Objavljeno u Nacionalu br. 810, 2011-05-24

Autor: Aleksandar Stajčić

ZZAŠTIĆENA KULTURNA BAŠTINA IZ GREDELJA NA METI LOPOVA

Ukrali cijelu tvorničku halu i prodali je u staro željezo

GORAN KRMPOTIĆ, šef gradske tvrtke Zagreb Centrum koja upravlja
starom Tvornicom GredeljGORAN KRMPOTIĆ, šef gradske tvrtke Zagreb Centrum koja upravlja starom Tvornicom GredeljGrad Zagreb je od Tvornice željezničkih vagona i lokomotiva Gredelj 2006. godine za 88 milijuna eura kupio 130 tisuća četvornih metara veliko zemljište u centru Zagreba, no čini se da Grad nije dobio sve ono za što je platio. Naime, kako je nedavno otkriveno, nakon što je Gredelj napustio lokaciju, kompleks je devastiran, a sumnja se da su dijelovi povijesnih građevina koje spadaju u zaštićenu povijesnu baštinu prodani u staro željezo:

"Sa svih hala ukradena su željezna vrata, počupane su tračnice, izrezane su željezne ograde, izvađeni željezni prozorski okviri, uništena je elektrika, uredi su devastirani, prozori razbijeni, izrezana je i jedna kranska dizalica koja je ujedno bila i dio konstrukcije jedne hale, kojoj je sada možda i narušena statika, a nestao je i jedan od 13 višetonskih strojeva koji su zaštićeni od strane Ministarstva kulture, no najgore - nestala je i jedna golema željezna hala! Dakle, sve što je bilo od željeza, netko iz Gredelja je odnio i vjerojatno prodao u staro željezo", ispričao je za Zagreb News Goran Krmpotić, predsjednik Uprave tvrtke Zagreb Centrum koja je sestrinska tvrtka Zagrebačkog holdinga i upravlja bivšom Gredeljevom tvornicom.

Vezane vijesti

HDZ laže

HDZ laže

USKOK je danas opovrgnuto tvrdnju branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja da mu je onemogućio uvid u dokumente i preuzimanje ostatka spisa. "Nije točno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika