23.05.2011. / 15:13

Autor: Hina

OECD, klub jakih gospodarstava, slavi 50 godina

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 34 države, od onih s najvišim rastom do novih gospodarstava u usponu poput Meksika, Čilea ili Turske, obilježava ovaj tjedan pola stoljeća postojanja raspravama o zapošljavanju, blagostanju i razvoju.

George Papandreou na summitu OECD-a (Reuters)George Papandreou na summitu OECD-a (Reuters)Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 34 države, od onih s najvišim rastom do novih gospodarstava u usponu poput Meksika, Čilea ili Turske, obilježava ovaj tjedan pola stoljeća postojanja raspravama o zapošljavanju, blagostanju i razvoju.

Uoči summita G8, skupine industrijski najrazvijenijih država, 26. i 27. svibnja u Deauvilleu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu će sudjelovati na proslavi 50. godišnjice OECD-a u njegovu sjedištu u Parizu, piše agencija AFP.

Svečanost, planirana od utorka do četvrtka, bit će organizirana u sklopu godišnjega ministarskog sastanka OECD-a na kojem je središnja tema "Bolja politika za bolji život".

U povodu tog sastanka Angel Gurria, glavni tajnik organizacije, upozorio je na nezaposlenost koju treba smanjiti "inače nema izlaska iz krize".

Najveći gubitnici u ovoj krizi su "mladi ljudi", istaknuo je Gurria.

U pola stoljeća postojanja OECD-a bio je zlatni standard međunarodne suradnje. Izrađivao je analize i savjete za poboljšanje života ljudi, a svoje aktualne prioritete za pomoć vladama svrstao je u četiri kategorije, stoji na njegovim službenim stranicama u povodu obljetnice.

Vlade tako moraju vratiti povjerenje u tržišta i državne ustanove. Nadalje, moraju ozdraviti javne financije. Prioritetno je zatim jačati nove izvore rasta inovacijama, skrbi za okoliš i "zelenim strategijama" te razvojem gospodarstava u brzu usponu. Konačno, za inovaciju i rast potrebno je omogućiti ljudima svih dobnih skupina da razviju vještine za produktivan i zadovoljavajući rad.

Osnovan 1960., kao nasljednik Organizacije za europsku ekonomsku suradnju, koja je provodila Marshallov plan obnove europskog gospodarstva razorena u Drugom svjetskom ratu, OECD je savjetodavna organizacija. To znači da ne raspolaže snagom obvezivanja bilo koje od svojih članica.

Naša je misija promicati politike koji će poboljšati gospodarski i društveni napredak ljudi diljem svijeta, kako bi zajedno izgradili "jači, čistiji i pošteniji svijet", stoji na službenim stranicama OECD-a kojega Hrvatska nije članica, no s njim surađuje.

Vezane vijesti

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.Organizacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika