpostavke.Nisu dokazane a možda ni neće nikada biti.Ili će biti pak srušene u svojim predviđanjima.Fascinira me lakoća egoizma kod tih "sveznalica"(ne mislim posprdno već onako pomalo sarkastično) ,što nemogu jednostavnim riječima reći da ako nešto nemogu dokazati da tada postoji i neka alternativa njima nepoznata.Nebi ništa izgubili u mojim očima.Ovako njihova isključivost mi,ponekada ide na živce i ruši dobrano autoritet koji im zasigurno pripada.Nemogu vjerovati da Hawgingova poznata rečenica"nemogu dati odgovora zašto se svemir potrudio nastati",nije njemu osobno bila motiv da barem načelno,ostavi mogućnost kako se neki procesi možda i događaju pod još neotkrivenim djelovanjem nekih za sada nepoznatih djelovanja.Meni je neprihvatljiva teza da iz ničega može nešto nastati.Vjerujem da nešto može samo iz nečega nastati.Da je izvor ljudskom umu još nepoznat i nedokučiv, ne znači potvrda teorije nešto je iz ničega nastalo.Kako bilo,Hawking je i dalje moj omiljeni teoretičar a poneke njegove tvrdnje ostavljam sebi osobno kao slobodu drugačijeg razmišljanja.


registracija
11/1/10

fluid, 23.05.11. 15:13

Lolobrigita@.Pozdrav tebi.Pročitao sam tvoj komentar i na prethodnu Beckovu temu i vrlo dobro rezoniraš.Barem što se mene tiče.No Becka osobno ni ne doživljavam kao pisca koji želi nešto stvarno tvrditi u svom djelu.Makar to bile i samo kolumne.On iznosi svoje razmišljanje na temu koju je sam odabrao ili je javno trenutno aktualna.Ili interesantna.Vjerujem da to kako piše,biva pomalo i uvjetovano njegovim stavovima ili vjerovanjima.Isto kao što i ja i ti(i ostali naravno)imamo svoja vjerovanja i razmišljanja o nečemu.A mnogima se uopće ne sviđamo.Jer drugačije mislimo i vjerujemo nego oni.No to su isključive osobe i tu ništa ne pomaže.Meni teme Becka sasvim odgovaraju i nemam potrebu analizirati pod kakvim dojmovima ili vjerovanjima to čini.On je u poziciji da napiše neku temu a mi je zainteresirani čitamo i komentiramo kako nama paše što ne predpostavlja da moramo misliti kao on.Čak to nisam nigdje ni pročitao kako bi mu to bila namjera .Tako je i Hawking izrekao svoje mišljenje o kraju osobe kada mu mozak umre i ja se osobno sa tim njegovim mišljenjem ne slaže.A gotovo da nemam jačeg i dražeg igrača uz čije razmišljanje pokušavam pronaći mnoge odgovore koji proizilaze iz intuitivne potrebe da nešto dokučim i lakše živim svoj život.Tako tajnovit u svom nastanku da me nemogućnost spoznaje o istini,uopće ne odvraća od toga da to nastavim i dalje-bezuspješno,tražiti.


registracija
17/7/07

budjoni, 23.05.11. 22:37

@fuid

".Vjerujem da nešto može samo iz nečega nastati."

Upozorio bih na mali logički paradoks tvojeg vjerovanja.
Naime, ako već nešto postoji, ono ne mora naknadno postati ni iz ničega, ni iz nečega.
Ne može postati nešto što već postoji.
Zato bi pravo postojanje jedino bilo moguće iz ničega, jer sama bit riječi postati, podrazumijeva da to, što je postalo, do tada nije postojalo.
Vrlo jednostavno, zar ne?


registracija
11/1/10

fluid, 24.05.11. 01:30

budjoni@.Pozdrav tebi i hvala na digresiji oko teme.Moram malo pojasniti.Općeprihvaćeno je danas u svim znanstvenim krugovima,da je naš poznati svemir nastao iz Big Bena.Tj.iz singulariteta koji je iz nepoznatih razloga prouzročio naš svemir.Prije toga ,po tim teorijama,nije bilo ni prostora ni vremena.Kako nitko(pa ni Hawking)u svojim promišljanjima nije pronašao zadovoljavajuću tezu šta je to bilo"predhodno"stanje,jedino je rečeno-"neznam zašto se svemir potrudio nastati"-Hawking osobno.Dakle da rezimiram.Po toj pretpostavci ovo danas je nastalo ni iz čega.Ili tu negdje.Tema je naravno vrlo skliska i nategnuta ali se razabire predhodna ništavnost.Šta god to bilo u bilo kom smislu.Dakle ja sam samo dao razmišljanje na tu teoriju.Da iz ničega nemože nešto nastati.Osobno intuitivno(a kako bih drugačije) promišljam da je bezvremenski pojam nešto poput IDEJE koja ima ,na neki nama neshvatljiv način,potencijal da kreira što god -recimo-zaželi.Naravno da nemam nikakav dokaz za to ali to je jedino što me zadovoljava u općem neznanju pravoga izvora iliti istine o sveprisutnim fenomenima koje opažamo .Možda to također sliči na potrebu božanstva ali moram reći da nisam religiozan u praktičnom smislu.No vjerujem u vječnost kao nužnost u kojoj se odvijaju beskrajni procesi promjena i djelovanja.A ako je sve na nekoj kvantnoj ili subkvantnoj razini povezano jedno sa drugim,tada mi se čini smisleno imati centar svega.Ne kao centar kruga već centar bitka.Svejedno,još jednom hvala na digresiji i dobroj namjeri od tebe.Poz.


registracija
26/5/11

mir, 26.05.11. 15:19

Za sve koji se žele educirati o nastanku svijeta je lijepo objašnjeno u Vedama i Bhagavad giti.
Navodi se točno kako i zašto je Bog stvorio materijalni svijet. Sve ostalo su umne spekulacije neznalica i nitkova koji obmanjuju naivne ljude. Tih svih znanstvenika sutradan neće biti tj. i njih čeka bolest, starost i smrt a to su pravi problemi ljudskog društva. Ne mogu pomoći sebi a ni drugima - sljepac vodi sljepca u propast.
U predjelu srca se nalazi duhovna duša koja daje energiju cijelom tijelu. Materijalno tijelo je poput vozila duše ili odjeće. Kažemo: moja ruka, moja noga, ..itd. Znači shvaćamo da nismo ruka ili noga i postavlja se pitanje tko je taj koji smatra ruku, nogu svojim vlasništvom? Duhovna spoznaja počinje s pitanjem tko sam ja? Simptom duše je svjesnost koja se proteže na jedno tijelo. Kada čovjek umre svi sastojci su tu ( mozak, noge, ruke, ...) ali je duša napustila tijelo i ono više ne vrijedi ništa i bacamo ga u zemlju. Mrtav mladić ili mrtva djevojka više nikome nije privlačna kada nema više "sjaja u očima" tj. prisustva duše. Očigledna je činjenica da smo već promijenili ti jelo i u ovom životu tj. gdje je tijelo bebe, dječaka, mladića, čovjeka ... nema ga ali sebe prepoznajemo i doživljavamo kako istu osobnost i drugi nas prepoznaju. U biti duhovna duša prolazi iskustvo materijalnog života. Zato prestanite biti zbunjeni već postanite svjesni Boga, sebe i ovog univerzuma i vratite se natrag kući Bogu. ;-)


registracija
11/1/10

fluid, 26.05.11. 22:31

mir@.Mir tebi i pozdrav.Jedna mala digresija na tvoj tekst,ako dozvoljavaš!? Smatram da nema odabranih osoba kao ni vjernika ili nevjernika.Postoje samo neupućeni.A takvi smo svi.Teško je spoznati nespoznatljivo.Možda jednom do toga i dođe ali za sada to nije slučaj.Sve su većinom intuitivne slutnje i nagađanja.Nema ,kako ti kažeš"povratka Bogu".Ako postoji izvor od kuda je sve došlo,tada će se sve izvoru i vratiti .I u našoj prirodi(svemiru)postoji zakon po kojemu APSOLUTNO ništa nemožeš "posuditi"a da u cijelosti nebude vraćeno.U drugačijem obliku,ali vraćeno.To je temeljni zakon.Tako i osobno smatram da je i naša svijest jedan djelić koji nam je dat i mi ga koristimo.Ako je to duša,tada će svijest ovoga oblika nestati prestankom života ali duh života ostaje.On će također biti vraće.Bez obzira na vjeru,uvjerenja ili dobrotu.Ili čak nešto što se zove zlo.Sve to imamo zbog ograničenosti koje su sastavni dio materijalnoga svijeta.Ništa i nitko neće propasti i sve će ostati sačuvano.Zbog temeljnog zakona vječnosti. Volim reći,da nije sve vječno mi danas nebismo bili ovdje da o tome zborimo.Pozdrav tebi još jednom i mir s tombom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika