25.05.2011. / 08:52

Autor: Hina

Jandroković: Ne znam da li u Bruxellesu znaju o aferi s Polančecom i Grbićem

Jandroković drži da je ta afera posljedica dogovora najjače oporbene stranke i Damira Polančeca radi destabiliziranja HDZ-a i policije

Hrvatska može krajem lipnja očekivati pozitivne vijesti iz Bruxellesa glede završetka pregovora, rekao je u utorak u intervjuu za Novu TV potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Vijeće Europske unije objavilo je u utorak priopćenje o sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a od ponedjeljka u kojem kaže da će Europska komisija što je moguće prije predstaviti nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala nezatvorena poglavlja s Hrvatskom, čime se implicira da pregovori idu svom kraju.

Jandroković smatra kako više ne postoji bojazan da se išta može poremetiti do kraja pregovora.

"Ja mislim da je stvar došla u sigurnu zonu, moramo biti strpljivi, ne smijemo biti nervozni. Očekujemo da (Europska) Komisija odradi svoj posao, da pripremi nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta, nakon toga da ih zemlje članice prihvate i negdje oko (sastanka) Europskog vijeća, znači 23., 24. lipnja očekujemo pozitivne vijesti", rekao je on.

Hrvatska se ne boji tzv. monitoringa, rekao je ministar i objasnio kako je nadzor "uobičajena stvar", a neće se protegnuti na razdoblje nakon ulaska Hrvatske u EU. "Nadzor nad onim razdobljem koje počinje završetkom pregovora i traje do kraja ratifikacije uobičajena je stvar. Sve zemlje koje su ulazile u Europsku uniju imale su određeni oblik monitoringa, taj monitoring imat će i Hrvatska. Ono što je najvažnije, monitoring neće postojati nakon ulaska hrvatske u Euorpsku uniju", rekao je.

Po Jandrokovićevim riječima, Hrvatska je srušila europske predrasude o sebi i uspjela je doći na prag Unije kao prva zemlja nakon ratnog sukoba. To što se "nalazimo na ulasku u Europsku uniju, to je najbolji znak da smo srušili te predrasude. Ali Hrvatska je jedan poseban slučaj. Ona je prva zemlja koja je nakon ratnog sukoba na vratima ulaska u Europsku uniju".

I zemlje poput Velike Britanije, Nizozemske, Francuske i skandinavskih zemalja promijenile su mišljenje o Hrvatskoj, rekao je Jandroković i to objasnio golemim pomacima koje je ostvarila hrvatska vlada prevođena Jadrankom Kosor. "Za to smo najviše zaslužni mi sami, hrvatska Vlada predvođena gospođom Kosor koja je učinila goleme pomake u ovih nekoliko zadnjih mjeseci. Ti pomaci su evidentni i priznati", rekao je.

Na pitanje jesu li ga u Bruxellesu u kojem je u nedjelju i ponedjeljak boravio na večeri ministara iz Europske pučke stranke te na sastanku Jadransko-jonske inicijative, europski dužnosnici pitali o aferi u kojoj je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec optužio ravnatelja policije Olivera Grbića da je predlagao pisanje anonimnih prijava o članovima oporbe, ministar je rekao da to "nije bila tema razgovora".

"Ne znam da su te vijesti stigle do Bruxellesa, o tome zaista nitko nije govorio", rekao je ministar.

Jandroković drži da je ta afera posljedica dogovora najjače oporbene stranke i Damira Polančeca radi destabiliziranja HDZ-a i policije. "Ovdje se apsolutno radi, po mojoj procjeni, o dogovoru između SDP-a i Polančeca da se takva teza plasira u javnost kako bi se naškodilo i policiji i HDZ-u, zbog toga što se vrlo aktivno vodi borba protiv korupcije, protiv organiziranog kriminala", rekao je ministar.

"Svi oni koji su na određeni način, pod određenim sumnjama, pod istragama ili se tih istraga plaše, žele stvoriti atmosferu da institucije ove države ne rade temeljem zakona nego temeljem političkih odluka, političke volje, što apsolutno odbacujem i mislim da to nitko ozbiljan neće doživjeti na način na koji se pokušava plasirati", rekao je on.

Na novinarsku tvrdnju da euroskepticizam raste, Jandroković je rekao kako to "nije točno.

"Zadnje istraživanje koje smo napravili upravo ovih dana pokazuje da je potpora ulasku u EU ponovno na onoj razini na kojoj je bila prije presude (trojici hrvatskih generala osuđenih u Den Haagu za ratne zločine)", rekao je Jandroković i dodao: "I mi radimo u Ministarstvu vanjskih poslova isto tako svaki mjesec istraživanja i pokazuju stabilnu potporu koja dosta nadilazi pedeset posto koliko je potrebno za prolazak referenduma".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 25.05.11. 09:52

Jandroković sve ZNA...!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.05.11. 11:46

Kako je mali pijetlić dobio krilca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika