Objavljeno u Nacionalu br. 810, 2011-05-24

Autor: Kristina Gaćarić

BORBA ZA AZIJSKE MILIJUNE

Snažna izvozna ofenziva na tržište Kazahstana

DEVET HRVATSKIH TVRTKI prošlog je tjedna u Kazahstanu tražilo poslovnu priliku za ulazak na tržište s godišnjim rastom od 7 posto

OKRUGLI STOL HGK I
KAZNEX INVESTA
Hrvatski gospodarstvenici, članovi Hrvatske gospodarske komore i
Ministarstva vanjskih poslova Republike
Hrvatske s predstavnicima Ministarstva
obrane Kazahstana i Odjela za arhitekturu i izgradnju grada AstaneOKRUGLI STOL HGK I KAZNEX INVESTA Hrvatski gospodarstvenici, članovi Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske s predstavnicima Ministarstva obrane Kazahstana i Odjela za arhitekturu i izgradnju grada AstaneProšlog tjedna u Kazahstanu u Astani Europska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) održala je godišnji sastanak na kojem je bilo više od tri i pol tisuće sudionika, od hrvatskih predstavnika bili su Zdravko Marić, državni tajnik Ministarstva financija Republike Hrvatske, i Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica u Agrokoru. Thomas Mirow, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj, objasnio je zašto su odabrali Astanu za godišnji sastanak: “Kazahstan je deveta zemlja po veličini na svijetu, koja posljednjih godina ima značajan gospodarski rast. Važna nam je i kao mjesto gdje se spajaju Azija i Europa. Dosad smo u kazahstansku ekonomiju uložili 5 milijardi dolara, a ove godine planiramo uložiti milijardu dolara. Teško je reći koliko ćemo sljedećih godina uložiti u azijske zemlje, ali naša će ulaganja biti oko 9 milijardi eura, što znači da će oko 25 posto naših sredstava otići u Aziju.”


Hrvatska gospodarska komora i Kaznex Invest iz Kazahstana organizirali su u Astani okrugli stol na koji su pozvali hrvatske gospodarstvenike kako bi ih upoznali s mogućnostima ulaganja u Astani. Za okruglim stolom bili su predstavnici devet hrvatskih tvrtki, među kojima i Končar, Montmontaža, Tim Kabel, Kordun, Dok – Ing i Zagreb – Montaža. “Prošle godine, u vrijeme najdublje gospodarske krize, Kazahstan je imao gospodarski rast od 7 posto, što svakako znači da je to zemlja prilika. Činjenica da se EBRD održava u Astani znači da je Kazahstan zemlja koja hvata korak s puno razvijenijim zemljama. Ovo je moj treći posjet Astani u razdoblju od deset godina i svjedok sam njenog nevjerojatnog napretka. Sad smo ovdje s hrvatskim gospodarstvenicima kako bismo vidjeli kakva je mogućnost hrvatskih tvrtki da dođu na ovo tržište”, rekla je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK.

OVE GODINE KAZAHSTAN obilježava dvadeset godina samostalnosti, odcjepljenja od DJECA IZ ŠKOLE 25
Priredila su svečani
doček predsjedniku
Europske banke
za razvoj i obnovu
Thomasu MirowuDJECA IZ ŠKOLE 25 Priredila su svečani doček predsjedniku Europske banke za razvoj i obnovu Thomasu MirowuSovjetskog Saveza. Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev prije 13 godina odlučio je izgraditi novi glavni grad u središtu zemlje, usred stepe, Astanu, koja je danas puna golemih arhitektonski zanimljivih zgrada, nebodera i trgovačkih centara. Vesna Trnokop Tanta smatra da bi hrvatski građevinski poduzetnici mogli uspjeti na kazahstanskom tržištu samo ako na njega dođu ujedinjeni: “Ovdje se već 13 godina neprestano gradi i puno je posla za građevinske tvrtke. Međutim, građevinske tvrtke iz Hrvatske, iako imaju iskustva u poslu, na ovako velikom tržištu mogu uspjeti samo ako se udruže. U Hrvatskoj gospodarskoj komori namjeravamo uložiti sav potreban trud da se to i realizira, jer za cijeli svijet je ovo zemlja s golemim potencijalom, pa bi trebala biti i za nas. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva financija obiju zemalja najavila su i potpisivanje ugovora o gospodarskoj suradnji Kazahstana i Hrvatske i potpisavanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.” Iako Kazahstan ima velike prirodne zalihe nafte i plina, za okruglim stolom predstavnici Kaznex Investa upozorili su da sebe ne vide isključivo kao zemlju nafte i plina, nego da se namjeravaju razvijati i na drugim područjima, u građevinarstvu, energetici, razvoju novih i visokih tehnologija, turizmu, a sljedeći veliki državni projekt je razvoj poljoprivrede. Po pokazateljima BDPa Kazahstan se razvija dinamično. Republika Kazahstan je druga po broju investicija među državama na području nekadašnjeg SSSR-a. I u vrijeme krize imala je porast u privlačenju stranih investicija, a državni dug Kazahstana jedan je od najmanjih u svijetu. Broj nezaposlenih u Kazahstanu se smanjio za 10, 5 posto, kako navodi Agencija za statistiku. Broj nezaposlenih je bio 496.500 na kraju prošle godine, što je za 58.000 manje nego 2009. Država godišnje izdvaja i velike iznose za školovanje mladih u inozemstvu, jer smatraju da je obrazovanje mladih buduća snaga njihova napretka. Godišnje izdvajaju sredstva za šest tisuća stipendija za izvrsne studente i učenike koji odlaze na školovanje u SAD, Indiju, Švicarsku, Koreju.

GODIŠNJI SASTANAK
EBRD-a
Branimir Berković iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Ljerka Puljić iz Agrokora, Jean- Marc Peterschmitt
iz EBRD-a, Zdravko
Marić, državni tajnik Ministarstva financija Republike Hrvatske i
Zsuzsanna Hargitai
iz EBRD-aGODIŠNJI SASTANAK EBRD-a Branimir Berković iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Ljerka Puljić iz Agrokora, Jean- Marc Peterschmitt iz EBRD-a, Zdravko Marić, državni tajnik Ministarstva financija Republike Hrvatske i Zsuzsanna Hargitai iz EBRD-aHRVOJE MERKIN iz Montmontaže za okruglim je stolom iznio svoje dojmove: “Montmontaža proizvodi kompletna industrijska i energetska postrojenja. Kao grupacija postojimo 60 godina i smatram da u Kazahstanu ima mjesta za nas, ali se slažem da bi hrvatske tvrtke na ovom tržištu trebale nastupiti ujedinjene.” Željko Mažuran iz tvrtke “Kordun”, koja se bavi inoksom i preradom drva, objasnio je motive svog dolaska u Astanu: “’Kordun’ se svojim proizvodima nastoji nametnuti na brzorastućim tržištima. U Kazahstanu se namjeravamo predstaviti sa svojim programom za opskrbu hotela. Mi smo tvrtka s 90-godišnjim iskustvom i imamo što ponuditi. Nudimo kvalitetne europske proizvode, čija je cijena nešto viša od onih koje nudi konkurekencija s istoka, ali sigurni smo da će na ovako velikom tržištu biti dovoljno onih koji žele kvalitetu.” Sanja Zlatar iz Dok-Inga je predstavnicima iz Ministarstva obrane pokazala proizvode za razminiranje na daljinsko upravljanje koje proizvodi Dok-Ing. Zdravko Marić kaže da država Hrvatska namjerava pružiti potporu gospodarstvenicima koji odluče raditi u Kazahstanu: “Hrvatska nije zatvorena za izlazak na druga tržišta i po definiciji pruža podršku tvrtkama koje izlaze na strana tržišta. Osim toga, nekoliko hrvatskih tvrtki već posluje u Kazahstanu i ostvaruju uspješne poslove. Ovdje postoje velike mogućnosti za telekomunikacijske tvrtke, transport, građevinarstvo, a sad je najavljena i poljoprivredna reforma.”

ZDRAVKO MARIĆ I LJERKA PULJIĆ na na forumu za strane predstavnike predstavili su Hrvatsku kao zemlju zanimljivu za ulaganja, koja polako izlazi iz krize. Ljerka Puljić izjavila je da se Agrokor zasad ne namjerava predstaviti u Kazahstanu jer ima još puno posla u zemljama u regiji. Prošle godine Zagreb je bio domaćin EBRD-a, a u Hrvatsku su uložene 2,5 milijarde eura. Marić kaže da se EBRD posljednjih godina pokazala kao banka koja ulaže u privatni sektor, što Hrvatskoj odgovara, te da tu suradnju treba nastaviti. Mirow je rekao da će EBRD i dalje nastaviti ulagati u Hrvatsku. Naglasio je i da je 2011. godina posebna za EBRD, jer su u travnju proslavili 20. godišnjicu djelovanja. “Posebno smo ponosni zbog napretka koji je postignut u zemljama poslije pada komunizma. Uložili smo više od 60 milijardi eura u više od tri tisuće projekata”, rekao je Mirow.

Vezane vijesti

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po prvi puta je osvojila Svjetsku ligu svladavši u finalnom dvoboju u Almatyu Španjolsku boljim izvođenjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika