Objavljeno u Nacionalu br. 430, 2004-02-10

Autor: Željko Rogošić

SKANDINAVSKI TURISTIČKI DIV NA HRVATSKOJ OBALI

Split dobiva Radisson SAS hotel

U suradnji sa skandinavskom hotelijerskom kompanijom Rezidor SAS Hospitality, koja upravlja s više od 800 hotela u svijetu, splitska tvrtka Elanija u vlasništvu Marine Wallner izgradit će dosad najluksuzniji hotel na hrvatskom Jadranu

Splitski gradska uprava, urbanisti i planeri ocijenili su da je Splitu neophodan hotel visoke kategorije koji bi se nalazio u zapadnom dijelu gradske luke, u neposrednoj blizini kultnog Sustipana, kao zaštićene povijesno-prirodne zone, između uvale BSplitski gradska uprava, urbanisti i planeri ocijenili su da je Splitu neophodan hotel visoke kategorije koji bi se nalazio u zapadnom dijelu gradske luke, u neposrednoj blizini kultnog Sustipana, kao zaštićene povijesno-prirodne zone, između uvale BUgledna splitska poduzetnica Marina Wallner i njezin suprug Karl Gunnar Wallner, umirovljeni švedski diplomat, odlučili su se na atraktivnom prostoru splitskoga Zvončaca investirati u izgradnju “Kristalnih paviljona”, luksuznog hotela s pet zvjezdica, koji će po arhitektonskim i dizajnerskim rješenjima, te hotelijerskim standardima zasigurno biti najelitniji turistički kompleks u Hrvatskoj. Tvrtka Elanija, vlasništvo Marine Wallner, spremna je započeti s gradnjom šest “Kristalnih paviljona”, vrijednih 25 milijuna eura, kao prvo zajedničko hrvatsko-švedsko ulaganje. Naime, ideje i projekt bračnog para Wallner prati svjetski poznati hotelski lanac “Rezidor SAS Hospitality”, čije je sjedište u Danskoj, a posjeduje više od 800 hotela na svim kontinentima. SAS je u vlasništvu velike zrakoplovne kompanije Scandinavian Airlines System, četvrtog po snazi europskog avioprijevoznika, koja usko surađuje s njemačkom Lufthansom, povezane u Star Alliance. Splitski gradska uprava, urbanisti i planeri ocijenili su da je Splitu neophodan hotel visoke kategorije koji bi se nalazio u zapadnom dijelu gradske luke, u neposrednoj blizini kultnog Sustipana, kao zaštićene povijesno-prirodne zone, između uvale Baluni i ACI-marine, i uvale Zvončac, u kojoj se smjestilo plivalište Jadrana. Upravo je Split, zajedno s Marinom Wallner suvlasnik građevinske parcele na kojoj bi se smjestili “Kristalni paviljoni”. Planovima i investicijom Marine Wallner oduševili su se i stručnjaci i gradsko Poglavarstvo. Ona je Splitu predložila ili otkup suvlasničkog dijela parcele, partnerstvo ili diobu. “Naš poslovni projekt posebno se svidio donedavnom gradonačelniku Slobodanu Berošu i odgovornim ljudima za gradski urbanizam i raspolaganje gradskom imovinom, koji su punu podršku dali i izazovnom idejnom projektu afirmiranog splitskog arhitekte Nene Kezića”, ističe Marina Wallner, suvlasnica Dal-Koninga, najveće dalmatinske tvrtke u gradnji stanova i poslovnih prostora. Split je potpuno svjestan što novi hotelsko-turistički sadržaj i dolazak skandinavskog hotelskog turističkog diva znači za grad.

KULTURNI TURIZAM Splitski Radisson SAS bit će sastavljen od šest odvojenih staklenih paviljona, imat će 120 soba i kulturne sadržaje koji nedostaju Splitu DOPREDSJEDNIK SAS-a Arild Hovland projekt vrhunskog hotela u mediteranskom ambijentu Splita smatra više nego isplativom investicijomUmjesto zapuštene ljetne terase Zvončac, u kojoj su se nekada održavali plesnjaci, i neuglednog parkirališta i ledine u susjedstvu, prostora koji Split nije mogao ni zaštiti ni osmisliti, na izuzetnom atraktivnoj lokaciji Zvončac površine 10.000 četvornih metara, ocijenili su stručnjaci “Rezidor SAS Hospitality”, nići će neobičan hotel s nizom pratećih hotelskih, turističkih, sportskih i kulturnih sadržaja. “Kristalni paviljoni”, projektirani na tri etaže, jednom nadzemnom i dvije podzemne, spuštati će se sa Zvončaca prema moru, ACI marini i lučici jedriličarskog kluba Mornar, u kojoj će se izgraditi kavane, restorani, trgovine te sportski sadržaji. “Nakon podrške u Poglavarstvu i saznanja da se i po postojećem GUP-u i po prijedlogu novog splitskog prostornog plana i GUP-a zemljište na Zvončacu tretira kao građevno, u listopadu 2002. odlučila sam od Vanje Ilića, bogatog Amerikancem hrvatskog podrijetla s prebivalištem u New Yorku, kupiti 5000 četvornih metara. Gospodin Ilić jedan je od nasljednika ugledne i moćne bračko-splitske obitelji Ilić, koja je u samom središtu Splita, u Ilićevom prolazu, posjedovala niz nekretnina a u Sutivanu na Braču poznate Ilića dvore”, kazuje Marina Wallner. “Suprug i ja odlučili smo napraviti obiteljski hotel vrhunske usluge i kvalitete koji će svojim izgledom, arhitektonskim rješenjima i sadržajima fascinirati svakog tko ga vidi ili u njemu odsjedne”, naglašava Marina Wallner, diplomirana pravnica, koja je svoju karijeru započela kao odvjetnica, baveći se u odvjetničkom uredu prometom nekretninama i pripremama lokacija za gradnju u stambenim zadrugama. Bračni par Wallner je odlučio izgraditi hotel koji će ostati u vlasništvu njihove djece, 21-godišnje Sandre, studentice ekonomije i 6-godišnjeg prvoškolca Roberta. Svoje povjerenje dali su splitskom arhitektu Neni Keziću, koji postaje sve zapaženije ime hrvatske arhitekture a pojedinačno i u timu s arhitektom Emilom Šverkom zadnjih godina osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim natječajima. “Kezićev projekt svi su ocijenili izvanrednim ocjenama. U potpunosti su ga prihvatili konzervatori, jer je projekt delikatan upravo zbog blizine Sustipana, nekada splitskog gradskog groblja a danas zaštićene zone. Idejni projekt prihvatili su i gradski urbanistički savjet i sva gradska tijela”, kazuje Marina Wallner, članica Uprave Dal-Koninga, tvrtke koju je, kao i poduzeće za konsalting i inženjerstvo, osnovala zajedno s medijski poznatijim partnerom Zvonkom Kotarcem, prvim dalmatinskim građevinarom i jednim od članova konzorcija Pojata, koji se natječe i za kupnju Slobodne Dalmacije.

S obzirom na to da je Karl Gunnar Wallner bio ugledni švedski diplomat s dugogodišnjim iskustvom u kriznim područjima, poput Beiruta u Libanonu i Africi, bilo je logično da dobru poslovnu ideju gradnje luksuznog hotela preko svojih dobrih poslovnih veza ponudi švedskoj, odnosno skandinavskoj kompaniji. Bolji izbor od SAS-a Marina i Gunnar Wallner nisu mogli poželjeti. “Vrlo brzo smo postigli dogovor da mi gradimo hotel, a SAS s njim upravlja, osigurava kompletan menadžment i puni hotel gostima”, ističe Marina Wallner. “Naši švedski partneri su znali za Split i za hrvatske turističke mogućnosti i zato je njihova ponuda fenomenalna. Oni su za investiranje u ‘Kristalne paviljone’ pokazali izniman interes. U početku su ih mislili kategorizirati u njihovom svjetski poznatom brandu Radisson SAS, koji ima hotele s četiri i pet zvjezdica. Međutim, kada je dopredsjednik SAS-a, gospodin Arild Hovland, posjetio Split i vidio grad i lokaciju, toliko se oduševio da je promijenio odluku. Stoga će ‘Kristalni paviljoni’ biti kategorizirani najvišim standardom, kao hotel s pet zvjezdica, u njihovom najelitnijem brandu Regent 5* luxory. To je odličan posao, i za nas i za Split. Naši partneri jedva čekaju krenuti u posao, jer gradnju ovakvog hotela u mediteranskom ambijentu Splita drže ekonomski više nego isplativom investicijom. Gospodin Hovland nas je izvijestio da će u suradnji s arhitektom Kezićem SAS pristupiti i uređenju hotela, što znači će se u gradnji, od materijala do svjetlosnog dizajna, koristiti najviši svjetski standardi. U tom poslu Šveđani će angažirati WATG, najveću projektantsku kuću za hotelijerstvo na svijetu”, naglašava Marina Wallner. SAS u svom vlasništvu i pod samostanom upravom ima više od 200 hotela, a kroz asocijaciju s najvećom putničkom agencijskom mrežom na svijetu Carlson Companies, posjeduje licence nad više od 800 hotela na svih pet kontinenata. Hoteli SAS-a posluju pod zasebnim brandovima Regent, Radisson SAS, Country Inn i Park Inn. Kompanija je odavno jako zastupljena zapadnoj, a posljednje desetljeće i u srednjoj i istočnoj Europi. Tako već ima hotele u Pragu, Bratislavi, Beču, Budimpešti, Sofiji, Moskvi, St. Petersburgu, Sočiju. Samo u Njemačkoj SAS ima 31 hotel.

Marina Wallner poznata je kao sposobna poduzetnica, pa nitko i ne sumnja da će na Zvončacu biti sagrađen arhitektonski reprezentativan objekt koji će odlično poslovati. Prije deset godina zajednički interes u poslu vezao ju je sa Zvonkom Kotarcem pa je nastao Dal-Koning, danas jedna od tri najuspješnije tvrtke u Dalmaciji. “Trebao mi je stan. Kako sam dugo radila na pripremama za lokacije za stanove, a Zvonko je upravo odlučio otići s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje je radio kao predavač, vezao nas je interes za projektiranje. Dal-Koning je nastao kao projektni biro koji nudi svoje znanje. Danas smo specijalizirana tvrtka za poslovne građevine i stambenu izgradnju, koja je sagradila više od 200.000 četvornih metara stanova, čija vrijednost prelazi 180 milijuna eura”, ističe Marina Wallner. Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova. “To je predivno naselje, u kojem su svi stanovnici zadovoljni. Dal-Koning je taj dio grada spasio od ‘divlje gradnje’, u koju se već bilo krenulo da Dal-Koningova odluka o planskoj gradnji naselja nije urbanizirala i taj dio grada”, kazuje Marina Wallner, suvlasnica tvrtke, koja je svojim pojavljivanjem na tržištu smanjila cijenu kvadratnog metra stana u uvijek skupom Splitu na 1700 maraka, koja nema sudskih sporova vezanih uz kvalitetu izrade stanova, nema dugovanja, kojoj isključivo profit nije u prvom planu i koja radi samo prema zakonskoj proceduri, poštujući okoliš, stručne i konzervatorske odluke. Nedostatak stanova u Splitu opet je podigao cijenu kvadratnog metra. Dal-Koning se priprema za početak gradnje najvećeg objekta koji je radio do sada. U lipnju ove godine započet će gradnja Brodarice, stambeno-poslovnog objekta s više od 400 stanova iz programa POS-a, prema idejnom projektu arhitekte Jerka Rošina.

Šest “Kristalnih paviljona” je neobično i zanimljivo rješenje arhitekta Nene Kezića. U volumene koji će imati dvostruku fasadnu opnu moći će se smjestiti različiti sadržaji. “Kristalni paviljoni” će biti prvoklasan hotel, ali će imati i koncertnu dvoranu, galeriju ili neki drugi kulturni sadržaj koji Splitu nedostaje. “Vanjska fasadna opna bit će od lijevanog polupropusnog stakla s lamelama koje se rotiraju. Unutrašnju opnu činit će stakleni ili rotirajući panel od nekog drugog materijala, kojim će se hotelske sobe moći zamračivati”, kazao nam je Kezić. Lijevano polupropusno staklo koristilo se pri izgradnji nekih značajnih objekata u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, koji su bili u blizini osjetljivih područja, poput Sustipana. Pokazalo se da su izuzetno prilagodljivi okolini. Kristalni oblici Kezićevih “Kristalnih paviljona” tako su apstraktne opne bez prozora i vrata, čiji će krov također biti od stakla. “Kako bi nadzemni dio hotela bio u visini sustipanskog zida, hotel će nad zemljom imati samo prizemlje i dva kata i tu će biti smještene isključivo hotelske sobe. Cijeli hotel imat će oko 120 soba. Hotel će biti visine sustipanskog zida i neće stršati nad njim. Konzervatori su se složili s tim rješenjem. U podzemnom dijelu hotel će imati dvije i po etaže”, naglašava Kezić. U prvoj, gornjoj podzemnoj etaži bit će smješteni različiti hotelski sadržaji, recepcija, restorani ali i koncertne dvorane i hangari obližnje lučice. Gornja etaža imat će proreze i unutrašnja dvorišta s pogledom na Split i tu će biti smješteni kafići, restorani, bazeni, vrtovi i klupski prostori. Na donjoj podzemnoj etaži nalazit će se parkiralište s 350 mjesta, na koje bi se ulazilo s tri ulaza južne strane. Projekt rješava i pješačku komunikaciju između Branimirove obale i ACI marine.

Cijeli projekt Marine i Gunnara Wallnera je spreman i čeka se samo skoro usvajanje splitskog GUP-a. “Naši poslovni partneri nas potiču i nadaju se da će SAS vrlo brzo poslovati i na hrvatskom tržištu. Iako se radi o zajedničkom hrvatsko – švedskom ulaganju, ulasku SAS-a na hrvatsko tržište neki ljudi, nažalost, nisu skloni”, kazuje Marina Wallner. Iako je izgradnja “Kristalnih paviljona” privatna poslovna inicijativa uz potporu grada i ulaganje privatnog kapitala u gradske javne, poslovne i turističke sadržaje, početak radova pokušavaju usporiti konkurentski poslovni krugovi. Oni predlažu da se građevinska parcela prenamjeni u zelenu površinu i tako onemogući svaka poduzetnička inicijativa i hrvatski poslovni kredibilitet u svijetu. No, Gradsko vijeće i Poglavarstvo odlučno je spriječiti djelovanja suprotna razvojnim interesima grada.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika