25.05.2011. / 08:56

Autor: Hina

Palestinci: Netanyahu svojim istupima dodaje prepreke za mir

Palestinci su u utorak optužili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "dodaje prepreke za uspostavu mira", izjavio je glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abasa.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuPalestinci su u utorak optužili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "dodaje prepreke za uspostavu mira", izjavio je glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abasa.

"Nema ničega novog u govoru Netanyahua osim da dodaje prepreke za putu do pravog, ozbiljnog, trajnog i globalnog mira", rekao je Nabil Abu Rudeina nakon govora šefa izraelske vlade pred američkim kongresom.

Glasnogovornik je potvrdio da je za mir potrebno priznavanje granica iz 1967. kao temelj pregovora i Palestinci "neće prihvatiti nikakvu izraelsku nazočnost u dolini rijeke Jordan" unutar njihove buduće države.

Netanyahu je iscrtao niz crvenih linija na pregovorima s Palestincima, zahtijevajući da priznaju Izrael kao židovsku državu, da u potpunosti odustanu od prava na povrat izbjeglica, da prihvate dugoročnu izraelsku vojnu nazočnost u dolini Jordana, ali je tvrdio da će Izrael bit "darežljiv" u pogledu površine njihove države.

Abas, predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je za srijedu u Ramalahu sazvao sastanak izvršnog vijeća PLO-a nakon Obaminog govora 19. svibnja u kojem se prvi puta izjasnio za pregovore o palestinskoj državi na temelju granica iz 1967.

Hamas je u utorak izjavio da izraelski premijer Benjamin Netanyahu postavlja Palestincima neprovedive uvjete i dokazuje da ne želi mirovni proces u regiji.

Taj govor potvrđuje da "on ne želi mirovni proces u regiji i da palestinskom narodu postavlja nemoguće uvjete", rekao je glasnogovornik vlade Hamasa u Pojasu Gaze Tahar al Nunu.

"Netanyahu pokušava zavarati svijet govoreći o mogućnosti priznanja palestinske države i uništavanjem njezinih temelja te odbijanjem povlačenja s granica iz 1967. iz Jeruzalema, ili odbijanjem povratka izbjeglica", ocijenio je dužnosnik Hamasa.

Palestinski pregovarač Mohamed Šajeh je u utorak ocijenio da govor izraelskog premijera "ne ostavlja Palestincima drugi izbor osim da u rujnu odu u UN i traže priznanje njihove države".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika